Inmiddels 81 mensen gehoord door commissie-Cohen

Voor het onderzoek naar de rellen in Haren als gevolg van het Project X-feest zijn inmiddels 81 mensen gehoord. De commissie, onder leiding van oud-PvdA-leider Job Cohen, ondervroeg medewerkers van de gemeenten Haren en Groningen, politiemensen en medewerkers van het Openbaar Ministerie. Dat maakte de onderzoekscommissie woensdag bekend.

Om in beeld te brengen wat er precies gebeurde in Haren en wat de rol van de overheid was, wordt in totaal bijna een ton uitgetrokken. Naast de interviews met politie, justitie en gemeenten, vindt ook een uitgebreide analyse plaats van overheidsdocumenten die voorafgaand aan de rellen werden opgesteld.

Nog eens ruim een ton wordt besteed aan een analyse van de rol van sociale media en 'traditionele media'. Inmiddels hebben er analyses plaatsgevonden van in totaal 34 omroepen en dagbladen over de berichtgeving rondom Project X.

Het overige deel van de bijna vier ton die het onderzoek gaat kosten, wordt gebruikt voor onder meer het afnemen van interviews met burgers en bedrijven in Haren, de inzet van hoogleraren en onderzoekers en de inzet van externe onderzoeksbureaus.

De commissie verwacht tot maart nodig te hebben om alle relevante aspecten van de rellen te onderzoeken. Het Project X-feest ontstond eind september toen een meisje uit de Groningse plaats op Facebook aankondigde haar verjaardag te willen vieren. Ze vergat aan te geven dat het om een besloten feestje ging, waardoor duizenden ongenode gasten naar Haren kwamen. Bij de rellen die uitbraken, raakten tientallen mensen gewond.