Project X-verdachte voorlopig vrijuit door vormfout

Een 18-jarige verdachte van de Facebookrellen in Haren gaat voorlopig vrijuit als gevolg van een fout van het Openbaar Ministerie in Groningen. De kinderrechter in Groningen verklaarde de dagvaarding maandag nietig omdat een onbevoegde medewerker had besloten tot dagvaarding, meldt de advocaat van de verdachte, Mathieu van Linde.

Van de destijds minderjarige jongen waren beelden getoond in onder meer het televisieprogramma Opsporing Verzocht. Door het laten zien van die beelden wordt de zaak als 'gevoelig' bestempeld. Dat is ook het geval wanneer een zaak voor grote commotie zorgt.

In gevoelige zaken moet de officier van justitie zelf besluiten over dagvaarding. Hij mag dit niet overlaten aan een parketmedewerker, zoals in dit geval wel is gebeurd. Door deze vormfout besloot de kinderrechter tot nietigverklaring van de dagvaarding. Justitie in Groningen krijgt wel een kans de fout te herstellen door opnieuw een dagvaarding uit te brengen.

Van Linde vermoedt dat bij een groot deel van de verdachten van de Facebookrellen er geen officier van justitie aan te pas is gekomen voor de dagvaarding. "Voor hogerberoepzaken die nog plaats moeten vinden kan dat betekenen dat alle zaken opnieuw moeten worden gedaan."

De advocaat gaat er vanuit dat het OM in het geval van zijn 18-jarige cliënt een nieuwe dagvaarding uitbrengt. Justitie in Groningen was maandagochtend niet bereikbaar voor een reactie.