Vier Project X-verdachten vervolgd voor opruiing

Slechts vier van de 107 mensen die tot nu toe zijn gedagvaard in verband met de Facebookrellen in Haren, worden vervolgd voor opruiing. Dat heeft minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) dinsdag gezegd in de Tweede Kamer.

Opstelten werd door zijn eigen VVD naar het vragenuur in de Tweede Kamer geroepen om opheldering te geven over een bericht in nrc.next van vorige week. Die krant meldde dat politie en justitie bij de vervolging van de verdachten geen gebruik hadden gemaakt van hun opruiende uitlatingen op Facebook en Twitter.

Opstelten bevestigde dat de nadruk is gelegd op de gewelddadigheden zelf, omdat zo snelrecht mogelijk was. In vier gevallen 'waar overduidelijk meteen zichtbaar was' dat er sprake was van opruiing, is dat ook ten laste gelegd, zei Opstelten.

VVD-Kamerlid Klaas Dijkhoff zei het jammer te vinden dat politie en justitie niet hebben gekeken naar de opruiende Facebookberichten. "Dat had het verschil kunnen maken tussen een paar uur schoffelen en een serieuze straf."

Van de 107 verdachten zijn er tot nu toe 35 veroordeeld. Een deel is in hoger beroep gegaan.