'C2000 faalde tijdens rellen Haren'

De Groningse politie heeft in de aanloop naar de rellen die vrijdag in Haren uitbraken grote problemen gehad met de communicatieapparatuur. Hierdoor was het lastig te reageren op de aanzwellende mensenmassa en de uitbrekende rellen, schrijft het Dagblad van het Noorden woensdag op basis van gesprekken met politiemensen.

Een politiewoordvoerder zegt in een reactie dat de bevindingen van de krant 'input voor evaluatie' zijn. "De onderzoekscommissie Cohen zal zich mede hierover buigen." Bij het korps zijn volgens hem ook signalen binnengekomen. "Maar wij gaan niet delen wat voor signalen dat zijn."

Op de avond van het vooraf veelbesproken Project X-feest raakte het communicatiesysteem C2000 volgens de krant overbelast. Ook het contact via Blackberry-smartphones zou hebben gehaperd. Leidinggevenden konden volgens de krant nauwelijks met elkaar communiceren.

Toen de mobiele eenheden en arrestatieteams werden opgeroepen, kregen zij moeizaam contact met de commandopost van de politie of de eigen commandant. De ME'ers moesten voorbijgangers de weg vragen.

De communicatiesystemen van de hulpdiensten vertonen regelmatig kuren, vooral bij grotere incidenten waarbij er veel van wordt gevergd. Vorig jaar werd in een rapport dat is opgesteld in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken geconcludeerd dat C2000 ondanks verbeteringen nog altijd hulpverleners in gevaar brengt.