Honderden doden en vermisten door tyfoon Filipijnen

De krachtige tyfoon Bopha die de Filipijnen dinsdag en woensdag geselde heeft bijna 350 dodelijke slachtoffers gemaakt. Dat hebben de Filipijnse autoriteiten donderdag bekend gemaakt. Er worden ruim vierhonderd mensen vermist.

In de zwaargetroffen provincie Compostela Valley kwamen zeker tweehonderd mensen om het leven, onder wie 78 dorpelingen en militairen die dinsdag verdronken toen een legerbasis, een school en een gemeentehuis in de plaats New Bataan werden overspoeld.

In de provincie Davao Oriental verloren zeker 115 mensen het leven. De meeste slachtoffers verdronken of werden verpletterd door omvallende bomen. Drie stadjes werden zo zwaar gegeseld door de wind dat er amper een gebouw of huis te vinden was waar het dak niet vanaf was geblazen.

De tyfoon kwam het eerst aan land in Davao Oriental en Compostela Valley en trok vervolgens verder het land in. Twee provincies kwamen zonder stroom te zitten en door zware regenval ontstonden aardverschuivingen en overstromingen. In totaal hebben meer dan 170 duizend mensen hun heil gezocht in opvangcentra.

De Internationale Federatie van het Rode Kruis en de Rode Halvemaan hebben een oproep gedaan voor omgerekend 3,7 miljoen euro voor hulpverlening in het gebied.

Bopha is inmiddels verder getrokken en bevond zich woensdagavond plaatselijke tijd boven de Zuid-Chinese Zee. De tyfoon trekt verder naar het noordwesten en doet mogelijk Vietnam of het zuiden van China nog aan.


Honderden doden en vermisten door tyfoon Filipijnen (Foto: Novum)