Chronisch zieken hard getroffen door akkoord

Het regeerakkoord heeft grote negatieve gevolgen voor chronisch zieken en gehandicapten. Dat heeft de CG-raad, het grootste samenwerkingsverband van patiënten- en gehandicaptenorganisaties, berekend. Met name chronisch zieken met een modaal en twee keer modaal inkomen gaan er sterk op achteruit volgens de raad.

Waar gezonde Nederlanders er met een modaal inkomen in de kabinetsplannen iets op vooruit gaan, geldt voor chronisch zieken en gehandicapten met een modaal inkomen dat ze er tussen de honderd en 250 euro per maand op achteruit gaan, blijkt uit de berekeningen. Voor chronisch zieken met een bovenmodaal inkomen is het koopkrachtverlies nog groter, denkt de raad.

De gevolgen voor chronisch zieken en gehandicapten hebben onder meer te maken met de inkomensafhankelijke zorgpremie en het eigen risico. Een tegemoetkoming in de ziektekosten voor mensen met een beperking wordt afgeschaft en ziektekosten worden niet meer aftrekbaar voor de belasting. Ook een compensatie voor het eigen risico wordt geschrapt. Daarnaast wordt dagbesteding niet meer vergoed en krijgen alleen de allerlaagste inkomens huishoudelijke hulp vergoed.

De CG-Raad vindt dat de kabinetsplannen opnieuw moeten worden doorgerekend op de effecten voor chronisch zieken en gehandicapten. Waar nodig moeten deze dan worden aangepast, oordeelt de raad.