Ruimtecapsule Dragon op weg naar ISS

Het commerciële ruimtetoestel Dragon is zondagnacht in Florida gelanceerd om 450 kilo voorraden naar het internationale ruimtestation ISS te brengen. De lancering verliep ondanks een probleem met een van de motoren van de Falcon-draagraket vlekkeloos en het ruimtevaartuig wordt woensdag bij het ISS verwacht.

De Dragon is speciaal ontworpen om het ISS te bevoorraden. In mei verliep een testvlucht zonder problemen, maar nu is het echte werk begonnen. Het particuliere bedrijf SpaceX heeft een contract gesloten met de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA om twaalf bevoorradingsvluchten uit te voeren. Met de vluchten is omgerekend 1,2 miljard euro gemoeid.

De Dragon kan op de retourvlucht twee keer zo veel lading meenemen als op de heenvlucht. Geen van de Russische, Europese of Japanse concurrenten is daartoe in staat, omdat ze bij de terugkeer in de dampkring verbranden. De Russische Sojoez-capsules waarmee bemanningen terugkeren zijn veel te krap om ook nog vracht mee te nemen. De NASA is vooral benieuwd naar bijna vijfhonderd bloed- en urinestalen van bemanningsleden die sinds de laatste spaceshuttlevlucht in juli 2011 in het ISS in vriezers zijn opgeslagen.

SpaceX werkt eraan om de onbemande Dragon-capsules om te bouwen zodat ze ook geschikt worden om astronauten naar het ISS te brengen. Ook andere Amerikaanse bedrijven werken aan zulke plannen. Sinds het afschaffen van het spaceshuttleprogramma moeten Amerikanen met Russische raketten naar het ISS reizen.


Ruimtecapsule Dragon op weg naar ISS (Foto: Novum)