Van Gaal prijst fitte Van der Vaart

Louis van Gaal is tevreden over de voortgang van Rafael van der Vaart. Dat liet de bondscoach vrijdag bij de bekendmaking van zijn selectie weten. "Hij is ongelooflijk fit. Dat doet me deugd." Toen de honderdvoudig international voor de vorige twee WK-kwalificatieduels buiten de boot viel, was de bondscoach nog kritisch over de conditie van de middenvelder.

Sinds de overgang van Van der Vaart van Tottenham Hotspur naar Hamburger SV is de fitheid van de middenvelder verbeterd volgens Van Gaal. Verrast is hij daardoor niet. "Ik had al voorspeld dat hij in de Bundesliga snel fit zou worden."

Dat Gregory van der Wiel niet werd opgeroepen ligt volgens Van Gaal aan zijn gebrek aan speeltijd bij Paris Saint-Germain. "Ricardo van Rhijn en Daryl Janmaat spelen goed bij hun club", verwees Van Gaal naar Van der Wiels concurrenten. De kans dat Van der Wiel snel terugkeert is groot. "Hij is op de goede weg bij zijn club."

Van Gaal liet bij de bekendmaking van zijn selectie ook weten dat het EK van Jong Oranje komende zomer belangrijker is dan een geplande Aziatische trip van Oranje met oefenwedstrijden tegen China en Indonesië. Alle spelers van de A-selectie die nog voor Jong Oranje kunnen uitkomen, zijn bij plaatsing van de ploeg van Cor Pot dan ook oproepbaar. "Dat EK is veel belangrijker dan geld ophalen met het Nederlands elftal."