Franse handballers verdacht van matchfixing

De Franse politie heeft zondagavond in Parijs meerdere handballers van de Franse kampioen Montpellier gearresteerd. Ze worden verdacht van matchfixing, het beïnvloeden van (gebeurtenissen in) wedstrijden door deelnemers en/of officials waar in het gokcircuit voordeel uit kan worden behaald. Dat heeft een medewerker van de politie gezegd op basis van anonimiteit. In totaal zijn meer dan tien mensen van de club ondervraagd.

Acht spelers worden ervan verdacht in mei dit jaar expres de competitiewedstrijd tegen Cesson-Sevigne te hebben verloren. Dit omdat er vijfduizend euro was ingezet door familieleden van de spelers. Het uitgekeerde bedrag bedroeg in totaal meer dan tweehonderdduizend euro. Onder de verdachten is tweevoudig olympisch kampioen Nikola Karabatic.

Bij monde van zijn advocaat Eric Dupont-Moretti bekende de sterspeler maandag tegen radiozender RTL dat hij wel op wedstrijden heeft gegokt maar dat hij nooit de uitslag van een wedstrijd heeft beïnvloed. Dat geldt volgens de advocaat voor alle verdachten. "Er is geen sprake van een strafzaak", benadrukte de advocaat tegen persbureau Reuters.

Montpellier-voorzitter Rémy Lévy zegt in een verklaring dat de club zelf niet is betrokken bij het wedschandaal. "Ik protesteer krachtig tegen deze implicatie. Wij distantiëren ons van de daden van onze spelers", liet Lévy optekenen in zijn verklaring.

Joël Delplanque, president van de Franse handbalfederatie, verklaarde zondagavond tegen televisiestation BMFTV dat hij hoopt dat het onderzoek zo serieus en zo snel mogelijk wordt uitgevoerd. "Voor eens en voor altijd moet worden uitgezocht wat er is gebeurd en wie hier verantwoordelijk voor zijn", liet de preses weten.

Vorige week kwam de zaak aan het rollen toen justitie bekendmaakte dat er een onderzoek was gestart naar de handbalclub Montpellier, die ervan werd verdacht een wedstrijd expres te hebben verloren. De club uit Zuid-Frankrijk was toen al verzekerd van de landstitel.