VVD past campagne niet aan om PvdA

De VVD past de verkiezingscampagne niet aan vanwege de stormachtige opmars van de PvdA in de peilingen. Dat heeft campagneleider Stef Blok donderdag gezegd tijdens een bijeenkomst voor de pers. De VVD blijft een campagne voeren 'op de inhoud'.

"De enorme opkomst van Samsom had niemand verwacht", zei Blok over de lijsttrekker van de PvdA. De VVD richtte haar pijlen de afgelopen weken vooral op de SP van Emile Roemer. De liberalen zullen de ideologische verschillen met de SP, maar ook met de PvdA blijven benoemen. Deze partijen vormen een 'logische tegenpool' met de VVD, zei Blok.

Niettemin zal de PvdA ook niet worden ontzien, omdat er na de verkiezingen misschien mee moet worden geregeerd. "We gaan niet opeens een ongeprofileerde partij worden uit honger naar regeringsmacht." Blok ontwaart wel een mildere opstelling van de PvdA. De partij zegt niet langer dat de VVD de economie kapotbezuinigt. Dat is namelijk niet te onderbouwen, aldus Blok.

De fractieleider van de VVD wilde niet speculeren over mogelijke coalities na de verkiezingen. Maar hij was het met zijn lijsttrekker Mark Rutte eens dat met het CDA 'prima' kan worden samengewerkt. "U heeft nooit iets anders uit mijn mond gehoord."