Denktank: links draait defensie de nek om

De linkse partijen willen zo veel op defensie bezuinigen dat de krijgsmacht feitelijk niet meer inzetbaar zal zijn. Dat concludeert het The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS) na een analyse van de defensieplannen in de verkiezingsprogramma's van de politieke partijen.

De Haagse denktank onder leiding van deskundige op het gebied van internationale betrekkingen Rob de Wijk constateert dat de progressieve partijen met hun geplande bezuinigingen de komende jaren goed zijn voor het vertrek van ruim twintigduizend defensiemedewerkers. De partijen benoemen dat effect niet.

De SP wil anderhalf miljard euro bezuinigen op defensie, de PvdA en GroenLinks ieder een miljard en D66 500 miljoen. De veelzijdig inzetbare krijgsmacht die ze nastreven zou daarmee onmogelijk worden.

De partijen op de rechterflank willen de internationale ambities wél handhaven, maar reserveren daar volgens het HCSS te weinig geld voor. Ook noemen de VVD en het CDA de onderwerpen Afghanistan en JSF niet in hun verkiezingsprogramma terwijl ze die in de Tweede Kamer wel steunen. "Deze partijen lijken in verkiezingstijd niet met deze controversiële onderwerpen geassocieerd te willen worden", stelt het HCSS.