Mathijsen: "Feyenoord heeft karakter getoond"

Lange tijd zag het er niet naar uit, maar Joris Mathijsen kon na afloop van het duel tegen Sparta Praag (2-2) toch met een positief gevoel Goal.com te woord staan.

Met nog 45 minuten op de klok balanceerden de Europese aspiraties van Feyenoord op het randje van de afgrond. In een sfeervolle Kuip hadden de bezoekers uit Praag met een comfortabele 0-2 voorsprong de kleedkamers opgezocht en leek de return van komende week al tot een formaliteit gemaakt. Een betere tweede helft leverde Feyenoord uiteindelijk toch nog een 2-2 eindstand op, waardoor plaatsing voor de groepsfase van de Europa League zeker nog geen utopie is.

"Wil niet praten over tegengoals"
"Ik sta hier met een goed gevoel", zo laat Mathijsen na afloop dan ook weten aan Goal.com. "Als je met 2-0 achterstaat in de rust en je maakt in de tweede helft nog twee doelpunten, dan is dat logisch. Het zag er de eerste helft niet naar uit, maar de tweede helft was gelukkig compleet anders. Dat was het Feyenoord dat we wilden zien."

De 32-jarige verdediger meent dat zijn ploeg Sparta Praag de eerste helft in de kaart speelde. "Die goals, daar wil ik niet eens over praten. Je geeft ze zoveel mogelijkheden dankzij verkeerde of lange ballen. We hadden meer lef moeten tonen, want dan voetbal je je onder de druk van de tegenstander uit. In de tweede helft deden we dat wel en dan zie je dat je voetballend gewoon beter werd."

Groepsfase een must
"Sparta Praag verraste me niet echt", vervolgt de Oranje-international. "We hadden video’s van ze bekeken, dus we wisten wat we konden verwachten. Tegen gasten van gemiddeld één meter negentig moet je natuurlijk niet op de lange bal spelen. Dat deden we in de eerste helft te veel. Dat is een leerproces."

Zo’n leerproces gaat sneller, wanneer jonge spelers op Europees gebied actief blijven. Volgens Mathijsen is het daarom juist zo belangrijk dat Feyenoord zich komende week alsnog plaatst voor het hoofdtoernooi van de Europa League. "Wij moeten die groepsfase in, dat is voor iedere speler een mooie ervaring. Later als je terugkijkt,  zijn dat de bijzondere wedstrijden. Hier hebben we een jaar keihard voor geknokt. Het systeem is nu eenmaal zo dat je, ondanks een tweede plaats, de Europa League mis kan lopen. Dat zou zonde zijn, vier wedstrijden is eigenlijk te weinig."

Vertrouwen
De schade is met twee uitdoelpunten behoorlijk voor Feyenoord, maar de late gelijkmaker (van Anass Achahbar, red.) heeft de Stadionclub nieuw leven ingeblazen. "Zeker. Zij lagen verslagen op het veld en wij gaan er, ondanks de 2-2 uitslag, met een positief gevoel vanaf. Ondanks dat we daar sowieso een goal moeten maken, heeft het team er vertrouwen in."

"Ik vind dat we karakter hebben getoond, ondanks dat we een jong elftal hebben. Als dat had ontbroken, had je hier zomaar met 0-4 van het veld kunnen lopen. En sta je misschien voor schut. Gelukkig is dat niet gebeurd, integendeel. We geloven erin dat we het volgende week gewoon redden", zo besluit Mathijsen.