'Pensioenen ambtenaren 14 procent lager'

De pensioenen van 2,8 miljoen werkende en gepensioneerde ambtenaren dreigen in 2014 met liefst veertien procent te worden verlaagd als de manier waarop de rekenrente wordt bepaald niet wordt veranderd. De dekkingsgraad van het pensioenfonds is de afgelopen jaren fors gedaald naar ver onder het minimumniveau van 105 procent. Dat meldt de Volkskrant woensdag op basis van een interne notitie van ambtenarenpensioenfonds ABP.

Volgend jaar worden de pensioenen al met een half procent verlaagd. Die verlaging, waarover al veel ophef was, stelt echter niets voor in vergelijking met de dreigende extra korting. Werkenden krijgen naast de pensioenverlaging bovendien een forse verhoging van de pensioenpremie voor hun kiezen. Volgens de notitie zou die met bijna een kwart omhoog gaan. Daar komt nog een 'herstelopslag' van 4,5 procent bovenop.

Het ABP wijt de problemen volledig aan de gedaalde rente. Daardoor moeten de pensioenfondsen veel meer kapitaal aanhouden ten opzichte van hun verplichtingen. Het beleggingsbeleid van het fonds blijft buiten schot. De dekkingsgraad zat eind juli op 91 procent, en moet met het herstelplan eind 2013 terug zijn op 105 procent.