Nog drie clubs onder curatele KNVB

Nog maar drie clubs in het betaald voetbal staan onder verscherpt toezicht van de KNVB. Eredivisionist NAC Breda en Helmond Sport en FC Dordrecht uit de Jupiler League hebben hun financiële huishouding niet op orde en worden daarom geplaatst in categorie 1. Bij het vorige meetpunt in mei stonden nog zes clubs onder curatele, een jaar geleden waren dat er dertien.

Roda JC, FC Den Bosch en FC Emmen worden overgeheveld naar categorie 2 en scoren daarmee een voldoende. De negen clubs die hun zaakjes het beste voor elkaar hebben zijn ingedeeld in categorie 3. Daartoe behoren onder meer Ajax, PSV en FC Twente.

De KNVB is blij dat er steeds minder clubs in de gevarenzone verkeren. "Clubs hebben het absoluut nog moeilijk, maar je ziet dat het besef is doorgedrongen dat het belangrijk is een goed en consequent financieel beleid te voeren", zegt Mark Boetekees van de afdeling licentiezaken. "Ook nu weer kunnen we de clubs als geheel een groot compliment maken."

De clubs die onder curatele staan moeten alles in het werk stellen om zo snel mogelijk op te klimmen naar minimaal categorie 2. Mocht dit binnen drie jaar niet gelukt zijn, dan dreigt de licentie voor het spelen van betaald voetbal te worden ingetrokken.

Indeling categorieën KNVB:

Categorie 1 (onvoldoende): FC Dordrecht, Helmond Sport, NAC Breda

Categorie 2 (voldoende): ADO Den Haag, AGOVV, AZ, FC Den Bosch, SC Cambuur, FC Emmen, Excelsior, Feyenoord, Fortuna Sittard, De Graafschap, FC Groningen, Sc Heerenveen, Heracles Almelo, NEC, RKC Waalwijk, Roda JC, Sparta Rotterdam, FC Utrecht, Veendam, Vitesse, VVV-Venlo, Willem II, PEC Zwolle

Categorie 3 (goed): Ajax, Almere City FC, Go Ahead Eagles, FC Eindhoven, FC Oss, PSV, Telstar, FC Twente, FC Volendam