Alle omwonenden woonboot vrijdagavond al naar huis

Alle bewoners van acht panden in Amsterdam die eerder hun huis uit moesten door een donderdag ontplofte woonboot, mogen vrijdagavond rond 21.00 uur waarschijnlijk hun woning weer in. De bergingswerkzaamheden verliepen sneller dan verwacht, meldt een woordvoerder van de gemeente vrijdagmiddag.

Eerder werd nog gezegd dat twee beschadigde panden waarschijnlijk pas na het weekend weer toegankelijk zouden zijn voor de bewoners. "De reparaties aan de woningen zijn sneller verlopen dan verwacht en bijna al het puin is inmiddels geborgen", meldt de zegsman.

Een deel van de Oudeschans is nog afgezet, maar rond 21.00 uur komt daar naar alle waarschijnlijkheid verandering in. De nabijgelegen basisschool De Witte Olifant, die vrijdag nog gesloten was, kan maandag weer open.

De explosie aan een woonboot op de kruising van de Korte Koningsstraat en de Oudeschans vond donderdag aan het eind van de middag plaats. De politie onderzoekt de oorzaak. Een 15-jarige jongen raakte zwaargewond en ligt in het ziekenhuis, vier anderen raakten lichtgewond.