Deel omwonenden ontplofte boot nog niet naar huis

Ongeveer vijftien bewoners van twee panden aan de Oudeschans in Amsterdam kunnen mogelijk pas na het weekeinde hun huis weer in na de ontploffing van een woonboot donderdag. Dat laat de gemeente vrijdag weten. Een 15-jarige voorbijganger die zwaargewond raakte bij de explosie ligt nog op de intensive care in een ziekenhuis.

Zes panden liepen voornamelijk glasschade op. De twee zwaarst getroffen panden raakten beschadigd aan het dak. Voor 27 mensen werd door de gemeente opvang geregeld. Andere bewoners konden terecht bij vrienden en familie.

Gemeenten en politie beslissen in de loop van vrijdagmiddag of de bewoners van de zes panden met glasschade weer naar huis mogen. Een deel van de Oudeschans is nog steeds afgezet. Een deel van een boom wordt daar weggehaald. Ook onderzoekt de politie het wrak van het schip. De oorzaak van de ontploffing is nog niet bekend.

Op een naastgelegen basisschool, De Witte Olifant aan de Nieuwe Uilenburgerstraat, wordt vrijdag geen les gegeven. Daar wordt bekeken hoeveel schade het schoolgebouw opliep.

De explosie aan een woonboot op de kruising van de Korte Koningsstraat en de Oudeschans vond donderdag rond 17.00 uur plaats. Het dak van het schip belandde door de klap op een andere boot en de rest van de boot zonk. Op de boot was op het moment van explosie niemand aanwezig. Naast de zwaargewonde jongen, raakten vier andere lichtgewond.