'Tietendokter' liet zich contant betalen

Een plastisch chirurg van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch heeft zich contant laten betalen voor medische ingrepen. Medewerkers van het ziekenhuis waren daar destijds van op de hoogte. Dat meldt het ziekenhuis donderdag na onderzoek. Of de man het geld stiekem in zijn zak stak en of het ziekenhuis is benadeeld, is echter onduidelijk gebleven.

In februari meldde De Telegraaf dat de inmiddels overleden chirurg jarenlang illegaal borstimplantaten inbracht bij vrouwen. Hij zou zich zwart hebben laten uitbetalen en patiënten zouden geen nazorg hebben gekregen. Bij een deel van de vrouwen gebruikte de man, die ook wel 'tietendokter' werd genoemd, implantaten die sneller zouden scheuren dan andere merken. Het ging volgens de krant om de omstreden PIP-implantaten.

Het ziekenhuis liet naar aanleiding van de berichtgeving het Instituut voor Financieel Onderzoek uit Amersfoort de zaak onderzoeken. Uit dat onderzoek blijkt dat de man zich inderdaad contant heeft laten betalen voor medische ingrepen die in het voormalige Bosch Medicentrum (BMC)), de voorloper van het Jeroen Bosch Ziekenhuis, plaatsvonden. Volgens het ziekenhuis was het echter niet ongebruikelijk dat niet-verzekerde zorg contant werd betaald.

Of de arts, die van 1972 tot aan zijn pensioen medio 2011 de enige plastisch chirurg in het BMC was, het geld achteroverdrukte is echter onduidelijk gebleven. Administratieve stukken die hierover helderheid hadden kunnen verschaffen, zijn niet meer voorhanden. Die stukken hebben een bewaartermijn van zeven jaar en de kwestie speelde elf jaar en langer geleden.

Of het ziekenhuis is benadeeld, is ook onbekend. "Op die vraag richtte het onderzoek zich ook niet", aldus een zegsvrouw van het ziekenhuis. Wel is uit het doorspitten van vooralsnog twintigduizend van de 25 duizend patiëntendossiers van de arts gebleken dat geen sprake is van het gebruik van PIP-implantaten.