Politie vindt geweld nieuw filmpje 'proportioneel'

Het geweld dat een Rotterdamse agent gebruikt in een woensdag opgedoken filmpje, is door de chef van dienst 'proportioneel' bevonden. Op het filmpje is te zien dat de agent een arrestant een klap in het gezicht geeft, als deze zich omdraait tijdens zijn aanhouding.

De arrestatie vond zaterdagochtend plaats om 04.15 uur. De agenten meldden bij terugkomst op het bureau dat zij geweld gebruikt hadden bij de aanhouding. Daarop toetste de chef van dienst de mate van het gebruikte geweld en concludeerde dat de klap in het gezicht niet buitensporig was, meldt een woordvoerder van de politie woensdag.

De agenten vermoedden zaterdagochtend dat een 20-jarige man uit Zwijndrecht, die met zijn auto op de Karel Doormanstraat reed, te veel had gedronken. De man bleek na een blaastest inderdaad te veel alcohol op te hebben, waarop werd besloten de man mee te nemen naar het bureau voor een nauwkeuriger blaastest. Toen de agenten de man wilden boeien, draaide de Zwijndrechtenaar zich om, waarop de agent anticipeerde met zijn klap.

Het alcoholpromillage van de man bleek op het bureau vijf keer hoger dan toegestaan. De man is verhoord, moest de nacht doorbrengen in de cel en mocht rond het middaguur weer naar huis. Het rijbewijs van de man werd ingetrokken

Het is het tweede filmpje in korte tijd dat opduikt waarin Rotterdamse agenten geweld gebruiken bij een arrestatie. Politievakbond ACP stuurde woensdag een brief aan Nationaal Ombudsman Alex Brenninkmeijer, die op basis van een eerder filmpje waarin een agente geweld gebruikt, een onderzoek is begonnen. De bond klaagt dat de ombudsman bij de aankondiging van het onderzoek de agenten al in 'het verdachtenbankje' heeft geplaatst en vraagt zich nu af in hoeverre het onderzoek objectief zal zijn.

De Rotterdamse korpschef Frank Paauw zei na de ophef over het filmpje van de schoppende agente al 'verbaasd en geïrriteerd' te zijn over het feit dat zo veel mensen een mening over het incident hebben gevormd, zonder het volledige verhaal te kennen.