Rutte en Merkel: meer samenwerking in EU

Premier Mark Rutte (VVD) en de Duitse bondskanselier Angela Merkel zijn het eens over meer samenwerking binnen Europa. "Een van de zaken waarin Duitsland en Nederland gezamenlijk optrekken, is het grote belang van Europees toezicht op de bankensector", gaf Rutte woensdag na afloop van een ontmoeting met Merkel in Berlijn als voorbeeld.

De ontmoeting vormde een onderdeel van de voorbereiding op de Europese Raad die volgende week plaatsvindt. Volgens Rutte trekken Nederland en Duitsland al enige jaren gezamenlijk op. "Vanaf het moment dat de crisis uitbrak, zijn we begonnen met het pleidooi dat landen zich moeten houden aan de afspraken."

Rutte vindt dat Noord-Europese landen niet kunnen doorgaan met het ondersteunen van Zuid-Europese landen als er geen zekerheid is dat die Zuid-Europese landen de 'noodzakelijke maatregelen' nemen om groei op te wekken en hun begrotingen op orde te krijgen. "Het is onvermijdelijk dat we in Europa op dat punt veel sterker samenwerken."

Voorbeelden van die samenwerking zijn het stabiliteits- en groeipact en het versterken van de positie van de Eurocommissaris, waar Duitsland en Nederland zich hard voor hebben gemaakt, aldus Rutte.

Wat volgens de premier nu moet gebeuren, is dat het bankentoezicht goed wordt georganiseerd. "Want alleen op die manier kunnen we de gezamenlijke Europese munt en de gezamenlijke Europese markt versterken."