Negentien e-colibesmettingen in België door vlees

In de Belgische provincie Limburg zijn negentien gevallen van besmetting met de e-colibacterie vastgesteld. Dat meldt het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) donderdag.

Alle gevallen houden verband met het eten van filet americain. Een deel van het rundvlees is al opgespoord en in beslag genomen. Mensen krijgen diarree van de bacterie, maar bij ernstige gevallen kunnen bloedingen in de darmen optreden of ernstige nierklachten ontstaan.

De Belgen spreken van een EHEC-besmetting, maar het gaat om de e-colibacterie o 157. "EHEC was een nieuwe variant, dit is een oude bekende", licht een woordvoerder van de Nederlandse Voedsel Waren Autoriteit (NVWA) toe. België heeft van het incident geen melding gemaakt in het Europese waarschuwingssysteem. "Er is op dit moment geen aanleiding om maatregelen in Nederland te treffen."

De EHEC-bacterie zorgde in de zomer van 2011 voor onrust in Europa. In totaal raakten in Duitsland 4321 mensen geïnfecteerd met EHEC. In Duitsland overleden vijftig mensen aan de gevolgen en ook in Frankrijk, de Verenigde Staten en Zweden viel een dode. In Nederland raakten elf mensen besmet, maar niemand overleed.

De precieze oorzaak is nooit vastgesteld, maar mogelijk is de darminfectiegolf terug te voeren op het eten van kiemgroenten. De autoriteiten raadden af rauwe rucola- mosterd- of fenegriekkiemen te eten. Er werden onder meer komkommers, tomaten, sla, augurken, courgettes en radijzen vernietigd. De totale schade voor Nederlandse telers en handelaren bedroeg honderden miljoenen.