'Minifilibuster' VVD tijdens OV-debat

De VVD heeft donderdag alvast een voorschot genomen op de 'filibuster' die de SP en PVV volgende week willen houden. Tijdens het debat over het afschaffen van de verplichte aanbesteding van het openbaar vervoer in de grote steden bleek dat Charlie Aptroot (VVD) een uur spreektijd had aangevraagd om te fulmineren tegen de initiatiefwet van GroenLinks, PvdA, SP en D66.

De spreektijd van Aptroot stak schril af bij die van zijn collega's, van wie de meesten het op tien minuten hielden. Aptroot probeerde verder tevergeefs het debat samen met het CDA tegen te houden. De liberaal was niet te spreken dat de indieners woensdag nog een gewijzigd voorstel hadden opgestuurd, dat hij nog niet goed heeft kunnen bestuderen. "Uitermate kwalijk", noemde hij dat.

Een meerderheid van de Kamer wilde echter niet wachten met de behandeling van het voorstel, dat waarschijnlijk op een meerderheid zal kunnen rekenen. De wet regelt dat Amsterdam, Rotterdam en Den Haag niet langer worden verplicht om hun openbaar vervoer aan te besteden, zoals het kabinet wil.

De PVV helpt de voorstanders aan een meerderheid. Door de val van de gedoogcoalitie is de partij niet langer gebonden aan het gedoogakkoord, waarin de verplichte aanbesteding was afgesproken. De VVD verzet zich mordicus tegen het voorstel. Ook de ChristenUnie was kritisch. Volgens Esmé Wiegman hebben de indieners niet duidelijk beargumenteerd wat de voordelen zijn om niet langer aan te besteden.