'Vmbo'ers klagen minder'

Bij het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) zijn deze examenperiode weinig klachten binnengekomen van vmbo'ers. De ruim 106.000 vmbo'ers die dit jaar examen deden, klaagden in totaal 23.883 keer, zo viel woensdagavond te lezen op de website van het LAKS. Daarmee lijkt het aantal vmbo-klagers lager dan vorig jaar, meldt een woordvoerder.

De belangrijkste oorzaak voor het lagere aantal klachten is het groeiende aantal scholieren op het vmbo dat examens digitaal aflegt. Daardoor kan de datum per examen verschillen en zijn de antwoorden niet terug te vinden op de website van het LAKS. Als de examens niet kunnen worden nagekeken, is het aantal klachten ook lager, denkt de woordvoerder.

Ook zijn de vmbo'ers al vanaf 2 april bezig met hun examens, terwijl de klachtenwebsite van het LAKS 14 mei pas toegankelijk was. "Hierdoor hadden scholieren misschien het idee dat ze niet bij ons terecht konden."

Tegelijkertijd gingen de meeste klachten van vmbo'ers juist over de digitale examens. Vastlopende computerprogramma's bleken dit jaar vaak de grootste ergernis.

In het algemeen blijken vmbo'ers door de jaren minder vaak te klagen dan havisten en vwo'ers. Ze maken ongeveer twintig procent uit van het totaal. "Omdat het om meer praktische examens gaat, die niet centraal geregeld worden, valt er minder te klagen. Hoe theoretischer de studierichting binnen het vmbo, hoe meer klagers", vertelt de woordvoerder.

Een sluitende conclusie over het aantal klachten kan het LAKS nog niet geven, aangezien de examenperiode voor de vmbo'ers woensdag pas sloot. De havisten en vwo'ers leggen vrijdag hun laatste examens van het eerste tijdvak af.