Kyteman imponeert opnieuw op Pinkpop

Kyteman maakte zondag grote indruk op Pinkpop. Trompettist Colin Benders, die drie jaar geleden imponeerde op het festival met zijn hiphoporkest, stond dit keer met zijn Kyteman Orchestra op Pinkpop.

Vanaf de eerste tonen had Benders het publiek te pakken. De festivalweide werd stil en luisterde aandachtig naar Kytemans orkest, dat zowel ingetogen als bombastische klanken bracht. Waar de 25-jarige trompettist met zijn hiphoporkest nog in het middelpunt stond, cijfert hij zich dit keer weg om de tientallen muzikanten en koorleden te dirigeren.

De Pinkpoppers maakten op hun beurt grote indruk op Kyteman. "Je wil niet weten wat een eer het is om hier te mogen spelen", glunderde Benders. Niet alleen Kyteman was onder de indruk van het publiek, ook Racoon genoot van de vele aandacht van de festivalgangers. "Heel tof dat we hier weer mogen zijn", jubelde zanger Bart van der Weide.

Racoon liet zich zondag eveneens vergezellen door strijkers en blazers, zij het minder dan Kyteman. Met het ensemble bracht de Zeeuwse band grote hits als Feel Like Flying en No Mercy ten gehore. Met Don't Give Up the Fight raakte de band bij veel festivalgangers een gevoelige snaar. Ook de Beatles-cover Eleanor Rigby viel in de smaak bij het publiek.

De Duitse band The BossHoss had minder succes met covers. De mannen voorzagen Outcasts Hey Ya en Word Up van Cameo van een countrysausje, wat wisselend werd ontvangen.

Festivalgangers die voor gitaargeweld naar Landgraaf waren gekomen, moesten ook op de tweede dag tot het eind van de middag wachten. Hun geduld werd rijkelijk beloond door metalband Mastodon en het herenigde Soundgarden. De band, die in 2010 na twaalf jaar weer bij elkaar kwam, speelde voor het eerst sinds 1997 weer in Europa.

De tweede festivaldag werd afgesloten door Linkin Park, dat nieuwe nummers voorstelde aan de Pinkpoppers. "Ik denk niet dat we onze tournee beter hadden kunnen starten", zei frontman Chester Bennington. Linkin Park toert in het kader van de nieuwe plaat Living Things, die volgende maand verschijnt, tot half juni door Europa. De Amerikaanse rockband trapte zaterdag af in Lissabon. "Jullie zijn een geweldig publiek."