Zes keer levenslang geëist in liquidatieproces

Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag tegen zes verdachten levenslang geëist in het langlopende liquidatieproces Passage. Jesse R., Dino S., Fred R., Siegfried S., Ali A. en Mohammed R. komen als het aan justitie ligt niet meer vrij. Dat bleek vrijdag in de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam-West.

Verdachte Sjaak B. moet volgens justitie vijftien jaar de cel in, Chay Pin S. twaalf jaar en Nanpaul de B. acht jaar. De 43-jarige Freek S. gaat vrijuit omdat er onvoldoende bewijs is voor zijn rol bij een moord in 1993. De officier van justitie gaf aan dat de strafeisen onder meer hoog zijn omdat bijna geen enkele verdachte heeft meegewerkt. Ook toonden zij geen enkele vorm van berouw en zou bij veel van hen de kans op herhaling groot zijn.

In het laatste deel van het requisitoir benadrukte de officier van justitie dat een aantal verdachten een criminele organisatie vormde. Met name de manier van communiceren rond de liquidaties, met codetaal en piepers, bevestigt dit. Naast Dino S. zou Willem Holleeder aan de top van de organisatie die tegenstanders simpelweg uit de weg ruimde hebben gestaan.

Het OM nam vrijdag de gelegenheid de rol van Holleeder in de criminele organisatie nog eens te benadrukken. Hoewel het proces te vergevorderd was om hem alsnog op te nemen, heeft justitie hem zeker in het vizier als verdachte. Een woordvoerder van het OM zei niet uit te sluiten dat Holleeder op korte termijn opnieuw wordt aangehouden.

Hoofdverdachte Jesse R. zou betrokken zijn bij zeven liquidaties en crimineel kopstuk Dino S. was volgens het OM de opdrachtgever van de moorden op Kees Houtman en kroegbaas Thomas van der Bijl. Het voorarrest van S. voor deze verdenkingen werd op 12 april opgeheven omdat het bewijs tegen hem niet sterk genoeg was. Hij bleef in de cel voor een eerdere veroordeling in een drugszaak.

Justitie eiste dat kroongetuige Peter La S. voor acht jaar achter de tralies belandt. Omdat La S. verklaringen heeft afgelegd over liquidaties en de andere verdachten was al aangekondigd dat de strafeis zou worden gehalveerd. La S. wordt onder meer verdacht van de moord op drugshandelaar Kees Houtman.

Het liquidatieproces, dat op 9 februari 2009 van start ging, behandelt zeven liquidaties en een aantal moordpogingen in het criminele circuit. In totaal staan elf verdachten terecht. De datum van de uitspraak in het proces is nog niet bekend. Naar verwachting doet de rechtbank uiterlijk begin volgend jaar uitspraak.