Ontruiming tentenkamp was 'disproportioneel'

De gemeente Vlagtwedde heeft woensdag met de ontruiming van het tentenkamp van uitgeprocedeerde asielzoekers in Ter Apel een te zwaar middel ingezet. Dat heeft de rechtbank in Groningen donderdag bepaald in een zaak die actievoerders tegen de gemeente hadden aangespannen.

Volgens de rechtbank had burgemeester Leontien Kompier van Vlagtwedde niet onder het mom van brandgevaar tot ontruiming mogen overgaan. De gemeente had andere mogelijkheden om de veiligheid van de bewoners van het kamp te waarborgen. Het noodbevel dat ten grondslag ligt aan de ontruiming, noemde de rechtbank daarom "disproportioneel".

Bovendien ontstond, aldus de rechtbank, na het vertrek van een groot deel van de asielzoekers een nieuwe situatie. Toen de Irakezen en Afghanen woensdag het kamp hadden verlaten, kwam er ruimte om de overgebleven tenten over het terrein te verspreiden. Van een "acuut brandgevaar" was toen geen sprake meer.

De rechtbank oordeelde verder dat er geen sprake was van oproer of andere ernstige wanordelijkheden in het kamp die ontruiming rechtvaardigden.

Ontruiming tentenkamp was'disproportioneel'
Ontruiming tentenkamp was'disproportioneel' (Foto: ANP)