Nederland blijft koploper afluisteren telefoons

In Nederland worden elk jaar ruim 22 duizend telefoons afgeluisterd, gemiddeld zo'n vijftig per gemeente. Nederlandse opsporingsambtenaren luisteren daarmee veel meer telefoons af dan hun collega's in andere landen. Dat blijkt woensdag uit onderzoek van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum.

Het afluisteren van telefoons levert volgens het onderzoekscentrum van het ministerie van Veiligheid en Justitie zelden direct bewijs op voor misdaad. Criminelen weten dat ze worden afgeluisterd en hun communicatie verloopt bovendien steeds vaker via internet.

Naast het aftappen van telefoons achterhaalt de politie ook informatie over waar telefoongesprekken plaatsvinden, hoe laat en met wie wordt gebeld. Ook vraagt de politie steeds vaker de naam en het adres op van de bezitter van een telefoonnummer. Ook familie, vrienden en kennissen van verdachten worden steeds vaker afgeluisterd. Internet wordt maar zelden afgetapt.

De onderzoekers vragen zich af of opsporingsambtenaren zich niet te veel richten op de telefoontaps. De ambtenaren geven zelf aan geregeld communicatie van verdachten te missen, ondanks dat ze wel via de telefoon worden afgetapt. Ze denken dat dit vooral komt doordat verdachten vaker communiceren via internet en sociale media als Twitter en Linkedin. Ook op het gebruik van smartphones wordt nog niet goed ingespeeld.

SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen is niet blij met het rapport en wil een debat met minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD). "Met de taps worden nauwelijks boeven gevangen", stelt de socialist. "Terwijl de privacy van onnodig veel mensen wordt geschonden en de regels niet goed worden nageleefd. Dat moet echt minder - en beter." Ook D66 wil een debat met Opstelten.

In andere landen wordt vaker geïnfiltreerd, geobserveerd en afluisterapparatuur geplaatst. Nederland staat huiverig tegenover die opsporingsmethoden en maakt er weinig gebruik van. Reden daarvoor is de beruchte IRT-affaire, waarbij criminele infiltranten werden ingezet in politieonderzoeken.