Van der Laan: ontruiming kraakpand ziet er niet goed uit

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan vindt de beelden van de ontruiming van een kraakpand afgelopen zondag in de hoofdstad er niet goed uitzien. Volgens hem is er zeker iets misgegaan. Dat heeft hij vrijdag gezegd tegen de Amsterdamse stadszender AT5.

Een groep van ruim vijftig krakers kraakte zondagavond een pand aan de Simon Stevinstraat dat al twee jaar leeg zou staan. De politie greep in en stelt dat het pand nog niet was gekraakt en dat alleen een kraak is voorkomen. Op beelden van AT5 is te zien dat daarbij flink op de krakers werd ingeslagen. Vooral één agent sloeg verschillende keren met zijn wapenstok in op de arm in arm staande krakers.

Van der Laan zegt vrijdag in een reactie op de beelden dat 'dit er niet goed uitziet'. "Daar draait de politie zelf ook niet omheen. Er wordt altijd een geweldsrapportage gemaakt. En die zal hier wel aanleiding zijn om goed erop te reflecteren wat daar nou mis is gegaan want er is iets misgegaan."

Een dergelijk optreden vindt ook de politie volgens Van der Laan niet normaal. "Dus daar wordt direct door de leiding van de politie op ingegrepen en een punt van gemaakt." De burgemeester zal waarschijnlijk volgende week al een door hem opgevraagd feitenrelaas krijgen. Pas daarna wil hij zijn eindoordeel geven.

SP-raadslid Gerard van de Molen, die eerder aangaf furieus te zijn over de politieactie, heeft ondertussen een brief gestuurd aan politiecommissaris Hans Schönfeld. In de brief somt hij op wat er volgens hem is gebeurd en geeft hij aan dat de politiewoordvorming onjuiste uitspraken heeft gedaan over de actie. Zo waren de krakers volgens hem al het pand binnengegaan, terwijl de politie beweert dat pas werd ingegrepen toen de krakers de deur probeerden te openen. Van de Molen vraagt in de brief om een reactie van de commissaris.