Marineschip vaart uit om op piraten te jagen

Het fregat de Hr.Ms. Evertsen vertrekt donderdag vanuit de thuishaven Den Helder voor een antipiraterijmissie in de Hoorn van Afrika. De missie in NAVO-verband duurt enkele maanden, meldt het ministerie van Defensie maandag.

Om piraterij tegen te gaan zijn voortdurend oorlogsbodems aanwezig. Om dat vol te houden, lossen fregatten uit verschillende landen elkaar af. Nederland heeft al meerdere keren met verschillende schepen aan de missie bijgedragen. De NAVO-vloot staat onder bevel van de Nederlandse commandeur Ben Bekkering.

De missie richt zich vooral op het beschermen van kwetsbare scheepvaart, het escorteren van schepen die varen voor het World Food Programme en het 'verstoren van piraterij'. In maart kondigde het kabinet al aan dat piraten voortaan ook op land worden bestreden.

Nederland is niet van plan zelf aan land te gaan, maar de bestrijding kan toch plaatsvinden door bijvoorbeeld luchtaanvallen. Hoe dat precies gaat gebeuren, wordt echter niet bekendgemaakt.

Ook in EU-verband zijn fregatten actief. Om dubbel werk te voorkomen houden de verschillende vloten contact. De Evertsen is een van de vlaggenschepen van Nederland en heeft daarom uitgebreide communicatieapparatuur aan boord. Het schip heeft verder onder meer een helikopter aan boord. In totaal bestaat de bemanning uit 223 personen.