Verzuimreductie neemt maatregelen na fouten

Het in opspraak geraakte arbobedrijf Verzuimreductie is inderdaad niet goed omgegaan met persoonlijke gegevens van zieke medewerkers. Dat blijkt uit een onderzoek van een onafhankelijk bureau in opdracht van Verzuimreductie. Het arbobedrijf belooft woensdag ingrijpende maatregelen te nemen.

Een van de maatregelen is het aanstellen van Han Hullen, bedrijfsarts en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Verzekeringsgeneeskunde, als toezichthouder op het omgaan met persoonlijke gegevens. Daarnaast worden nieuwe werkinstructies geïntroduceerd die ervoor moeten zorgen dat het vergaren, opslaan en delen van gegevens volgens de regels verloopt.

Verder worden alle casemanagers getraind in verantwoorde gesprekstechnieken die voldoen aan de eisen van de privacyregelgeving.

Verzuimreductie raakte vorige maand in opspraak door een uitzending van het televisieprogramma Zembla. Daaruit bleek dat callcentermedewerkers van het bedrijf zieke mensen steevast aan de tand voelen over hun medische toestand. Die antwoorden werden gedeeld met werkgevers, wat wettelijk niet is toegestaan. De directie stapte vervolgens op.