13-jarige Chinees debuteert op Europese golftour

Een Chinese tiener schrijft deze week geschiedenis door de jongste golfer ooit te worden die aan een toernooi op de Europese Tour meedoet. Tian-lang Guan is donderdag tijdens de eerste dag van de China Open in Tianjin 13 jaar en 173 dagen oud. Daarmee is hij 103 dagen jonger dan Shik-kai Lo die het record in handen heeft met zijn deelname aan de Hong Kong Open in 2003.

Guan mag deelnemen aan het toernooi omdat hij drie weken geleden vierde werd tijdens een kwalificatietoernooi in Hangzhou. Eigenlijk dacht hij dat dat niet voldoende was, omdat hij bij de eerste drie had moeten eindigen. De winnaar van het kwalificatietoernooi werd echter met een wildcard toegelaten tot de China Open en Guan schoof een plaatsje op.

"Ik kon niet blijer zijn. Ik ben zo gelukkig", reageert Guan. "Ik was erg teleurgesteld en dacht dat ik mijn kans had gemist. Mijn doel is nu om de jongste speler te worden die de cut haalt op de Europese Tour", kijkt de jonge Chinees, die al op zijn vierde begon met golfen, al vooruit. Vorig jaar werd hij wereldkampioen bij de junioren met elf slagen verschil.