Sudanese strijd neemt in hevigheid toe

Zuid-Sudanese troepen zijn woensdag de olierijke grensregio Abyei binnengetrokken en hebben het stadje Heglig ingenomen. Gevechten met het Sudanese leger nemen in hevigheid toe, zei een bron bij de Zuid-Sudanese regering.

De Verenigde Staten en Groot-Brittannië heeft de actie van het Zuid-Sudanese leger veroordeeld. Zuid-Sudan claimt het gebied dat internationaal wordt beschouwd als grondgebied van Sudan. Washington en Londen hebben Zuid-Sudan opgeroepen zich terug te trekken uit Heglig.

Het Zuid-Sudanese leger viel het stadje Heglig in 24 uur tijd tweemaal aan. Heglig ligt op honderd kilometer ten oosten van Abyei, een regio waar Sudan en Zuid-Sudan elkaar nog steeds om in de haren vliegen. Zuid-Sudan zei dat het Heglig is binnengevallen nadat een aanval van Sudan was afgeslagen.

Of de Zuid-Sudanese militairen de hand hebben weten te leggen op de olievelden van Abyei is onduidelijk. "Er vinden nog steeds hevige gevechten plaats en de situatie is er niet beter op geworden", zei Khaled.

De vijandigheden tussen Sudan en Zuid-Sudan zijn de afgelopen maanden toegenomen. Er is na de onafhankelijkheid van het zuiden nooit overeenstemming bereikt over de oliebronnen in de betwiste grensregio's en het precieze verloop van de grens.

"De oorlog verspreidt zich", zei de Zuid-Sudanese minister van informatie Barnaba Marial Benjamin. "De strijd woedt voort."