'Coalitie overweegt verdubbeling bankentaks'

Coalitiepartners VVD en CDA en gedoogpartner PVV overwegen de bankentaks te verdubbelen of zelfs te verdrievoudigen. Dat melden diverse bronnen rondom de onderhandelingen in het Catshuis aan het Financieele Dagblad.

De huidige bankenbelasting is eind vorig jaar aangekondigd en moet volgens de plannen van het kabinet medio dit jaar ingaan. De belasting heeft als doel banken vanwege hun aandeel in de crisis van eind 2008 mee te laten betalen aan de oplossing daarvan. De belasting wordt geheven op ongedekte schulden. Volgens het FD resulteert dit nu in driehonderd miljoen euro belasting.

Bankiers zijn bang dat nog hogere belastingen een negatief effect zullen hebben op de kredietverlening, die al wordt beperkt door de hogere kapitaalbuffers die banken moeten aanhouden, aldus het FD. "Elke euro extra buffer of belasting betekent dat een veelvoud daarvan niet kan worden geleend aan ondernemers en huizenbezitters", legt het FD de negatieve effecten van een bankenbelasting uit.

Het FD meldt dat de bankenbelasting onderdeel is van de onderhandelingen tussen bovengenoemde partijen. Die moeten leiden tot bezuinigingen en hervormingen die het huidige begrotingstekort van 4,7 procent van het bruto binnenlands product terugbrengt tot onder de Europese norm van drie procent.


'Coalitie overweegt verdubbeling bankentaks' (Foto: Novum)