Zynga zet medewerkers voor het blok

Zynga begint meer en meer naam te maken in de wereld van de Facebook- en iOS-games. Toch gaat de weg naar faam niet over rozen. Eerder dit jaar werd het bedrijf al beschuldigd van plagiaat en met het overkopen van OMGPOP, de studio achter het succesvolle Draw Something, gingen ook enkele wenkbrauwen omhoog.

Terecht, blijkt nu uit het verhaal van ex-OMGPOP-ontwikkelaar Shay Pierce. Bij de overname heeft Zynga de medewerkers van de ontwikkelstudio een ijzeren contract voorgelegd. Met het contract werd het de werknemers verboden om aan games te werken die concurrentie voor Zynga's eigen games zouden kunnen zijn.

Dit zou betekenen dat Shay Pierce zijn kleine iOS-game, Connectrode, zou moeten opgeven. Hij heeft de game in zijn vrije tijd voor zijn vrouw gemaakt en, hoewel het hem bijna niets oplevert, heeft het spel wel emotionele waarde voor hem. Toen hij Zynga daarom vroeg een uitzondering te maken voor zijn game kreeg hij te horen dat hij het contract kon aannemen zoals het was of opstappen.

Shay Pierce heeft voor het laatste gekozen. Zoals hij zelf in een interview zegt: "Verschillende vrienden van me werken voor Zynga, maar ik heb er zelf nooit gesolliciteerd. Waarom niet? Omdat de morele waarden van dat bedrijf zo anders zijn dan mijn eigen overtuiging. Omdat ik geloof dat ontwikkelaars de voorhoede zijn van de ontwikkelingen in de game-industrie en goed behandeld zouden moeten worden. Ik heb altijd getwijfeld of Zynga dit ook vindt. Hun onwil om zelfs maar met me te onderhandelen, heeft mijn vermoedens bevestigd."

Connectrode is op het moment Shay Pierces enige bron van inkomen.