Duits koor viert achthonderdjarig bestaan

Een van de oudste koren ter wereld bestaat in 2012 achthonderd jaar. Het jubileum van het Thomanerchor, waar Johann Sebastian Bach nog composities voor heeft geschreven en leiding aan gaf, wordt onder meer gevierd met een documentaire en is deze maand opgeluisterd met een reeks optredens.

De film belicht de manier waarop het jongenskoor, dat hoort bij de kostschool Thomasalumnat en de Thomaskirche in Leipzig, de tijd heeft overleefd. Dat meldt de Britse krant The Guardian. De afgelopen dagen gaf het jubileumconcerten in Leipzig.

Het zanggezelschap bleef bestaan ondanks een pestepidemie, de Tweede Wereldoorlog en het atheïstische Oost-Duitse communisme. Het koor bleef vooral gespaard door de associatie met Bach, die 27 jaar aan het koor verbonden was. Het Oost-Duitse regime onderkende bijvoorbeeld dat het koor een van de belangrijkste culturele exportproducten van het land was.

Een van de grootste problemen voor het Thomanerchor nu is het rekruteren van nieuwe lichtingen jongens. Het stuurt talentenscouts het land in en wil een eigen kleuterschool openen. Dit jaar moet ook het Forum Thomanum, een internationaal onderwijscentrum, zijn deuren openen.