PvdA-fractie neemt keuze leden over

De leden van de PvdA gaan bepalen wie de nieuwe fractievoorzitter wordt. De PvdA-fractie heeft dinsdag besloten de keuze van de leden over te zullen nemen. Dat heeft waarnemend fractievoorzitter Jeroen Dijsselbloem gezegd na afloop van de eerste fractievergadering na het vertrek van Job Cohen.

Volgens Dijsselbloem is tijdens de vergadering teruggekeken op de gang van zaken, waarbij het er soms emotioneel aan toe ging. "Maar we hebben ook vooruitgekeken, en besloten de keuze van de leden over te nemen." Kandidaten voor de opvolging van Cohen hebben zich tijdens de vergadering niet gemeld, zei Dijsselbloem verder.

Partijvoorzitter Hans Spekman zei maandag dat de leden zich mochten uitspreken over de keuze voor een nieuwe fractievoorzitter. De keuze van de leden zou een 'zwaarwegend advies' zijn voor de fractie, die formeel zelf mag bepalen wie de voorzitter wordt. Dat de fractie dinsdag heeft besloten de keuze van de leden over te nemen, noemde hij 'heel belangrijk'. "Ik vond het ondenkbaar dat het anders zou gaan."

Kandidaten hebben een week de tijd om zich te melden. Diederik Samsom, Martijn van Dam en Ronald Plasterk lieten dinsdag weten dat zij nadenken over een eventuele kandidatuur. Samsom liet voorafgaand aan het fractieberaad al weten dat hij erover nadenkt. Na afloop zeiden ook Van Dam en Plasterk dat. Kandidaten hebben een week de tijd om zich te melden.

"Het is een zwaar besluit", zei Plasterk. "Je moet de mentale bereidheid hebben om namens de PvdA een alternatief te bieden voor Mark Rutte. Ik ga er goed over nadenken." Een termijn noemde de financieel woordvoerder niet. "Je moet goed naar je innerlijke stem luisteren en op een gegeven moment weet je het."

Ook Samsom zei dat het 'geen klein besluit' is. "Degene die het stokje overneemt, heeft een helse klus." Van Dam beloofde snel uitsluitsel te geven. "Ik vind dat ook nodig."

Zowel Plasterk als Van Dam steunt het besluit om de leden de nieuwe fractieleider aan te laten wijzen. "Dat is een verstandige en goede uitkomst", zei Van Dam.

Dijsselbloem sloot maandag al uit dat hij zich kandidaat stelt. Hij was vicefractievoorzitter onder Cohen en is waarnemend fractievoorzitter totdat er een nieuwe fractievoorzitter is. De partijleden kunnen in de tweede week van maart stemmen, waarna de fractie op 20 maart de nieuwe fractievoorzitter kiest.


PvdA-fractie neemt keuze leden over (Foto: Novum)