'Leider niet grootste probleem PvdA'

Het grootste probleem van de PvdA is niet alleen de leider, maar ook visie van de partij. Uit een peiling die Maurice de Hond deed in opdracht van Pauw en Witteman blijkt dat slechts elf procent van de Nederlanders de leiderschapskwestie als het voornaamste probleem van de sociaaldemocraten ziet.

Iets meer dan de helft van de Nederlanders vindt dat het probleem van de PvdA zowel bij de leider als bij de visie van de partij ligt. Dertig procent vindt dat het puur aan de visie ligt. Job Cohen zei maandag bij zijn afscheid dat het probleem van de PvdA niet ligt aan de visie van de partij.

Veertig procent van de Nederlanders vindt dat de PvdA meer naar links moet opschuiven, onder PvdA-stemmers vind twee derde dit. Een derde van de Nederlanders is van mening dat de SP een betere partij is voor de midden en lage inkomens.

31 procent had liever gehad dat Job Cohen was aangebleven als PvdA-leider. De komende weken kiezen PvdA-leden uit de nu zittende Tweede Kamerleden de nieuwe politiek leider.

Veruit het meest populair zijn Ronald Plasterk en Diederik Samsom. Twintig procent van de 2500 respondenten van de peiling van De Hond ziet het liefst Plasterk, negentien procent Samsom. Onder PvdA-stemmers is Samsom favoriet: 28 procent van hen ziet het in hem zitten, 18 procent kiest voor Plasterk.