Gauck wordt nieuwe president Duitsland

Joachim Gauck wordt toch de nieuwe president van Duitsland. Bondskanselier Angela Merkel maakte zondag bekend dat de regeringspartijen CDU/CSU en FDP en de oppositiepartijen SPD en Groenen het er zondag over eens zijn geworden dat de voormalige Oost-Duitse mensenrechtenactivist de geschiktste kandidaat is om de vorige week afgetreden Christian Wulff op te volgen.

Gauck (72) was anderhalf jaar geleden ook de kandidaat die door de SPD en Groenen naar voren was geschoven, maar toen koos Merkel nog voor haar partijgenoot Wulff. De voormalige minister-president van Nedersaksen trad vorige week af, nadat hij in opspraak was geraakt door dubieuze privéleningen en pogingen publicaties daarover tegen te houden.

De nieuwe president wordt volgende maand gekozen door een gezamenlijke vergadering van de Bondsdag en de Bondsraad, de twee kamers van het Duitse parlement. Anders dan bij de vorige presidentsverkiezing heeft de coalitie van Merkel in deze gezamenlijke vergadering geen meerderheid meer.

De Duitse bondspresident bekleedt een overwegend ceremoniële functie, maar geldt vooral als het morele gezag van de Bondsrepubliek.


Gauck wordt nieuwe president Duitsland (Foto: Novum)