Stelende studenten krijgen pluim

Studenten van de Universiteit Twente hebben 30 laptops gestolen van medewerkers. In plaats van een taakstraf kregen de studenten een pluim. De laptops waren aan de medewerkers gegeven. De studenten moesten de laptops stelen, zo blijkt uit een proefschrift.

Het experiment moest aantonen dat menselijke gedrag invloed heeft op de beveiliging binnen een organisatie. Studenten konden vrij makkelijk met smoesjes de laptops stelen. Zo deden ze zich voor als medewerkers van een ICT-bedrijf of vroegen simpelweg de conciërge om een deur te openen. Zo slaagden de studenten in 50 procent van de gevallen.

De Universiteit Twente probeert de bewustwording onder medewerkers te vergroten en laat weten de beveiliging te verbeteren. UT-onderzoeker Dimkov promoveert volgende week op zijn onderzoek, waarin hij het veiligheidsbeleid van organisaties bestudeert. Dimkov heeft voor zijn onderzoek modellen gebruikt die gaten in de beveiliging duidelijker moet maken voor bedrijven. Zo kunnen bedrijven in de toekomst beter voorkomen dat dit soort diefstallen nog plaatsvinden.