'Special Olympics niet naar Nederland'

De Nederlandse kandidaatstelling voor de Special Olympics World Summer Games in 2019 is afgeblazen. De financiering komt niet rond. Dat meldt het televisieprogramma Nieuwsuur woensdagavond.

Special Olympics Nederland meldde eerder de Special Olympics World Summer Games in 2019 te willen organiseren. Deze spelen zijn bedoeld voor verstandelijk gehandicapte sporters. Zo'n 7500 verstandelijk gehandicapte sporters uit circa 180 landen doen er aan mee.

Het evenement is na de Olympische Spelen volgens Special Olympics Nederland het grootste sportevenement ter wereld. De World Summer Games worden elke vier jaar, in het jaar voorafgaand aan de volgende Olympische Spelen, georganiseerd. De laatste editie vond plaats in Athene.

Italië maakte dinsdag bekend zich niet langer kandidaat te stellen voor de organisatie van de Olympische Spelen in 2020. Volgens de Italiaanse premier Mario Monti kan de Italiaanse regering in tijden van economische crisis niet de benodigde financiële steun leveren. Nederland streeft ernaar in 2028 de Olympische Spelen te mogen organiseren. Verschillende politieke partijen vinden dat Nederland het Italiaanse voorbeeld moet volgen.