Veertig Ajax-fans opgepakt in Amsterdam

Veertig Ajax-fans zijn woensdagavond in Amsterdam aangehouden. Op basis van hun gedragingen vermoedde de politie dat de veertig uit waren op een confrontatie met fans van Manchester United.

De arrestaties werden omstreeks 20.30 uur verricht op het Marie Heinekenplein. Of er nog meer Ajax-supporters aanwezig waren, weet een politiewoordvoerder niet. Omstreeks 21.00 uur is het weer rustig op het plein.

Hoeveel aanhangers van Manchester United al in Amsterdam zijn, kan de woordvoerder niet zeggen. Ajax speelt donderdag in de Europa League tegen de Engelse club. Volgens de Britse autoriteiten komen er ruim 3500 Engelse voetbalsupporters op de wedstrijd af. Daarvan zouden er ongeveer honderd uit de harde kern van Manchester United afkomstig zijn.

Dinsdag werd bekend dat de gemeente Amsterdam extra veiligheidsmaatregelen heeft genomen vanwege het duel donderdag. De politie had aanwijzingen dat mogelijk hooligans met wapens naar de stad zouden komen.

Voor, tijdens en na het duel vormen de binnenstad, de route van de binnenstad naar de ArenA en het gebied rondom het stadion een veiligheidsrisicogebied. De politie, die extra manschappen inzet, mag iedereen in deze gebieden controleren op wapens. De veiligheidsrisicogebieden gelden vanaf woensdag 16.00 uur en duren tot donderdag 24.00 uur.

In de afgelopen jaren zochten Ajax-supporters en fans van bezoekende clubs vaker de confrontatie. Daarbij werden onder meer stoeptegels, knuppels, boksbeugels, messen, traangas, pepperspray, katapulten en vuurwapens gebruikt. Er zijn geen recente confrontaties geweest tussen Ajax-fans en aanhangers van United.


Veertig Ajax-fans opgepakt in Amsterdam (Foto: Novum)