Coalitiepartijen verhinderen debat met Rutte

De oppositie heeft opnieuw tevergeefs geprobeerd premier Mark Rutte (VVD) naar de Kamer te halen om te praten over mogelijke extra bezuinigingen. ChristenUnie-leider Arie Slob vroeg donderdag voor de derde keer in twee weken een debat aan met Rutte. Ook ditmaal blokkeerden de coalitiepartijen VVD, CDA en PVV het verzoek.

Woensdag meldde De Telegraaf dat ambtenaren plannen voorbereiden om vijftien miljard euro aan bezuinigingen in te vullen. Slob vroeg om informatie over deze plannen, maar ving bot. In een korte brief aan de Kamer antwoordde het kabinet dat de nieuwe cijfers van het Centraal Planbureau (CPB) afwacht, daarna besluiten neemt, en pas daarna de Kamer informeert.

Slob is ontstemd over dit 'nietszeggende formele briefje'. "Er worden miljarden aan bezuinigingen voorbereid en de premier zegt 'gaat u maar rustig slapen'. Dat is geen open constructieve houding richting de Kamer."

D66-leider Alexander Pechtold viel Slob bij. "Rutte beloofde bij zijn aanstelling een uitgestoken hand richting de Kamer. Ik heb inmiddels een lamme arm van het wachten." PvdA-leider Job Cohen noemde de opstelling van VVD, CDA en PVV 'buitengewoon teleurstellend'.

De drie partijen waren echter niet te vermurwen. Zij vinden een debat voorbarig en willen de cijfers van het CPB afwachten. Die cijfers komen in maart.