Waterschappen leggen gemalen stil voor ijsgroei

Diverse gemalen in heel Nederland worden stilgelegd om de ijsgroei op kanalen, sloten en meren te bevorderen. De waterschappen willen door de stroming te stoppen de natuur een handje helpen.

De sluizen en gemalen in onder meer Friesland en Groningen hebben in het afgelopen weekeinde extra gedraaid om zo veel mogelijk water af te voeren. Zo proberen de waterschappen te voorkomen dat tijdens de vorstperiode de gemalen alsnog aan moeten.

Op andere plaatsen, zoals binnen het waterschap Amstel, Gooi en Vecht, is bovendien een vaarverbod opgelegd. Zo mag op onder meer de Loosdrechtse Plassen niet meer gevaren worden totdat de dooi inzet.

Voorlopig ziet het er goed uit voor schaatsliefhebbers. Het wetterskip Fryslân rekent op zeven tot tien ijsdagen. Speculeren over een Elfstedentocht is echter nog te vroeg, meldt vereniging De Friesche Elf Steden. De rayonhoofden komen pas bij elkaar 'als er al een flinke ijsvloer ligt'.

Naast de vorst viel in vrijwel heel Nederland zondagnacht en maandag sneeuw. Het zuiden van Limburg kreeg met enkele centimeters het meest voor de kiezen. Naar aanleiding van de sneeuwval is bij het Gelderse Rheden een deel van het natuurgebied De Posbank afgesloten vanwege gevaar voor gladheid en vallende takken.