Kou teistert Oost- en Midden-Europa

De kou heeft in Oost- en Midden-Europa flink toegeslagen. In Duitsland is de temperatuur sinds februari 1986 niet in zo'n korte tijd zo sterk gedaald.

In het westen van Servië kwamen drie mensen door zware sneeuwval om en in Bulgarije en Polen is het extreem koud. In Zuid-Polen was het 27 graden onder nul en in de Bulgaarse plaats Russe, aan de Donau, bereikte de temperatuur het record van 20 graden onder nul.

Het hogedrukgebied, dat lucht uit Rusland naar het westen brengt, heeft naar Duitse gewoonte een naam gekregen: Cooper. Duitse weerdeskundigen verwachten dat het vooral vanaf woensdag streng gaat vriezen. Boeren in de deelstaat Nedersaksen, die aan Overijssel, Drenthe en Groningen grenst, vrezen dat het wintergraan onherstelbare schade oploopt, als het streng gaat vriezen en er geen sneeuw valt. Het zachte weer van de afgelopen tijd, waarbij het soms tot boven 10 graden kwam, heeft de groei van winterrogge, wintergerst en koolzaad gestimuleerd, maar als er geen sneeuw valt, zullen de plantjes uitdrogen, verwacht een woordvoerder van de boerenorganisatie in de deelstaat.

In de regio Valjevo, 80 kilometer ten zuidwesten van de Servische hoofdstad Belgrado, werd een 49-jarige vrouw dood onder de sneeuw aangetroffen. Zij bleek aan onderkoeling overleden te zijn. In dezelfde regio werd een 52-jarige man dichtbij zijn huis dood gevonden. Hij had bij vrienden gegeten en overleed op de terugweg naar zijn huis. In het dorp Taor stierf een 81-jarige man in zijn onverwarmde woning.

Kou teistert Oost- en Midden-Europa
Kou teistert Oost- en Midden-Europa (Foto: ANP)