Fitch schroeft rating vijf landen omlaag

Kredietbeoordelaar Fitch heeft de kredietwaardigheid van vijf eurolanden neerwaarts bijgesteld. België ging van AA+ naar AA. Ook bij de zwaargewichten Italië en Spanje en de kleine eurolanden Slovenië en Cyprus werden de duimschroeven een slag aangedraaid. Frankrijk behoudt bij Fitch zijn triple-A-status.

Italië wordt door Fitch nu gewaardeerd op A-. De op twee na grootste economie van de eurozone wist een strengere beoordeling te ontlopen door de 'ferme wil' van de nieuwe regering om de begroting van het land op orde te krijgen. Spanje kreeg de rating A.

De vooruitzichten voor alle vijf de landen waarvan de kredietwaardigheid is verlaagd zijn volgens de kredietbeoordelaar negatief. Ierland behield zijn BBB+-rating, maar ook voor dat land ligt een lagere beoordeling in het verschiet.

De Belgische minister van Financiën Steven Vanackere is niet ongerust over de lagere rating, zo meldt de VRT. De twee andere grote kredietbeoordelaars, Standard & Poor's en Moody's, verlaagden de rating van het land al eerder. Bovendien komt de verlaging 'net op een ogenblik dat het vertrouwen in ons land geweldig aan het toenemen is'.

Fitch had aangekondigd dat het de kredietwaardigheid van de vijf landen opnieuw aan het beoordelen was. Toch is het een tegenslag in het licht van de pogingen van de Europese leiders om de schuldencrisis onder controle te krijgen. Het risico bestaat dat de getroffen landen door de lagere rating meer rente moeten betalen op de geldmarkt.