[AO] Nadal eenvoudig naar laatste acht

Rafael Nadal heeft de kwartfinale van de Australian Open bereikt. De Spanjaard was in de vierde ronde te sterk voor zijn landgenoot en vriend Feliciano Lopez. Nadal zegevierde met 6-4, 6-4, 6-2. Ook Tomas Berdych en Juan Martin Del Potro schaarden zich bij de laatste acht.

Nadal stond in Melbourne in vier partijen nog geen enkele set af. Hoewel hij al na drie games behandeld moest worden aan zijn enkel, kwam de nummer twee van de wereldranglijst tegen Lopez (18) niet in de problemen. Het was al de negende zege voor Nadal in elf ontmoetingen.

"Ik ben in orde", zei Nadal. "Het was een zeer warme dag. Het is goed om te blijven winnen in straight sets." Nadals volgende tegenstander is Tomas Berdych. De Tsjech (7) won met 4-6, 7-6 (5), 7-6 (3), 7-6 (2) van de als tiende geplaatste Nicolas Almagro.

Berdych werd na zijn zege uitgejouwd door het Australische publiek toen hij weigerde handen te schudden met Almagro. Berdych was van mening dat zijn opponent in de vierde set met opzet een bal tegen zijn lichaam had geslagen. Almagro kwam na het punt naar het net om zijn excuses aan te bieden, maar Berdych ging daar niet op in.

Del Potro bereikte voor het eerst sinds het najaar van 2009 weer eens de kwartfinale van een grand slam. De Argentijn, die destijds de US Open op zijn naam schreef, won met 6-4, 6-2, 6-1 van de Duitser Philipp Kohlschreiber. Del Potro reikte eenmaal eerder tot de laatste acht in Melbourne. Hij speelt in de volgende ronde tegen Roger Federer of Bernard Tomic.