Reggaeproducer Winston Riley (65) overleden

De legendarische Jamaicaanse muzikant, producer en componist Winston Riley is afgelopen donderdag in Kingston overleden. Riley lag al vanaf 1 november 2011 in coma nadat hij bij een overval in zijn hoofd werd geschoten.

Riley begint zijn loopbaan op zijn zestiende als oprichter van de close harmony groep The Techniques. De groep treed regelmatig op als begeleidingsband van Byron Lee. In 1968 richt Riley Techniques records op en gaat zich richten op het produceren van artiesten zoals Boris Gardiner, The Escorts, Alton Ellis en Johnny Osbourne. Ook scoort hij een nummer één hit met zijn compositie 'Double Barrel', uitgevoerd door Dave & Ansell Collins.

Winston Riley

In 1973 componeert Riley het in reggaekringen wereldberoemde 'Stalag'-riddim, waar sinds 1973 zo'n 200 reggaeliedjes op zijn gebaseerd. In 1979 produceert Riley het album 'The Slackest' van General Echo. Riley was de grondlegger voor de carrières van onder meer Sister Nancy, Buju Banton, Cutty Ranks, Lone Ranger en Frankie Paul.

Via de website van de Jamaica Observer vertelt zoon Kurt Riley dat zijn vader het afgelopen jaar vaker het slachtoffer van geweld was geweest. Zo werd Winston afgelopen augustus ook al eens neergeschoten en in september bij een overval vijf keer neergestoken. Riley is 65 jaar oud geworden.


Winston Riley's grootste hit Double Barrel.