Verhagen blijft beschikbaar als minister

Hoewel vicepremier Maxime Verhagen zijn aspiraties voor het leiderschap van het CDA heeft laten varen, blijft hij beschikbaar als minister voor zijn partij. Dat heeft Verhagen maandag gezegd in een interview op RTL Z. "Ik ben inzetbaar voor het CDA."

De vicepremier kondigde begin deze maand in weekblad Elsevier aan dat hij het CDA niet wil leiden, omdat hij kampt met een negatief imago. "Mijn kandidatuur zou een excuus zijn voor degenen die de discussie over de partijkoers telkens weer willen oprakelen", zei de 55-jarige Limburger.

Dat betekent echter nog geen vertrek uit de politiek. "Het ligt aan waar het CDA dan staat, maar ik ben inzetbaar voor het CDA", zei Verhagen met een verwijzing naar volgende verkiezingen. Het hangt er wel van af of de nieuwe partijleider Verhagen wil behouden als minister. "Dat is dan een eerste vraag die je dan moet stellen."

Momenteel wordt het CDA geleid door Verhagen, partijvoorzitter Ruth Peetoom en fractieleider Sybrand van Haersma Buma. Vrijdag presenteert een partijcommissie een rapport over een nieuwe koers voor de partij. Uit uitgelekte conceptstukken blijkt dat het CDA een ruk naar links zou maken.


Verhagen blijft beschikbaar als minister (Foto: Novum)