FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 16 januari 2012

Nog steeds 29 vermisten na rampcruise

Er worden nog steeds 29 opvarenden van het aan de grond gelopen cruiseschip Costa Concordia vermist. Dat heeft de Italiaanse kustwacht maandag gezegd.

Van 25 passagiers en vier bemanningsleden is nog altijd geen teken van leven vernomen, zei Marco Brusco, woordvoerder van de kustwacht. Eerder maandag stond het aantal vermisten nog op zestien.

Italiaanse familieleden van opvarenden zeiden dat hun geliefden wel op de lijsten stonden met namen van mensen die terecht zijn, maar hebben desondanks nog niets van hen vernomen.

Onder de 29 vermisten zijn tien Duitsers, zei Brusco.

Rapper verwondt vrouw met microfoon

Een lid van rapformatie Bone Thugs-n-Harmony wordt voor de rechter gesleept. Layzie Bone zou tijdens een concert een vrouwelijke fan ernstig hebben verwond met zijn microfoon. Zij eist nu een schadevergoeding, schrijft entertainmentwebsite TMZ.

De vrouw bezocht twee jaar geleden in de Amerikaanse staat Missouri een optreden van Bone Thugs-n-Harmony. Op een gegeven moment begon Layzie Bone te zwaaien met zijn microfoon. De rapper verloor de controle over de microfoon die werd gelanceerd en raakte de vrouw, die vooraan in het publiek stond, tegen het hoofd.

Het slachtoffer zegt snijwonden, kneuzingen en blauwe plekken te hebben opgelopen. Ook zou ze enige tijd pijn hebben gehad, ziek en verward zijn geweest en blijvende littekens hebben overgehouden aan het incident. Ze eist een vergoeding van zo'n 25 duizend dollar.

Bone Thugs-n-Harmony is Nederland vooral bekend van Tha Crossroads. Het nummer was in 1996 een top 5-hit.

Ministers willen impuls geven aan Benelux

De nieuwe Belgische minister van buitenlandse zaken Didier Reynders en zijn Nederlandse collega Uri Rosenthal (VVD) willen de samenwerking in de Benelux versterken. Dat spraken beide ministers af tijdens het kennismakingsbezoek van Reynders aan Rosenthal, meldt Buitenlandse Zaken maandag.

België is voor Nederland de tweede handelspartner ter wereld en omgekeerd is dat ook zo. Ook in de Europese Unie willen beide ministers meer samenwerken. Reynders had ook een gesprek met staatssecretaris voor Europese Zaken Ben Knapen (CDA). Zij hebben onder meer gesproken over de Europese schuldencrisis.

Later deze week brengt de nieuwe Belgische premier Elio Di Rupo een kennismakingsbezoek aan premier Mark Rutte (VVD).


Ministers willen impuls geven aan Benelux (Foto: Novum)

[Premier League] City weer alleen koploper

Manchester City is weer alleen koploper in de Premier League. De Citizens wonnen maandag met 1-0 bij Wigan Athletic. Makkelijk ging dat echter niet. Edin Dzeko kopte na 21 minuten de enige goal binnen tegen de nummer laatst. Ronnie Stam stond bij Wigan in de basis, bij City viel Nigel de Jong achttien minuten voor tijd in.

City was in Wigan weliswaar de betere ploeg, maar de hekkensluiter voetbalde dapper mee en bleef overeind tegen de koploper. De kopgoal van Dzeko viel dan ook uit een vrije trap. In de tweede helft ging Wigan minder verzorgd spelen met meer lange ballen en daarmee werd de ploeg gevaarlijk. Het alles-of-niets spel van de thuisploeg zorgde echter ook voor ruimte achterin, maar daar deed City niets mee.

Door de zege is het gat tussen City en aartsrivaal Manchester United drie punten. Tottenham Hotspur volgt weer twee punten daarachter. Wigan blijft laatste.

Vliegtuigje Turkse luchtmacht vermist

De luchtmacht van Turkije heeft een van zijn vliegtuigen verloren boven de Egeïsche Zee. Dat meldde het leger maandag op zijn website.

De T-37C van de fabrikant Cessna was met twee piloten aan boord bezig met een trainingsmissie toen het contact boven de Baai van Aliaga verloren ging. Helikopters, vliegtuigen en marineschepen hebben een zoektocht ingesteld.

Vorig jaar kwamen twee piloten om het leven toen hun T-37C neerstortte in het stadje Urla.

Opnieuw Hells Angel aangehouden voor afpersing

Opnieuw is een lid van de Hells Angels aangehouden op verdenking van het afpersen van een horeca-exploitant in Arnhem. Dat meldt het landelijk parket van het Openbaar Ministerie. Eerder werden al drie andere Hells Angels gearresteerd.

De marechaussee hield in de nacht van vrijdag op zaterdag een 33-jarige man uit Amersfoort aan in Delfzijl. Hij zit, net als de drie andere verdachten, vast.

Onder bedreiging van een vuurwapen en fysiek geweld zou een ondernemer in Arnhem in september afstand hebben gedaan van zijn belangen in de zaak. Een van de mannen die eerder werd gearresteerd werkte als portier in de zaak, een andere verdachte was mede-exploitant.

Abidal verlengt contact bij Barcelona

Na maandenlang onderhandelen zijn Eric Abidal en FC Barcelona een nieuw contract overeengekomen. De Fransman staat nu tot de zomer van 2013 onder contract bij de Catalaanse ploeg. Dit maakte de winnaar van de Champions League vandaag bekend.

In het contract is tevens een optie opgenomen om de verbintenis met Abidal tot medio 2015 te verlengen. De Fransman had een contract tot 2012 en wilde deze met twee jaar verlengen. Barcelona wilde niet verdergaan dan één extra jaar, waarbij het aantal gespeelde wedstrijden als uitgangspunt zou worden genomen.

'Familie Flores tevreden met overplaatsing Joran'

De familie van Stephany Flores is tevreden met de overplaatsing van Joran van der Sloot naar de Piedras Gordas-gevangenis. Dat zegt hun advocaat Edward Alvarez. De familie wilde maandag aan de pers bekendmaken onder wat voor 'luxe' omstandigheden Joran in zijn vorige gevangenis leefde. Dit gaat nu niet door.

Van der Sloot werd vrijdag, nadat hij zijn vonnis van 28 jaar cel had aangehoord naar de zwaarbewaakte Piedras Gordas-gevangenis in het noorden van Lima overgeplaatst. Volgens de dienst voor het Peruaanse gevangeniswezen zou hij hier te maken krijgen met een strenger regime. In de Peruaanse pers waren berichten naar buiten gekomen dat hij een iPhone, een blu-rayspeler en een flatscreentelevisie in zijn cel in de Miguel Castro Castro-gevangenis had.

Lokale media berichtten dit weekeinde dat Van der Sloot 24 uur per dag bewaakt wordt door twee agenten in de nieuwe gevangenis. Hij zou in een ruimte van drie bij vier meter enkele uren per dag rond mogen lopen. Vier keer per week mag hij bezoek ontvangen. Dit regime zou gelden totdat hij een celblok krijgt toegewezen door de gevangenisautoriteiten.

De Piedras Gordas-gevangenis kwam eerder in opspraak omdat gevangenen telefoons hadden en er sprake was van drugshandel. Ook konden lokale media er interviews houden. De advocaat van Joran van der Sloot, José Jiménez Navarro, laat weten dat zijn cliënt het goed maakt in Piedras Gordas.

[Jupiler League] MVV zet Willem II de voet dwars

MVV Maastricht heeft maandag in eigen huis met 3-1 van Willem II gewonnen. De Limburgers liepen in de eerste helft uit naar een 3-0 voorsprong via twee doelpunten van Lance Voorjans en een van Tom Van Hyfte. Tien minuten na rust scoorde Marc Höcher voor de Tilburgse bezoekers. Donny de Groot miste later nog een strafschop.

Helmond Sport won ondertussen thuis met 1-0 van AGOVV Apeldoorn. Verdediger Jop van der Linden schoot na een halfuur een vrije trap over de Apeldoornse muur heen. In de 72e minuut moest de thuisploeg met tien man verder na een harde tackle van Sebastian Stachnik. Lang konden de bezoekers niet van het numerieke overwicht genieten. Vijf minuten later moest ook Just Berends na driest inkomen voortijdig gaan douchen.

Willem II blijft door de nederlaag zevende met 29 punten uit achttien duels. Met vier punten minder staan MVV en Helmond respectievelijk elfde en twaalfde. AGOVV blijft de hekkensluiter. De Apeldoornse club vergaarde pas zes punten.

[PL darts] Barney opent tegen Whitlock

Raymond van Barneveld opent op 9 februari in de Manchester Arena de Premier League Darts 2012 tegen Simon Whitlock. Beide darters zijn met een wildcard toegelaten tot de wedstrijdenreeks met de acht sterspelers van de profbond PDC.

Alleen de top vier van de Order of Merit, de wereldranglijst van de PDC, kon op rechtstreekse plaatsing voor de Premier League Darts rekenen. Onder hen natuurlijk topfavoriet en veelvoudig wereldkampioen Phil Taylor en huidig wereldkampioen Adrian Lewis. Zij zullen het op de eerste dag direct tegen elkaar opnemen.

De Premier League Darts, waar verder Gary Anderson, Andy Hamilton, James Wade en Kevin Painter aan meedoen, bestaat opnieuw uit veertien speelrondes. De wedstrijden zullen afgewerkt worden op diverse locaties in Groot-Brittannië en Ierland. In totaal bedraagt de prijzenpot 550.000 euro. Een derde van dit bedrag is voor de winnaar van de finale op 17 mei in de O2 Arena in Londen.

Ex-PVV'er Bosman blijft in Limburgse Staten

De vrijdag uit de Limburgse PVV-Statenfractie gezette Cor Bosman blijft deel uitmaken van het Limburgs parlement. Hij gaat in de Limburgse Staten verder als eenmansfractie, maakte hij maandagavond voor de regionale omroep L1 bekend.

De PVV zette Bosman uit de fractie nadat zijn uitspraak over PvdA-Statenlid Selçuk Özturk publiek was gemaakt. Bosman had in een mail aan partijgenoten zijn socialistische collega 'een stuk uitgekotst halalvlees, gemaakt van Turks varken' genoemd.

Vier arrestaties in omvangrijke drugszaak

Vier mannen zijn maandag gearresteerd in een grootschalig drugsonderzoek. Eind oktober werd bij 25 doorzoekingen in het zuiden van Nederland honderddertig kilo cocaïne, ruim 6,5 miljoen euro en acht vuurwapens in beslag genomen. Toen werden twee verdachten aangehouden. Dat meldt de politie.

De vier mannen van 31, 47, 52 en 65 jaar oud worden beschouwd als de hoofdverdachten. Het onderzoek naar de bende loopt al sinds 2009.

De coke die werd gevonden in een loods achter een woning in Rucphen hadden een straatwaarde van zo'n tien miljoen euro. Het leeuwendeel van het contante geld werd aangetroffen in een doos op de zolder van een woning in Breda. De vuurwapens, waaronder een Kalashnikov AK-47, zijn bij verschillende verdachten in beslag genomen.

'Trijntje vervangt Angela in The Voice'

Trijntje Oosterhuis is in het volgende seizoen van The Voice of Holland te zien als coach. De zangeres vervangt de afzwaaiende Angela Groothuizen, vertelde Evert Santegoeds maandagavond in Shownieuws.

"Het gerucht ging al even, maar ik weet het nu toch wel honderd procent zeker", zei de showbizzkenner. Oosterhuis is volgens hem 'de aangewezen persoon, in alle opzichten'. Het nieuws wordt waarschijnlijk vrijdag, tijdens de finale van het huidige seizoen van The Voice of Holland, officieel bekendgemaakt.

Angela Groothuizen kreeg onlangs te horen dat er in de komende reeks geen plek meer voor haar is. Groothuizen is nog wel te zien in The Voice Kids, de kinderversie van The Voice of Holland. De show is vanaf volgende week te zien.

Waterpoloërs beginnen EK met verlies

De Nederlandse waterpoloheren hebben hun eerste wedstrijd op het Europees kampioenschap, dat in Eindhoven wordt gehouden, verloren. Oranje ging in de wedstrijd tegen Griekenland met 12-14 onderuit.

Na drie minuten stonden de waterpolomannen al met 3-0 achter. Dit gat werd nog wel gedicht, maar Griekenland bleef steeds aan de goede kant van de score staan. Oranje dacht er echter niet aan om de moed op te geven, waardoor het tot ver in het vierde kwart spannend bleef.

Mocht Oranje er in slagen om tijdens het EK bij de beste negen te eindigen, dan ligt er een ticket voor het olympisch kwalificatietoernooi klaar.

Bryant, James, Howard mogelijk naar OS

NBA-vedetten Kobe Bryant (LA Lakers), LeBron James (Miami Heat) en Dwight Howard (Orlando Magic) komen mogelijk namens de Verenigde Staten in actie tijdens de komende Olympische Spelen. Zij behoren allen tot de twintig basketballers die strijden voor een plaats in de selectie. Dit maakte USA Basketball vandaag bekend.

De voorlopige selectie voor Londen 2012 herbergt acht spelers die vier jaar geleden in Peking het goud wisten te veroeveren. Van de Amerikaanse ploeg die in 2010 in Turkije wereldkampioen werd, zijn tien spelers geselecteerd. Uiteindelijk zal de olympische selectie uit twaalf basketballers bestaan.

'Mihaylov vertrekt na dit seizoen bij FC Twente'

Nikolay Mihaylov vertrekt aan het einde van het seizoen mogelijk bij FC Twente. Dit meldt Leon ten Voorde, FC Twente-watcher voor TC Tubantia, vanavond op Twitter. De keeper is aan zijn vijfde seizoen in Enschede bezig.

Mihaylov kwam in het seizoen 2007/2008 naar FC Twente, maar stond officieel nog onder contract bij Liverpool. In zijn eerste jaar bij de Tukkers speelde de sluitpost in het beloftenelftal en werd daarmee kampioen van Nederland. De Bulgaar kreeg echter geen speelminuten in de hoofdmacht van de ploeg uit Enschede.

Mihaylov
'Mihaylov vertrekt na dit seizoen bij FC Twente' (Foto: Pro Shots)

Toch wilde Liverpool Mihaylov wat langer bij FC Twente stallen, waarna de huurovereenkomst met twee jaar werd verlengd. Na deze periode werd de keeper, die Sander Boschker destijds nog voor zich moest dulden, definitief overgenomen. Uiteindelijk slaagde hij er ook in om eerste keeper bij de Tukkers te worden.

Het is nog onduidelijk waar de toekomst van Mihaylov ligt, maar volgens Fardau Wagenaar heeft de keeper tegen voorzitter Joop Munsterman gezegd aan het einde van het seizoen te vertrekken. Het huidige contract tussen beide partijen loopt nog tot medio 2014 door.

Atouba krijgt kans in 2.Bundesliga

Karlsruher SC, uitkomend in de Duitse 2.Bundesliga, heeft Thimothée Atouba de kans gegeven om een contract te verdienen. De linksback zal vanaf komende zondag een proefperiode afwerken bij de hekkensluiter van de eerstedivisionist.

Op voorsprong van Oliver Kreuzer, technisch directeur van Karlsruher, komt Atouba naar de ploeg. Kreuzer en Atouba speelden in het verleden samen bij FC Basel. "Hij is een speciaal mens en heeft uitstekende voetballende kwaliteiten", liet Kreuzer weten tegenover Kicker.

Martin Jol haalde Atouba twee jaar geleden naar Ajax. Beiden werkten al eerder met elkaar bij Hamburger SV, maar in Amsterdam wist de Kameroener nooit te imponeren. Hij kwam uiteindelijk slechts tweemaal binnen de lijnen bij Ajax. "Het was een foute beslissing om bij Ajax te tekenen. Ik heb twee jaar stilgestaan, onder andere door blessures. Zelfs mijn plek in het nationale team ben ik kwijt", aldus Atouba over zijn periode bij Ajax.

PSV haalt transfervrije Zanka

Voetbal International meldt zojuist dat de komst van Mathias Jørgensen naar PSV zo goed als rond is. De 21-jarige verdediger van FC Kopenhagen, die transfervrij is, staat al geruime tijd in de belangstelling van de Eindhovense formatie.

Thijs Slegers, PSV-watcher voor het eerdergenoemde medium, meldde vervolgens op Twitter dat de ploeg uit de Lichtstad er al in grote lijnen uit is. Naar verwachting volgt de medische keuring binnen twee weken, waarna ook de handtekening wordt gezet.

Jørgensen speelde als 16-jarig jochie tien wedstrijden in de selectie van Boldklubben 1893, waarna hij door FC Kopenhagen werd gecontracteerd. De Denen gaven hem aanvankelijk een contract voor drie jaar, maar deze overeenkomst werd vervolgens verlengd tot medio 2012. Daarnaast werd de speler in 2008 verkozen tot Deens Talent van het Jaar.

Zanka, zoals zijn bijnaam luidt, is voor PSV de eerste versterking voor het seizoen 2012/2013. Op dit moment is de voetballer overigens nog herstellende van een zware blessure, waardoor hij dit seizoen niet meer in actie komt.

'IGZ schiet schromelijk tekort'

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) schiet schromelijk tekort in het toezicht op de gezondheidszorg in Nederland. Dat stelt Tros Radar maandag. Volgens de programmamakers worden mensen die hun beklag doen bij het meldpunt van de IGZ vaak niet gehoord. Radar heeft naar eigen zeggen al honderden klachten binnengekregen.

De IGZ zegt in een reactie dat de bewering dat de inspectie niet goed zou functioneren pertinent niet juist is. Het probleem is echter dat er een verschil is tussen wat de inspectie hoort te doen en wat de verwachting is die burgers daarover hebben.

J. John en Fernandes naar FC Twente

Joshua John verruilt Sparta Rotterdam voor FC Twente. Dat meldt De Telegraaf vanavond. De 23-jarige voetballer tekent in Enschede een contract voor de duur van tweeënhalf jaar. Ook

John werd al enkele jaren door FC Twente gevolgd. Bovendien liep zijn huidige contract met Sparta Rotterdam na dit seizoen af, waardoor de Rotterdammers mee wilden werken aan een vertrek.

John
Joshua John naar FC Twente (Foto: Pro Shots)

Boze tongen beweren dat bovenstaande ook te maken kan hebben met een aantal disciplinaire incidenten, waarbij John betrokken was. Zo werd hij tijdens een trainingskamp naar huis gestuurd. Daarnaast drukte het salaris van de vleugelspeler zwaar op de begroting van De Kasteelbewoners.

Ook keeper Daniel Marcio Fernandes maakt de gang naar FC Twente. De Portugees speelde het afgelopen half jaar voor CFR 1907 Cluj in Roemenië. Fernandes is tweevoudig international. Hij kreeg in Enschede een contract voor 4,5 jaar.

Cokesmokkel in handtassen strandt in Brussel

Twee Nederlandse vrouwen zijn zaterdag met bijna 12,5 kilo cocaïne opgepakt op de luchthaven van Brussel. Ze hadden allebei een handtas met daarin vijf pakken cocaïne bij zich, laat de Belgische politie maandag weten.

Het duo van 32 jaar was ingestapt in Punta Cana in de Dominicaanse Republiek en viel op Zaventem door de mand. De federale politie van Asse heeft de zaak overgedragen aan het parket van Brussel.

Huntsman uit race naar presidentschap VS

De gematigde Republikein Jon Huntsman stapt uit de race om het presidentschap van de Verenigde Staten. Huntsman zei maandag dat hij in de strijd om de Republikeinse nominatie voor de presidentsverkiezingen Mitt Romney steunt.

Tijdens een bijeenkomst in South Carolina zei Huntsman dat de Republikeinen zich achter één kandidaat moeten scharen bij hun strijd tegen de Democratische president Barack Obama. "Ik denk dat Mitt Romney die kandidaat moet zijn", zei Huntsman.

Huntsman uit race naar presidentschap VS
Huntsman uit race naar presidentschap VS (Foto: ANP)

Draghi: Situatie eurozone zeer ernstig

De situatie in de eurozone is de afgelopen maanden verslechterd. "De situatie is zeer ernstig", zei president Mario Draghi van de Europese Centrale Bank (ECB) maandag.

"We verkeren in een zeer ernstige situatie en dat moeten we onder ogen zien", zei Draghi als hoofd van de European Systemic Risk Board (ESRB), een onafhankelijk orgaan van de EU dat toezicht houdt op het financiële systeem, tegen het Europees Parlement in Straatsburg.

Zijn voorganger Jean-Claude Trichet zei in oktober dat de Europese schuldencrisis een 'systematische dimensie' had bereikt. "En sindsdien is het alleen maar slechter geworden", aldus Draghi.

Draghi: situatie eurozone zeer ernstig
Draghi: Situatie eurozone zeer ernstig (Foto: ANP)

Open tbc op school Den Bosch

Tientallen leerlingen en docenten van het Duhamel College in Den Bosch worden getest op tuberculose nadat vorige maand bij een leerling open tbc werd vastgesteld. Dat heeft GGD Hart voor Brabant maandag bekendgemaakt.

Leerlingen en docenten van de vmbo-school die tussen september en januari contact hebben gehad met de betreffende leerling worden onderzocht. Afhankelijk van de resultaten, die eind februari worden verwacht, worden mogelijk meer mensen onderzocht die minder intensief contact hadden met de besmette leerling.

Open tbc is de besmettelijkste variant van de infectieziekte. De bacterie kan worden overgedragen door hoesten of niezen. Ongeveer tien procent van de mensen die besmet raken, ontwikkelt ook daadwerkelijk de longziekte tuberculose. Vaak zijn de afweerstoffen in het lichaam voldoende om het ontwikkelen van de ziekte te voorkomen. Jaarlijks overlijden in Nederland zo'n twintig mensen door de ziekte.

De betreffende leerling is gestart met een medicijnkuur.

'Miljoenenbod van Bayern op Vertonghen'

Bayern München zou volgens de München Merkur een bod van vijftien miljoen euro hebben neergelegd bij Ajax om Jan Vertonghen over te nemen. De overgang zou in de winterstop al plaats moeten vinden.

Volgens de Duitse krant heeft Bayern van de 24-jarige Belgische verdediger de topprioriteit hebben gemaakt. Mocht Vertonghen daadwerkelijk verkassen, dan zou volgens diezelfde krant Ajax direct werk willen maken van Christian Chivu, die bij Internazionale een contract tot het eind van dit seizoen heeft.

De kans is groot dat Vertonghen in elk geval na afloop van het huidige seizoen zal vertrekken bij Ajax. De laatste seizoenen geldt de Belg als een belangrijke schakel en is hij sinds het vertrek van Maarten Stekelenburg aanvoerder geworden van de ploeg. Hij heeft bij Ajax nog een contract tot medio 2013.


'Jan Vertonghen op weg naar Bayern München' (Foto: Pro Shots)

Schultz besluit over tracé verlengde A15

Minister van Infrastructuur Melanie Schultz (VVD) heeft een definitief besluit genomen over het tracé voor het ontbrekende stuk A15 tussen knooppunt Ressen bij Bemmel en de A12 bij Zevenaar. Dat schrijft de bewindsvrouw maandag in een brief aan de Tweede Kamer.

De nu nog doodlopende A15 wordt met een brug doorgetrokken over het Pannerdensch Kanaal. Tussen Duiven en Zevenaar wordt de weg half verdiept aangelegd. De aanleg van de ontbrekende schakel in de verkeersader tussen Rotterdam en Duitsland moet de bereikbaarheid van Oost-Nederland fors verbeteren.

Schultz heeft dit besluit genomen op basis van onderzoeken naar de zes alternatieven en de inspraak op de trajectnota en het milieuonderzoek. Eerder bereikte zij al overeenstemming met de provincie en de stadsregio over de financiering van deze variant.

"We lossen met deze nieuwe verbinding een hardnekkig knelpunt op en versterken de economische positie van deze dynamische regio", schrijft Schultz. "Tegelijkertijd brengen we deze belangrijke verbinding tussen de haven van Rotterdam en onze belangrijkste handelspartner Duitsland op een hoger plan."

Het rijk draagt 385 miljoen euro bij en de regio 372,5 miljoen. De rest moet met tol worden opgebracht. De bedoeling is dat in 2015 de eerste schop de grond in gaat zodat drie jaar later de eerste auto's kunnen rijden.

Ziekenhuis VS stuurt per abuis miljoenenrekeningen

Patiënten van een ziekenhuis in New York hebben onlangs de schrik van hun leven gekregen toen de ziekenhuisrekening op de mat viel. Ze moesten tientallen miljoenen dollars betalen. Het bleek om een vergissing te gaan.

Alexis Rodriguez zei bijna ziek te worden toen hij een rekening van 44,8 miljoen dollar kreeg van het Bronx-Lebanon Hospital Center. Rodriguez werd vorig jaar met een longontsteking opgenomen en was zich er niet van bewust dat de rekening onjuist was.

Uiteindelijk bleek dat de fout lag bij het bedrijf dat de administratie voor het ziekenhuis verzorgt. De factuurnummers waren per ongeluk in het venster ingevuld waar het bedrag hoort te staan. Het bedrijf heeft contact opgenomen met de patiënten en gezegd de rekeningen te negeren. De correcte facturen gaan binnenkort de deur uit.

Trailer: Moonrise Kingdom

Hieronder zie je de eerste trailer van Moonrise Kingdom, de nieuwe film van Wes Anderson. De film kent door met  Bruce Willis, Edward Norton, Bill Murray, Frances McDormand, Harvey Keitel en Tilda Swinton een sterke cast. 

Moonlrise Kingdom, ook wel bekend als Moonlight Kingdom, speelt in de jaren '60. Twee jonge mensen worden verliefd en trekken er samen op uit. De sterke arm uit hun dorp in New England hebben dit in de gaten en gaan op zoek naar het tweetal. Een scoutleider en een sheriff maken deel uit van het zoekteam. 

Moonrise Kingdom moet in Nederland vanaf 23 augustus 2012 in de bioscopen te zien zijn.

Nieuwe beelden PlayStation-prototypes duiken op

Voordat een console daadwerkelijk in de winkels ligt bouwt men een aantal prototypen. Sommige daarvan krijgen we te zien op een show als de E3, maar sommigen blijven voor altijd verborgen. Vandaag hebben we nieuwe beelden van een PlayStation-prototype.

Het eerste beeld dateert van begin jaren 90 toen Nintendo en Sony nog samenwerkten aan een disc-uitbreiding voor de Super Nintendo van Nintendo. Nintendo ging uiteindelijk met Philips in zee en Sony begon voor zichzelf, de rest is geschiedenis. De overige beelden zijn van de periode dat Sony zelf aan de slag ging met hun spelcomputer.

ps

ps

ps

ps

ps

ps

ps

ps

Kroonprinselijke vakantievilla Mozambique verkocht

De vakantievilla van kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima is verkocht. Het huis is voor een symbolisch bedrag overgenomen door Machangulo SA, de organisatie die opereert als de vereniging van eigenaren (VVE) van het project. Dat schrijft premier Mark Rutte (VVD) maandag aan de Kamer.

Vorig jaar werd geprobeerd de villa aan een andere particulier te verkopen, maar dat is volgens Rutte 'vanwege de marktomstandigheden' niet gelukt. Daarom is besloten de villa te verkopen aan de VVE, die gaat proberen het vakantiehuis door te verkopen. Het financiële risico ligt hierbij bij het kroonprinselijk paar.

Eind 2009 besloot Willem-Alexander dat hij het vakantiehuis op het schiereiland Machangulo zou verkopen zodra het af was. Het bouwproject, waar de prins en prinses in 2007 instapten, moest bijdragen aan de ontwikkeling in het Afrikaanse land, maar gaandeweg ontstonden daar steeds meer twijfels over. In de Tweede Kamer en in de media weerklonk veel kritiek op het project, waarna het prinselijk paar besloot af te zien van het luxueuze optrekje aan zee.

X-COM uitgesteld tot 2013

2K games is bezig met een FPS in de X-COM-serie. De release van de game stond gepland op 6 maart van dit jaar. De releasedatum is een jaar opschoven naar maart 2013. Wat de reden voor deze verschuiving is, is niet bekendgemaakt.

Vorige maand is bekendgemaakt dat Firaxis, bekend van Civilization, ook bezig is met een X-COM-game die meer gericht is op RTS en Turn Based-gevechten. Bekijk hieronder een E3 2011 gameplayfilmpje van de nu uitgestelde game.

Zenden ziet terugkeer naar PSV wel zitten

Boudewijn Zenden heeft aan Elf voetbal laten weten een terugkeer naar PSV wel te zien zitten. De linkspoot speelde in het verleden vier seizoenen voor de ploeg uit Eindhoven en won in deze periode de landstitel en nationale beker.

Op dit moment zit Zenden zonder club, nadat afgelopen zomer zijn contract bij Sunderland niet werd verlengd. De 54-voudig international ging vervolgens een proefperiode aan bij Celtic, maar deze resulteerde niet in een contract. Interesse is er volgens Zenden echter genoeg in hem "Er zijn wat aanbiedingen uit Engeland, zowel Championship als Premier League. Ook is er interresse uit Qatar, maar mijn voorkeur gaat uit naar Europa."

Op de vraag of hij een terugkeer naar PSV ziet zitten, reageerde hij: "Of het reeël is weet ik niet, maar als Marcel Brands mij morgen belt zal ik aangeven dat ik daarvoor open sta. PSV staat bij mij zeker niet onderaan de lijst. Daarvoor heb ik er een te mooie periode gehad."

Al honderdduizend bezoekers voor derde Mega Mindy

De nieuwste Mega Mindy-film heeft de gouden status bereikt. Mega Mindy en de Snoepbaron heeft sinds 21 december meer dan honderdduizend bezoekers getrokken. Dat maakte Independent Films maandag bekend.

In deze derde heldenfilm van Mega Mindy neemt ze het op tegen een valse snoepfabrikant. Voormalig judokampioen Dennis van der Geest maakt zijn speelfilmdebuut en speelt de rechterhand van de snoepbaron. Angela Schijf speelt een dienstmeisje.

Nieuwe film Heddy Honigmann in première op IFFR

De film En op 'n Goede Dag van de Peruaans-Nederlandse regisseur Heddy Honigmann gaat in première op het International Film Festival Rotterdam (IFFR). De film is een mengeling van fictie en documentaire en gaat over het dragen van hoofddoeken. Dat heeft het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid maandag bekendgemaakt.

De 61-jarige Honigmann schreef het scenario voor En op 'n Goede Dag met haar zoon Stefan van de Staak. De hoofdrollen worden gespeeld door Maryam Hassouni, bekend van de tv-series Dunya en Desi en Flikken Maastricht, en Nasrdin Dchar, bekend van Shouf Shouf Habibi en Rabat, waarvoor hij een Gouden Kalf won.

De film maakt gebruik van scènes met acteurs en van zogeheten found footage. Dit bestaande bronmateriaal is afkomstig uit het archief van Beeld en Geluid.

En op 'n Goede Dag maakt deel uit van de verzamelbox Heddy Honigmann in Focus. In de jaarlijkse In Focus-uitgave staat een hedendaagse Nederlandse documentairemaker centraal die voor Beeld en Geluid een film maakt, geïnspireerd op de audiovisuele archieven.

Voorafgaand aan de première krijgt Honigmann het eerste exemplaar van de box uitgereikt. Het IFFR vindt plaats van 25 januari tot en met 5 februari.

'Liverpool wil Zuid-Amerikaan uit Eredivisie'

Volgens Bruce Grobbelaar, oud-speler van Liverpool, zijn The Reds bezig met een Zuid-Amerikaanse aanvaller die momenteel actief is in de Nederlandse Eredivisie. Dit liet de in Zuid-Afrika geboren Zimbabwaan weten in gesprek met talkSPORT.

"Er zijn twee aanvallers waarin Liverpool geïnteresseerd is", aldus Grobbelaar. Liverpool heeft dringend nieuwe aanvallende krachten nodig. Luis Suárez is langdurig geschorst en Andy Carroll verkeert in een vormcrisis. "Ik weet dat Kenny Dalglish bezig is met een Zuid-Amerikaanse aanvaller uit de Eredivisie", liet Grobbelaar weten.

Met deze uitspraak kan de voormalig speler van Liverpool op verschillende spelers doelen. Zo valt FC Groningen-spits David Texeira onder de categorie 'Zuid-Amerikaanse aanvallers uit de Eredivsie'. Verder zijn er ook aanvallend ingestelde Zuid-Amerikanen als Nicolas Lodeiro (Ajax) en Jonathan Reis (Vitesse) actief in de Nederlandse competitie.

Spelen met je wapens en ledematen in NeverDead

Op 3 februari komt NeverDead voor de PS3 en Xbox 360 uit en CVG heeft de eerste tien minuten van het spel op YouTube gezet. NeverDead is een actiegame waarin hoofdpersonage Bryce onsterfelijk is en puzzels moet oplossen door zijn ledematen te verliezen en te gebruiken.

FOK!games mocht in augustus ook aan de slag met de game, die preview lees je hier. Bekijk hieronder de eerste tien minuten van de game.

Knieoperatie voor Pröpper

Vitesse-middenvelder Davy Pröpper blijkt een scheurtje in de binnenmeniscus van zijn rechterknie te hebben opgelopen. Hij moet dinsdag onder het mes. Dan wordt ook bekend hoelang hij aan de kant staat. Dat meldt de Arnhemse club maandag naar aanleiding van een mri-scan die de 20-jarige onderging.

Pröpper liep de blessure vorige week tijdens de laatste training van het trainingskamp op Cyprus op na een ongelukkige botsing met een ploeggenoot. Daardoor moest hij zondag het oefenduel met Schalke 04 aan zich voorbij laten gaan.


Knieoperatie voor Pröpper (Foto: Pro Shots)

Garmin-renner Rosseler breekt sleutelbeen

Sébastien Rosseler is het jaar slecht begonnen. De Belgische wielrenner, uitkomend voor Garmin-Barracuda, heeft na een val bij een training zijn sleutelbeen gebroken. Hij zal de komende weken rust moeten houden.

De 30-jarige tijdritspecialist was net hersteld van een knieblessure die hem het afgelopen seizoen parten speelde. Vorig jaar won hij nog de Driedaagse De Panne-Koksijde.

Nys niet tevreden met Belgische WK-selectie

Vandaag werd de vooraf al veel besproken Belgische selectie bekend gemaakt voor het Wereldkampioenschap veldrijden dat over een kleine twee weken plaatsvindt in Koksijde. Sven Nys was niet tevreden met de selectie die bondscoach Rudy De Bie bekend had gemaakt.

"Teleurgesteld over de selectie. Met zeven kopmannen naar het WK", liet de Belgische kampioen weten op Twitter, "Ik kijk nu al uit naar de selectie voor het WK op de weg. Zouden ze daar ook de beste negen renners van het jaar meenemen?"

De Belgische selectie bestaat uit; Sven Nys, Kevin Pauwels, Niels Albert, Bart Aernoudts, Tom Meeusen, Rob Peeters en Klaas Vantornhout.

Feyenoord versterkt zich met Goossens

John Goossens speelt met ingang van volgend seizoen voor Feyenoord. De 23-jarige middenvelder heeft een aflopend contract bij N.E.C. Nijmegen en is daarom in de zomer transfervrij. Als Goossens in de Kuip de medische keuring doorstaat, tekent hij een contract voor vier jaar.

Goossens is bezig aan zijn vierde seizoen bij N.E.C. en scoorde in 66 competitieduels dertien keer. De Nijmeegse club haalde de linkspoot in 2008 weg bij Ajax, waar hij het niet tot de hoofdmacht schopte. Feyenoord verzekerde zich voor volgend seizoen ook al van de diensten van Ruud Vormer, die momenteel nog voor Roda JC speelt.

Ajax langer zonder Boerrigter

Ajax zal het enkele weken langer moeten doen zonder Derk Boerrigter. Uit een scan vandaag in het ziekenhuis bleek dat een vermoeidheidsbreukje die de vleugelaanvaller had opgelopen in een botuitsteeksel van één van de wervels in de onderrug onvoldoende is hersteld.

Boerrigter kwam voor het laatst op 19 november in actie voor de landskampioen. In de wedstrijd tegen NAC Breda viel hij in en scoorde de 2-0. Het is nog onbekend wanneer Boerrigter weer in actie kan komen voor de Amsterdammers.


Ajax moet Boerrigter langer missen (Foto: Pro Shots)

Poortugaal opgeschrikt door gewapende overval op goudhandelaar

Het rustige dorp Poortugaal, even onder Rotterdam, werd vanmiddag rond één uur opgeschrikt door een gewapende overval op een goudhandelaar. Een 23-jarige man had een zaal gehuurd in het sociaal-cultureel centrum de Brinkhoeve in de hoop wat goud op te kunnen kopen van de dorpelingen.

Volgens getuigen was de overvaller al eerder binnen geweest. Toen hij terugkwam met een vuurwapen had hij ook een mededader bij zich. De twee hebben geld en goud buitgemaakt waarna ze zijn gevlucht op een scooter. De politie heeft sporenonderzoek en een buurtonderzoek uitgevoerd.

Er zijn geen gewonden gevallen volgens de politie.

Pre-order-content voor Fall of the Samurai

SEGA heeft vandaag bekendgemaakt dat Total War: SHOGUN 2: Fall of the Samurai verschillende pre-order-content zal gaan krijgen. Voor Nederland kan er gekozen worden uit content van Bol.com, Steam en de SEGA-webshop.

Bij Bol.com kunnen gamers aan de slag met de Saga-factie. Deze factie zijn onwankelbare industriëlen en gebruiken Westerse wapens in hun strijd. Daarnaast krijg je een dubbelzijdige poster er bij. Bij Steam krijg je de soundtrack en mag je spelen met de Tsu-factie. Deze sluwe factie maakt gebruik van ninja's en sluipmoordenaars om zo hun doel te behalen.

Pre-order de game bij de SEGA-webshop en je kan aan de slag met de Obama-factie. Deze factie weet hoe ze de politieke touwtjes moeten aantrekken en hoge belastingen zijn dan ook zeker geen probleem.

Total War: SHOGUN 2: Fall of the Samurai is een zelfstandige uitbreiding van Total War: SHOGUN 2 en zal 16 maart uitkomen voor Windows.

Verhagen: Genoeg kandidaten voor leiderschap

Volgens CDA'er Maxime Verhagen zijn er 'talloze gekwalificeerde kandidaten' om het leiderschap van de partij op zich te nemen. Dat zei hij maandag in een gesprek met RTLZ.

Verhagen maakte vorige week bekend niet beschikbaar te zijn als CDA-leider. De prominente CDA'er vindt dat er verkiezingen moeten komen voor een nieuwe leider. De keuze moet niet worden opgelegd door het partijbestuur, aldus de huidige vicepremier en Minister van Economische Zaken.

Zelf blijft Verhagen 'beschikbaar voor het CDA'. In welke hoedanigheid dat na volgende verkiezingen is, ligt eraan 'waar het CDA dan staat'.

Verhagen: genoeg kandidaten voor leiderschap
Verhagen: Genoeg kandidaten voor leiderschap (Foto: ANP)

Aangereden Rotterdamse kleuter overleden

Een 5-jarig jongetje dat zaterdag 7 januari werd aangereden op de Pleinweg in Rotterdam is zondagmiddag overleden. De bestuurder van de auto die de kleuter aanreed is opnieuw aangehouden op verdenking van doodslag of dood door schuld door roekeloos rijden. Dat meldt de politie maandag.

Het jongetje stak bij de Texasstraat het zebrapad over en werd geschept. De jongen raakte in coma en overleed ruim een week later aan zijn verwondingen.

De automobilist wordt naar verwachting donderdag voorgeleid.

FNV kondigt acties aan

De FNV komt dit voorjaar met een actie-tiendaagse tegen bezuinigingen op de bijstand, de sociale werkvoorziening en de Wajong (de uitkering voor jonggehandicapten).

Voorzitter Agnes Jongerius kondigde dit maandag aan in haar nieuwjaarstoespraak. Ze verweet premier Mark Rutte dat die de tegenstellingen in de samenleving goedpraat en vergroot.

Ook zei Jongerius dat de FNV zich blijft verzetten tegen de uitwassen van flexwerk en zich blijft inzetten voor mensen die niet aan een baan kunnen komen.

FNV kondigt acties aan
FNV kondigt acties aan (Foto: ANP)

Slightly Mad Studios bevestigd voor Test Drive: Ferrari

In november werd Test Drive: Ferrari aangekondigd en nu is er een developer bevestigd. Na Test Drive: Unlimited 2 wordt Test Drive: Ferrari niet uitgebracht door Atari maar door BigBen Interactive. Mogelijk zijn er screenshots gelekt door de Poolse site Gry-Online.

In deze screenshots kun je zien dat ze niet alleen beperken tot auto's die je normaal kunt kopen, maar je kunt ook kassieke auto's en F1-auto's besturen. Het is niet bekend of je in een open wereld kunt rijden net als in Test Drive: Unlimited 2 of wordt beperkt tot de racebaan. Test Drive: Ferrari komt in maart uit voor PS3, Xbox360 en pc.

F1

Klassiekers

Ferrari 599

F-16 brengt Groningse dijken en kades weer in kaart

Een F-16 van de luchtmacht heeft maandagmiddag de staat van de dijken en kades van het Eemskanaal en het Winschoterdiep gecontroleerd. Twee weken geleden, toen honderden mensen werden geëvacueerd vanwege hoogwater, werd ook al een F-16 ingezet. Die bracht toen het gebied in kaart met infraroodbeelden.

Het vliegtuig, dat werd ingezet op verzoek van de Veiligheidsregio Groningen, maakte maandag opnieuw beelden van het gebied, meldt het Ministerie van Defensie. De Veiligheidsregio gaat de beelden van maandag met die van twee weken geleden vergelijken om te kijken hoe het met de dijken en kades is gesteld.

Begin deze maand moesten zo'n achthonderd inwoners van de Groningse dorpen Woltersum, Wittewierum, Ten Boer en Ten Post worden geëvacueerd vanwege een dreigende dijkdoorbraak. Door de storm die vorige week over Nederland raasde en de overvloedige regenval kampte vooral het noorden van het land met hoogwater.


F-16 brengt Groningse dijken en kades weer in kaart (Foto: Novum)

Directeur berispt om hightech antispiektechniek

Een directeur van een Oostenrijkse middelbare school is ternauwernood ontsnapt aan een boete. Gerhard Klampfer had een stoorzender geïnstalleerd om te voorkomen dat eindexamenleerlingen met hun mobiele telefoons op internet antwoorden op examenvragen konden opzoeken.

Het plan van Klampfer werkte te goed. Een provider merkte op dat de dekking in en rondom de school was weggevallen en schakelde de autoriteiten in. Alleen de politie, het leger en andere veiligheidsdiensten mogen in Oostenrijk signalen verstoren.

Klampfer zei zich van geen kwaad bewust te zijn. Hij heeft uiteindelijk alleen een waarschuwing gekregen, een boete bleef achterwege.

Files door ongelukken op A67

Weggebruikers ondervinden maandag op de A67 van Turnhout naar Eindhoven veel hinder van ongevallen. Rond 13.15 uur reed een automobilist bij Eersel achter op een vrachtwagen. De man kwam om het leven. Vervolgens kwamen in de file die door dat ongeval ontstond nog eens twee vrachtwagens met elkaar in aanrijding.

Volgens de Verkeersinformatiedienst zouden de rijstroken van het ongeval bij Eersel net worden vrijgegeven, toen het in de staart van de file weer misging. De hele rijbaan moest worden afgesloten. Rond 17.30 uur stond er een file van drie kilometer.

Het eerste ongeval ontstond volgens de politie doordat het slachtoffer onwel raakte. Hij vertoonde volgens getuigen voor hij op de vrachtwagen klapte onregelmatig rijgedrag. De aanwezigheid van een mobiel flitsteam dat op dat moment langs de snelweg controleerde heeft volgens de politie niets met de aanrijding te maken.

CAS komt later met uitspraak Contador

Het internationaal sporttribunaal CAS doet niet eerder dan begin volgende maand uitspraak in de dopingzaak rond de Spaanse wielrenner Alberto Contador. Dat heeft de instantie in Lausanne maandag laten weten. "De uitspraak wordt verwacht in de week van 31 januari", meldt het CAS op de website.

Het CAS is opgehouden door geruchten dat de arbitragecommissie niet geheel objectief in de zaak zou zijn. Aanvankelijk zou de uitspraak deze week volgen. "Het CAS heeft de betrokken partijen gevraagd of ze op dit moment de samenstelling van de commissie willen aanvechten. Als dat niet zo is, kan de commissie weer verder."

CAS komt later met uitspraak Contador
CAS komt later met uitspraak Contador (Foto: ANP)

Invallen bij Belgische bisdommen

De Belgische justitie heeft maandag in het kader van een onderzoek naar seksueel misbruik invallen gedaan bij de bisdommen in Hasselt en Antwerpen. Dat bevestigt een woordvoerder van het bisdom Antwerpen in een uitzending van de Belgische publieke omroep VRT. 's Middags kreeg ook het aartsbisdom Mechelen-Brussel justitie over de vloer.

Onder de codenaam Operatie Kelk loopt al meer dan een jaar een onderzoek naar seksueel misbruik in de kerk. Bij de inval zijn volgens de woordvoerder vragen gesteld en dossiers meegenomen. "Wij willen uiteraard meewerken."

Hij wees erop dat enkele maanden geleden ook vanuit de kerk een onderzoek is begonnen. "Wij zullen voortgaan met het werk waar wij mee bezig zijn."

Het is niet de eerste keer dat de Belgische justitie vanwege de verdenking van misbruik invallen doet bij bisdommen. Eerder werd bepaald dat documenten die bij het aartsbisdom in Mechelen in beslag werden genomen niet in een rechtszaak mogen worden gebruikt. Mogelijk probeert justitie met de invallen van maandag aan nieuw bewijs te komen.

Drenthe over Real-tijd: "Akelig en respectloos"

Hoewel Royston Drenthe officieel nog onder contract staat bij Real Madrid, geeft hij aan dat hij de ontwikkelingen bij de club niet op de voet volgt. Tevens haalt hij uit naar de Spaanse ploeg

"Ach, het interesseert me nu niet meer. Ik ben er weg", vertelt de linkspoot aan NuSport. "Jorge Valdano, die destijds directeur was, is ook weg", waarmee hij aangeeft verder niks te weten over de Koninklijke. "Er gaan daar achter elkaar mensen weg. Als stokbroodjes in de warme oven. Erin, opeten en door naar de volgende."

Drenthe
Drenthe over Real-tijd: "Akelig en respectloos" (Foto: Pro Shots)

"Wesley Sneijder, Klaas-Jan Huntelaar, Arjen Robben, Rafael van der Vaart; Al onze toppers moesten daar weg. Rotzooi", blikt de oud-Feyenoorder terug op zijn periode in Madrid. "Wesley wilde toen echt niet weg. Is Sneijder minder dan Kaká? Ik denk het niet. Ik denk dat Wesley iets creatiever is op het middenveld. Het is akelig om te zien. Respectloos, Klaas zat er pas een half jaar..."

Drenthe is momenteel actief voor Everton. Hij speelt dit seizoen op huurbasis voor de ploeg uit Liverpool. Hij kreeg afgelopen zomer, na een verhuur, te horen dat er geen plaats meer voor hem was bij Real. "Maar daar had ik me al op ingesteld. Ik kan niet zo goed door één deur met trainer José Mourinho."

Coulthard: "Het komt wel weer goed met Webber"

Oud-coureur David Coulthard hoeft Mark Webber zich geen zorgen te maken over komend seizoen. Coulthard denk dat Webber gewoon voorin mee kan rijden, hij hoeft daarvoor alleen zijn kwalificaties te verbeteren.

"We hebben Mark vorig jaar een paar geweldige dingen zien doen, zoals zijn inhaalactie op Alonso in Eau Rouge. Ik liet bijna de microfoon uit mijn handen vallen, omdat ik bang was dat het verkeerd af zou lopen, maar hij flikte het, waarmee hij nog maar eens aantoonde hoe goed hij wel niet is", aldus de Schot. "Mark was in het verleden altijd erg sterk in de kwalificaties en als je je goed weet te kwalificeren, heb je het in de races ook meteen iets gemakkelijker. Mark moet gewoon weer beter worden in de kwalificaties en dan komt alles wel weer goed met hem, want met de rest zit het wel snor."

Ecclestone: "Barcelona en Valencia afwisselen"

Bernie Ecclestone zegt dat er een kans bestaat dat de Grand Prix van Spanje in de toekomst in Valencia of in Barcelona wordt verreden. Dit zou betekenen dat de circuits af moeten gaan wisselen. De hoge kosten voor de organisatie van de Formule 1-race is de hoofdreden voor dit besluit.

Valencia wil graag met Ecclestone overleggen of het mogelijk is om fors minder te betalen voor de race op het stratencircuit. Ecclestone liet op zijn beurt weten nog niet te zijn benaderd door het bestuur, maar dat hij niet onwelwillend tegenover het idee staat om af te wisselen tussen de twee Spaanse steden. "Er wordt gesproken over de mogelijkheid om afwisselend in Valencia en Barcelona te racen. Misschien is dat wel een goed idee, misschien moeten we dat maar doen."

Het komt de Brit daarnaast ook niet verkeerd uit als één Spaanse race weg zou vallen. De baas van de Formule 1 wil al tijden minder races in Europa. Ook zou er plek in de kalender moeten worden gemaakt voor de Grand Prix in New Jersey, die vanaf 2013 mee gaat draaien en de Grand Prix in Sochi, die voor het eerste in 2014 gepland staat.

Amsterdam komt met eigen pgb-regeling

Voor gehandicapten en chronisch zieken in Amsterdam wordt het vanaf volgend jaar weer mogelijk zelf hun zorg in te kopen via een persoonsgebonden budget (pgb). De gemeente werkt aan een variant van het pgb die wel de voordelen kent, maar beter is bestand tegen oneigenlijk gebruik.

Het kabinet wil zevenhonderd miljoen euro bezuinigen op het pgb. Alleen mensen die anders opgenomen zouden moeten worden, komen nog in aanmerking. Amsterdam vindt dat mensen de mogelijkheid moeten houden voor een pgb te kiezen. "Het geeft mensen vrijheid en ze houden regie over hun eigen leven. Voor velen een voorwaarde voor een menswaardig bestaan", zegt wethouder zorg en welzijn Eric van der Burg (VVD).

Vanaf volgend jaar zijn gemeenten verantwoordelijk voor mensen die voor het eerst of opnieuw een beroep doen op AWBZ-begeleiding. De gemeente grijpt dat aan om het Amsterdamse zorgstelsel te vernieuwen. Het ontwikkelen van een Amsterdamse formule van het pgb is daar een onderdeel van.

Ruim tienduizend Amsterdammers maken nu gebruik van AWBZ-begeleiding. De overheid is daar jaarlijks ongeveer 125 miljoen euro aan kwijt. Dat budget wordt volgend jaar waarschijnlijk een stuk kleiner, omdat het rijk een korting toepast bij de decentralisatie.

BAM mag miljoenenhotel bouwen in Abu Dhabi

BAM International, de werkmaatschappij van Koninklijke BAM Groep heeft een opdracht ontvangen ter waarde van achttien miljoen euro voor de bouw van een hotel in Abu Dhabi. Dat meldt het concern maandag.

Het betreft de bouw van het driesterrenhotel Premier Inn hotel op Abu Dhabi International Airport. Het hotel, dat 308 kamers zal tellen, is naar verwachting eind dit jaar klaar.

Chelsea strikt international Cahill

Chelsea heeft Gary Cahill aan de selectie toegevoegd. De 26-jarige centrale verdediger wordt voor 8,5 miljoen euro overgenomen van Bolton Wanderers, waar hij nog een contract had tot het einde van het seizoen. Cahill kwam zeven keer uit voor de nationale ploeg van Engeland en lijkt een zekerheid in de selectie voor het EK deze zomer in Polen en Oekraïne.

Cahill speelde in totaal 130 competitieduels voor Bolton, dat dit seizoen strijdt tegen degradatie. Eerder droeg hij het shirt van Aston Villa, Sheffield United en Burnley. Bij Chelsea moet de verdediger de concurrentie aangaan met John Terry en David Luiz.


Chelsea strikt international Gary Cahill (Foto: Novum)

'Uitspraak in zaak Ullrich deze week'

Het lijkt er op dat er deze week eindelijk een uitspraak komt in de zaak die aangespannen is tegen oud-wielrenner Jan Ullrich. De naam van de Duitser wordt genoemd in de geruchtmakende dopingzaak Operacion Puerto en hij zou deze week moeten horen wat het oordeel van het internationaal sporttribunaal CAS is.

Ullrich is door het proces in een burn-out beland en lijkt na het proces zijn verhaal niet meer te willen doen, alhoewel hij dat in eerste instantie wel toegezegd had. Het lijkt er op dat de Tour-winnaar van 1997 het dopinggebruik wilde bekennen. De aandacht van dit proces lijkt gedeeld te moeten worden want ook de clenbuterolzaak rond Alberto Contador lijkt tot een climax te gaan komen.

Koster aan de slag bij voetbalbond

Adrie Koster wordt bondscoach van het Nederlands beloftenelftal. De 57-jarige Zeeuw, die eind oktober werd ontslagen bij Club Brugge, treedt per direct in dienst bij de KNVB. Koster coacht het team voor spelers die tussen Jong Oranje en het Onder 19-elftal vallen tot de zomer. Op 29 februari zit hij bij een oefenwedstrijd tegen Denemarken voor het eerst op de bank.

Koster was vanaf 2009 tot eind vorig jaar trainer van Brugge. Een reeks slechte resultaten kostte hem daar echter de kop. Eerder had de oefenmeester Willem II, Roda JC, Helmond Sport, Top Oss, Excelsior, VVV-Venlo, RKC Waalwijk en Ajax onder zijn hoede.

Koster coachte nog nooit een vertegenwoordigend team en heeft daar zin in. "We hebben veel talent in Nederland en ik kijk met veel enthousiasme uit naar deze uitdaging. Daarnaast is het voor mij ook interessant om te zien hoe het er bij vertegenwoordigend voetbal aan toegaat."

Ondernemingsraad COA wil Albayrak nog niet terug

Als het aan de ondernemingsraad van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) ligt keert Nurten Albayrak voorlopig niet terug als directeur. Eerst moet het onderzoek naar haar functioneren worden afgerond, zo heeft de raad volgens de NOS aan alle medewerkers laten weten.

Het gerechtshof in Den Haag oordeelde dinsdag dat Albayrak vanaf 1 maart weer aan het werk mag. Ze werd in september op non-actief gesteld, na berichten dat zij bij het COA een schrikbewind zou voeren. Ook zou zij meer hebben verdiend dan de balkenendenorm en daarover hebben gelogen tegen minister van Asiel Gerd Leers (CDA).

Leers vindt dat hij Albayrak terecht op non-actief heeft gesteld. In een brief aan de Tweede Kamer wees hij er vrijdag op dat het hof niet heeft gezegd dat Albayrak ten onrechte op non-actief is gesteld, maar alleen dat dat niet eindeloos zo kan blijven.

Het onderzoek naar de bedrijfscultuur bij het COA en naar het salaris van Albayrak is eind maart klaar. Leers heeft de commissie die het onderzoek uitvoert gevraagd sneller met resultaten te komen, maar die ziet daarvoor geen mogelijkheden.

'Kapitein volgde wens bemanningslid'

De kapitein van het gekapseisde cruiseschip Costa Concordia is dicht langs het Isola del Giglio gevaren om een bemanningslid een plezier te doen. Hoofdkelner Antonello Tievoli is van het eiland afkomstig.

Toen het schip vlak bij het eiland was, zou de kapitein tegen het bemanningslid hebben gezegd: "Kom kijken, Antonello, kijk je eiland", zo meldde de krant Corriere della Sera maandag op gezag van getuigen.

Tievoli zou een week eerder met verlof gaan, maar moest aan boord blijven, omdat er geen vervanger kon worden gevonden. De kapitein zou hem hebben willen 'belonen' door vlak langs 'zijn' eiland te varen. Kort voor het schip op de rotsen liep zou de kelner hebben gewaarschuwd: "Pas op, we zitten heel dicht bij de kust."

Kapitein Francesco Schettino ligt onder vuur na de scheepsramp. Volgens de eigenaar van het cruiseschip heeft hij "inschattingsfouten met ernstige gevolgen" gemaakt. Na de aanvaring zou hij bovendien de procedures niet hebben gevolgd. Schettino is aangehouden.

'Kapitein volgde wens bemanningslid'
'Kapitein volgde wens bemanningslid' (Foto: ANP)

Arrestaties in zaak vermoorde Iraanse kerngeleerde

De Iraanse autoriteiten hebben meerdere verdachten aangehouden in verband met de moord op een Iraanse kerngeleerde vorige week. Dat heeft de Iraanse staatszender Al-Alam maandag gemeld. Volgens Ali Larijana, de voorzitter van het Iraanse parlement, worden de verdachten momenteel ondervraagd.

De Iraanse kernwetenschapper Mostafa Ahmadi Roshan kwam woensdag bij een aanslag om het leven. Een motorrijder bevestigde een magnetische bom aan zijn auto, die Roshan het leven kostte.

Iran heeft de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Israël beschuldigd van betrokkenheid bij de aanslag. De VS hebben ontkend betrokken te zijn en de Britten hebben het doden van burgers veroordeeld. Israël heeft zich niet in het openbaar over de aanslag uitgelaten.

'Nederzettingen Israël zijn vandalisme'

Israël maakt zich schuldig aan 'opzettelijk vandalisme' door te volharden in het bouwen van nieuwe nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem. Dat heeft de Britse vicepremier Nick Clegg maandag gezegd.

"Doorgaan met de bouw van nederzettingen zal niets bijdragen aan de veiligheid van Israël en zijn bevolking", aldus Clegg. De vicepremier deed zijn uitlatingen maandag op een gezamenlijke persconferentie met de Palestijnse president Mahmoud Abbas. Het bouwen van nederzettingen in gebieden die de Palestijnen als onderdeel van hun toekomstige staat zien ondermijnt het vredesproces in het Midden-Oosten, aldus Clegg.

"Dit is precies wat we wilden horen van de regering van Groot-Brittannië", zei Abbas na de opmerkingen van Clegg.

De Britse premier David Cameron en minister van buitenlandse zaken William Hague uitten zich eerder al kritisch over het Israëlische beleid aangaande de nederzettingen.

Een woordvoerder van het Israëlische ministerie van buitenlandse zaken zei dat de uitlatingen van Clegg niet helpen het vredesproces weer op gang te krijgen. "In plaats van ongegrond afkraken, zou het beter zijn om vrede te bevorderen door te helpen de onderhandelingen weer op gang te krijgen."

Dartfans rellen in Vroomshoop na wereldtitel Kist

In het Twentse Vroomshoop zijn zondagavond ongeregeldheden ontstaan nadat darter Christian Kist wereldkampioen was geworden. Een scooter en een auto gingen in vlammen op er werd met vuurwerk en bierflessen gegooid. Twee mensen werden gearresteerd, een derde man kreeg een boete, zo meldt de politie maandag.

Kist, afkomstig uit Vroomshoop, won zondagavond in Frimley Green de wereldtitel bij dartsbond BDO. Nadat Kist zijn laatste pijl had gegooid in de Lakeside Country Club ontstond er een spontaan feest in Vroomshoop, een dorp met minder dan tienduizend inwoners.

Al snel liep het uit de hand. Rond 22.00 uur werd een scooter in brand gestoken op de kruising van de Hammerlaan en de Koningin Beatrixlaan. De brandweer wist het vuur snel te blussen, maar nog geen uur later was het op dezelfde plek opnieuw raak. Ditmaal stond een auto in lichterlaaie. Het voertuig bleek eerder die avond te zijn gestolen. Maandag is een 39-jarige verdachte aangehouden.

De politie had later de handen vol aan een 35-jarige inwoner van Vroomshoop die een bekeuring kreeg voor drinken op de openbare weg. Omstanders bemoeiden zich ermee en de man gedroeg zich agressief. Uiteindelijk moest pepperspray worden gebruikt om de man aan te houden. Een 23-jarige man kreeg een proces-verbaal voor het beledigen van een agent.

Maandagavond om 22.00 uur wordt Kist gehuldigd in zijn woonplaats. De politie heeft preventieve maatregelen genomen om de festiviteiten op het Oranjeplein goed te laten verlopen.

'Aantal cultuurtoeristen Amsterdam naar 5 miljoen'

Het aantal bezoekers van Amsterdamse musea stijgt na dit jaar tot vijf miljoen. Die verwachting spreekt directeur van het Rijksmuseum Wim Pijbes maandag uit in NRC Handelsblad. In 2011 waren het er ongeveer 3,5 miljoen.

Afgelopen jaar steeg het aantal toeristen ook al, terwijl er geen echt grote evenementen waren georganiseerd. Ook moeten het vernieuwde Rijksmuseum en Stedelijk Museum hun deuren nog openen. "Nu al trekken de culturele instellingen rond het Museumplein 3,5 miljoen bezoekers. Nergens in Nederland worden op een vergelijkbaar klein oppervlak dergelijke aantallen gerealiseerd."

Het toenemend cultuurtoerisme is een internationaal verschijnsel, schrijft Pijbes. Hij wijst naar Londen, waar bij Trafalgar Square en de National Gallery een voetgangersgebied is gecreëerd. Ook in Rome en Florence worden auto's geweerd uit gebieden met culturele instellingen.

Het drukstbezochte museum van Amsterdam (en Nederland) was afgelopen jaar het Van Gogh Museum, met 1,6 miljoen bezoekers. Op de tweede plek kwam het Rijksmuseum met een miljoen belangstellenden. De musea in de drie grote steden trokken vorig jaar bij elkaar ruim vijf miljoen bezoekers.


'Aantal cultuurtoeristen Amsterdam naar 5 miljoen' (Foto: Novum)

Jort Kelder terug bij Quote

Jort Kelder keert terug bij zakenblad Quote. Vanaf het februarinummer schrijft hij iedere maand een column, meldt zijn website 925. De column krijgt een plek op de achterpagina. Volgens Kelder heeft de eerste column een toepasselijke titel: 'Tja, we zijn aan elkaar overgeleverd'.

"Ik ben nu vijf jaar weg bij Quote, maar ik word door mensen nog steeds aan het blad verbonden; daar kom ik nooit meer vanaf - en Quote ook niet", schrijft Kelder, die van 1993 tot 2007 hoofdredacteur van het zakenblad was.

Na zijn vertrek richtte hij het blog 925 op en presenteerde programma's waaronder Bij Ons in de PC en Hoe Heurt het Eigenlijk? De 47-jarige journalist is sinds kort als adviseur van hoofdredacteur Mirjam van den Broeke betrokken bij Quote. Ook wordt er gesproken over een nadere samenwerking.

Verhagen blijft beschikbaar als minister

Hoewel vicepremier Maxime Verhagen zijn aspiraties voor het leiderschap van het CDA heeft laten varen, blijft hij beschikbaar als minister voor zijn partij. Dat heeft Verhagen maandag gezegd in een interview op RTL Z. "Ik ben inzetbaar voor het CDA."

De vicepremier kondigde begin deze maand in weekblad Elsevier aan dat hij het CDA niet wil leiden, omdat hij kampt met een negatief imago. "Mijn kandidatuur zou een excuus zijn voor degenen die de discussie over de partijkoers telkens weer willen oprakelen", zei de 55-jarige Limburger.

Dat betekent echter nog geen vertrek uit de politiek. "Het ligt aan waar het CDA dan staat, maar ik ben inzetbaar voor het CDA", zei Verhagen met een verwijzing naar volgende verkiezingen. Het hangt er wel van af of de nieuwe partijleider Verhagen wil behouden als minister. "Dat is dan een eerste vraag die je dan moet stellen."

Momenteel wordt het CDA geleid door Verhagen, partijvoorzitter Ruth Peetoom en fractieleider Sybrand van Haersma Buma. Vrijdag presenteert een partijcommissie een rapport over een nieuwe koers voor de partij. Uit uitgelekte conceptstukken blijkt dat het CDA een ruk naar links zou maken.


Verhagen blijft beschikbaar als minister (Foto: Novum)

Gouden Plaat voor debuutalbum Gers Pardoel

Het debuutalbum van rapper Gers Pardoel heeft de gouden status behaald. Deze Wereld Is van Jou werd in minder dan drie maanden tijd 25.000 keer verkocht. Gers ontving de Gouden Plaat afgelopen weekend tijdens festival Noorderslag in het Groningen.

Op Deze Wereld Is van Jou staat onder meer de nummer 1-hit Ik Neem Je Mee. De single bereikte de platina status, nadat er meer dan twintigduizend exemplaren van werden verkocht.


Gers Pardoel -Ik Neem Je Mee

Kasabian en Bowie in soundtrack Alan Wake

Remedy en EMI Scandinavia hebben bekendgemaakt dat enkele bekende artiesten zoals Kasabian, Ed Harcourt en David Bowie op de soundtrack van Alan Wake: American Nightmare zullen staan.

In de originele Alan Wake waren er ook nummers van in-game-band Old Gods of Asgard. Van hen zal ook een nieuw nummer in de nieuwe game zitten en Barry Wheeler, een in-game personage en vriend van Alan, is de manager geworden van de band.

Van Kasabian zal het nummer Club Foot in het spel zitten en van Ed Harcourt het nummer Watching the Sun Come Up. Welk nummer van David Bowie in het spel zal zitten is niet bekendgemaakt maar hij zal aan het einde van het spel voorkomen.

Alan Wake: American Nightmare staat gepland voor een XBLA-release ergens eind februari.

Knulletje bekent gewapende straatroof

De politie heeft maandagochtend in Breda een 14-jarige jongen aangehouden die twee straatroven heeft gepleegd. Dat heeft hij tijdens de verhoren toegegeven. Bij een daarvan zou hij een stroomstootwapen hebben gebruikt. De jongen is thuis opgepakt.

Op 1 oktober zou hij een scooter hebben geëist van een 34-jarige man en zijn vriendin. Toen de man wilde doorrijden, gaf de jongen hem een schok met een taser en ging er op de scooter vandoor. Twee weken later duwde hij bij een viaduct een 54-jarige vrouw van haar scooter en reed met het vervoermiddel weg.

De scooter van de 34-jarige man is teruggevonden bij een 16-jarige Bredanaar. Die is opgepakt voor heling. De 14-jarige jongen zit nog vast.

Meisje (11) helpt vader bij inbraak

Een 31-jarige man uit Oss heeft zondagochtend met zijn 11-jarige dochter een inbraak gepleegd in Bergharen. Nadat de bewoners hem hadden betrapt, hielden ze de dochter vast en sloegen met een stuk hout op zijn auto in. Toen de inbreker hen met een breekijzer te lijf ging, lieten ze het meisje gaan.

Een automobilist sloeg het tafereel op de Hoekgraaf in Bergharen rond 10.30 uur gade en zag de man en zijn dochter met hoge snelheid wegrijden. Hij zette de achtervolging in en belde de politie.

De Brabander stopte een stukje verderop en bedreigde de getuige verbaal en met het breekijzer, waarna hij en zijn dochter er opnieuw vandoor gingen. Politiemensen hielden de auto even later tegen op de Drutenseweg in Wijchen.

De Ossenaar werd gearresteerd en opgesloten voor poging tot diefstal met geweld. De dochter is meegenomen naar een politiebureau en later aan familie overgedragen. De politie onderzoekt de zaak verder.

3500 jaar oude boom vat vlam

Een van de oudste cipressen ter wereld, een 36 meter hoog en 3500 jaar oud exemplaar in Florida, is maandag door vuur geveld. Dat heeft de brandweer van Seminole County tegen de krant Orlando Sentinel gezegd. Het is onduidelijk hoe de brand werd veroorzaakt, maar de boom brandde van binnen volledig uit.

Bluswerkzaamheden mochten niet meer baten. Zo'n twee en een half uur na het arriveren van de brandweer zeeg de oude woudreus ter aarde. De boom, die de bijnaam De Senator droeg, bereikte begin twintigste eeuw een hoogte van vijftig meter, maar verloor in 1925 zijn top door een orkaan.

Vitesse huurt Van Aanholt van Chelsea

Patrick van Aanholt voetbalt de rest van het seizoen voor Vitesse. De 21-jarige verdediger wordt door de Arnhemse club voor een halfjaar gehuurd van Chelsea. Van Aanholt speelde twee competitieduels voor de Londense topclub en kwam vier keer uit in de Champions League.

Van Aanholt speelde de voorbije maanden op huurbasis voor Wigan Athletic, maar kreeg daar nauwelijks speeltijd. Eerder stalde Chelsea hem een poos bij Coventry City, Newcastle United en Leicester City. De Bosschenaar, die tot 2007 in de jeugd van PSV speelde, meldt zich waarschijnlijk dinsdag al in Arnhem.

John van den Brom is blij dat hij de linksback aan zijn selectie kan toevoegen. "We zitten al een tijdje verdedigend niet ruim en waren ons al even aan het oriënteren", zegt de trainer. "Op het moment dat de naam van Patrick ter sprake kwam, was iedereen meteen enthousiast. Het grote voordeel is dat deze jongen fit is en direct inzetbaar."

Website GAME gehackt

De website van de Engelse winkelketen GAME is gehackt. Hackers hebben zo'n tweehonderd e-mail-adressen en wachtwoorden buit gemaakt. De wachtwoorden waren als normale tekst opgeslagen, of er creditcard-informatie buit is gemaakt is niet bekend.

Een website uit Australië, Catalyst-Gaming, lijkt ook gehackt te zijn. Wat de schade daar is, is nog niet bekend. Mochten er FOK!kers een account hebben bij GAME dan is het verstandig om contact op te nemen met de winkelketen en je creditcard goed in de gaten te houden.

Nieuwe DLC voor Dead Island

Deep Silver heeft vandaag bekendgemaakt dat er nieuwe DLC zal komen voor Dead Island. In de nieuwe DLC zullen we spelen met Ryder White, één van de personages uit het spel.

De DLC zal een nieuw licht werpen op gebeurtenissen rondom het hoofdverhaal van het spel. De DLC zal ook meer licht werpen op White als militair maar ook als familieman. In de DLC zit naast enkele uren gameplay ook twee nieuwe blueprints en enkele wapens.

De DLC komt 1 februari uit op XBLA (800MSP), PSN en Steam (€10,-).

Nadal en Federer: "Geen onderlinge ruzie"

Rafael Nadal en Roger Federer hebben na hun partijen in de eerste ronde van de Australian Open aangegeven dat er geen onderlinge ruzie is. Nadal had gisteren kritiek op Federer geleverd omdat deze als voorzitter van de ATP-spelersraad zich niet uitlaat over een te volle speelkalender of opkomt voor de spelers.

"Het gaat goed tussen ons. Rafael heeft vaker gezegd hoe de gang van zaken hem frustreert. In veel opzichten ben ik het met hem eens," zei Federer die bijval krijgt van Nadal die zegt dat hij misschien iets te veel op de man gespeeld heeft. "Het is zeker niet zo dat Roger en ik een probleem hebben. Maar we kunnen altijd een keer van mening verschillen."

Minister kauwt langer op kannibalenkwestie

Hebben BNN-presentatoren Dennis Storm en Valerio Zeno kannibalisme bedreven door in hun tv-show Proefkonijnen een stukje vlees van elkaar op te eten? CDA-Kamerlid Maarten Haverkamp heeft die vraag gesteld aan minister Marja van Bijsterveldt (Media), maar die heeft meer tijd nodig voor een antwoord. Dat heeft ze maandag aan de Tweede Kamer geschreven.

De CDA-bewindsvrouw overlegt de kwestie met haar collega Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie). Ze vindt het maar taaie kost. Als gevolg van "de complexiteit van de materie" en de afstemming met Opstelten heeft ze meer tijd nodig, schrijft ze.

Minister kauwt langer op kannibalenkwestie
Minister kauwt langer op kannibalenkwestie (Foto: ANP)

Mannen opgepakt wegens goudsmokkel in rectum

Acht mannen zijn in Zuid-Korea gearresteerd omdat ze probeerden goud in hun rectum het land uit te smokkelen. Dat heeft de Zuid-Koreaanse douane maandag gezegd. De verdachten hebben onlangs bekend, na eerdere ontkenningen.

De mannen hebben naar verluidt goudstaven ter waarde van omgerekend 205 duizend euro omgesmolten tot kleine kraaltjes. In 2010 hebben ze twee pogingen ondernomen een deel van het goud op deze wijze Japan binnen te smokkelen, om zo invoerbelastingen te omzeilen. Bij de tweede poging werden ze aangehouden door de Zuid-Koreaanse autoriteiten. De mannen werden met een boete huiswaarts gestuurd.

Een van de mannen zou later hebben geprobeerd op dezelfde manier goud van Mongolië naar Hong Kong te smokkelen. De autoriteiten hebben bewijzen in de huizen van de mannen gevonden.


Mannen opgepakt wegens goudsmokkel in rectum (Foto: Novum)

FOK!filmtip van de dag: Stake Land (DVD)

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!film.

Vandaag is het huilen met de pet op bij zowel de publieke omroepen als bij de commerciëlen. Tenzij je voor de 1489e keer naar Con Air (20.30 uur, Veronica) wilt kijken. Vandaar dat we vandaag eens gaan kijken wat er bij de Nederlandse videotheken op de dagfilm plank staat. 

Stake Land 

Voor de liefhebbers van apocalyptische horror is Stake Land van regisseur Jim Mickle een aanrader. Mickle maakte binnen het horrorcircuit in 2006 al naam met de ratten horror Mulberry Street. In Stake Land draait het om Martin (Connor Paolo - Alexander, Camp Hell), een normale puber, tot het moment waarop het land ineenstortte door economische en politieke rampen. Uit de as van dat slagveld rees een vampierenbewind dat door de verlaten dorpen en steden raasde. Martins familie werd afgeslacht en nu is hij aangewezen op de mysterieuze Mister (Nick Damici - Mulberry Street, World Trade Center), een ruige vampierenjager, die hem naar het veilige Canada zal brengen. Hij leert hem te jagen en te overleven. Samen ontdekken ze dat de overgebleven bevolking net zo bloeddorstig kan zijn als de vampieren. Gewapend met een kofferbak vol staken en de wil om te leven banen ze zich een weg door de steden en rekruteren waar het kan, nieuwe vampiersjagers.

Stake Land mister

Fans van films als Children of Men, The Road, Legion en Doomsday, zullen deze film zeker weten te waarderen. Naast het welbekende vampierenthema zorgt Nickle voor een maatschappijkritische ondertoon in deze film. Maar dan niet op de vervelende manier met het wijzende vingertje. Nickle toont dat een religie net zo gevaarlijk kan zijn als een bloedzuigende vampier. En daarnaast is het ook meteen je kans om Kelly McGillis - dat lekkere ding destijds in Top Gun - als non te zien! Voor de extra's hoef je trouwens niet speciaal op zoek naar de Blu-ray, aangezien daar hetzelfde is toegevoegd als op de reguliere DVD. Namelijk: een Making Of, een aantal productie dagboeken van de regisseur, wat extra duiding over de karakters in de film en de originele trailer.

Stake Land is een film die een ritje naar de lokale videoboer de moeite waard maakt.


De trailer voor Stake Land.

OM eist vijftien jaar in zaak scootermoord

Een 20-jarige man uit Amsterdam heeft maandag vijftien jaar cel tegen zich horen eisen voor de moord op de 16-jarige Quincy Schumans. Het Openbaar Ministerie verdenkt hem ervan begin september 2010 zijn vriend te hebben doodgeschoten na een ruzie over een scooterongeluk.

De verdachte, Stefano L., zou zijn vinger hebben gebroken toen de twee op elkaar waren gebotst. Hij gaf het slachtoffer de schuld waarna ruzie ontstond. Enkele dagen later liep de ruzie uit de hand toen de twee elkaar op straat tegenkwamen. L. schoot het slachtoffer vervolgens dood op de Nieuwe Houttuinen, bij de Haarlemmerdijk. Hij werd een dag later aangehouden.

Justitie verzocht de rechtbank eerder om L. voor onderzoek op te laten nemen in het Pieter Baan Centrum. De verdachte van Antilliaanse komaf weigerde echter mee te werken.

De rechtbank doet naar verwachting over twee weken uitspraak.

Bestuursraad Ajax: Geen verzoening Cruijff en Van Gaal

Johan Cruijff en Louis van Gaal zijn niet bereid om samen te werken bij Ajax. Tot die conclusie komt de bestuursraad na een aantal vertrouwelijke gesprekken met beide clubiconen. De algemene ledenraad had de bestuursraad in december gevraagd om de mogelijkheid tot een verzoening tussen de twee te onderzoeken.

De gesprekken met de twee gaven geen hoop om tot een samenwerking te komen omtrent het technisch beleid, meldt de bestuursraad in een verklaring. Over de exacte inhoud van de gesprekken worden geen mededelingen gedaan.

De conclusie van de bestuursraad onderstreept de woorden van Cruijff maandag in zijn column in De Telegraaf. De legendarische nummer 14 liet daarin weten een samenwerking met Van Gaal uit te sluiten. Woensdag staat Cruijff in de rechtszaal tegenover zijn collega's van de raad van commissarissen, die Van Gaal in november vastlegden als algemeen directeur.

RuneScape-maker neemt Rockstars Alex Horton over

Alex Horton, een voormalig medewerker van Rockstar die onder andere gewerkt heeft aan Manhunt, Grand Theft Auto III en Red Dead Revolver, is door RuneScape-ontwikkelaar Jagex aangenomen als chief creative officer.

Hortons nieuwe positie stelt hem in staat zich met alle toekomstige projecten van de uitgever te bemoeien, om ervoor te zorgen dat "all of our games achieve their true mass market potential," aldus CEO Mark Gerhard. Wat Jagex van plan is, is niet bekend.

Gerard Joling bedreigd om cover

Gerard Joling heeft aangifte gedaan nadat op internet bedreigingen tegen hem zijn geuit. Aanleiding voor de scheldpartijen is zijn single Dan Voel Je Me Beter, zegt de manager van de 51-jarige zanger.

"Waarschijnlijk kunnen andere artiesten die het liedje hebben gecoverd het niet hebben dat Gerard zo over hen heen walst", zegt Jolings manager. Ongeveer vijf andere zangers hebben ook een remake opgenomen van Ai Se Eu Te Pego van Michel Teló. Jolings versie van het Portugese nummer scoorde de eerste nummer 1-hit van 2012.

"Ze hebben het over 'vuile kankerhomo' tot 'ik ga je doodschieten'", vertelde de 51-jarige zanger maandag in het AD. "Ik ben niet bang, maar zoiets moet je wel serieus nemen. Dus ik heb aangifte gedaan."


Tsjah... Wat moeten we hiervan zeggen...

Maradona uit ziekenhuis na operatie

Diego Maradona heeft maandag het ziekenhuis in Dubai verlaten. De Argentijn onderging zondag een operatie om nierstenen te laten verwijderen en moest ter observatie een nacht blijven liggen. De voormalig wereldvoetballer van het jaar neemt twee dagen de tijd om te herstellen en keert waarschijnlijk woensdag weer terug op het trainingsveld van zijn club Al Wasl.

Maradona zat zaterdag tijdens de met 2-1 gewonnen wedstrijd van Al Wasl tegen Al Ahli nog gewoon op de bank. De 51-jarige Argentijn is sinds mei vorig jaar trainer van de club uit de Verenigde Arabische Emiraten.


Maradona uit ziekenhuis na operatie (Foto: Novum)

Remedy werkt aan triple A-titel

Remedy Entertainment, bekend van Max Payne en Alan Wake, werkt op dit moment aan een AAA-consolespel. Dat blijkt uit een vacature die de ontwikkelaar op hun eigen website heeft geplaatst.

Sterker nog, volgens de website werkt de ontwikkelaar aan een 'groundbreaking AAA project', waar we helaas nog niets over weten. Remedy zoekt een AI/gameplay-programmeur die moet kunnen werken met de zelfgebouwde engine, waar Alan Wake en de XBLA-game American Nightmare op draaien.

Naast American Nightmare weten we alleen dat Remedy werkt aan de pc-versie van Alan Wake, die het bedrijf onder eigen vlag gaat uitgeven. Zou het dan toch echt Alan Wake 2 zijn?

EA prijst iOS-bordspellen af

Electronic Arts heeft een aantal bordspellen voor de iPhone en iPad in prijs verlaagd, in het kader van het Daily Deals-initiatief. Per platform verschilt het spelaanbod.

Voor de iPhone kun je voor nog geen euro The Game of Life Classic Edition en Risk binnenhalen. Bezit je (ook) een iPad, dan kun je The Game of Life, Risk: The Official Game en Monopoly voor minder dan twee euro op de kop tikken.

Mark Wahlberg om tafel met gangsterbaas

Mark Wahlberg overweegt een bezoek te brengen aan de voormalige gangsterbaas James 'Whitey' Bulger. De 82-jarige Bulger heeft de acteur gevraagd hem op te zoeken in de gevangenis, waarschijnlijk om te spreken over het maken van een film- of tv-project over zijn leven.

Bulger stond drie decennia lang aan het hoofd van een criminele groep in South Boston, waar Wahlberg opgroeide, en zou betrokken zijn geweest bij negentien moorden. Hij speelde tegelijkertijd ook informatie door aan de FBI. In 1995 werd de grond hem te heet onder de voeten en dook Bulger onder. Vorig jaar kon hij worden ingerekend.

Wahlbergs intentie om in gesprek te gaan met de ex-gangster heeft geleid tot grote woede bij de nabestaanden van Bulgers slachtoffers. De acteur laat weten dat hij begrip heeft voor hun gevoelens, maar vindt dat 'als er een verhaal te vertellen is en we mogen het doen zoals wij denken dat dat het beste is, dan is het zeker iets waar we ons in zullen verdiepen."


Mark Wahlberg om tafel met gangsterbaas (Foto: Novum)

Nicole Kidman wil eigen leven niet op witte doek

Nicole Kidman zou het afschuwelijk vinden als er ooit een film wordt gemaakt over haar leven. De 44-jarige actrice is binnenkort te zien in een film als journaliste Martha Gellhorn, maar hoopt dat later niemand haar zal vertolken.

"Alsjeblieft niet zeg", zegt ze tegen het Amerikaanse entertainmentprogramma Access Hollywood. "Ik hou van de privacy van mijn leven en zorg er ook voor dat dat zo blijft." Dat ze haar leven 'zo privé en stil mogelijk' houdt komt volgens Kidman ook haar acteerprestaties ten goede.

De film Hemingway & Gellhorn gaat over journaliste Martha Gellhorn en schrijver Ernest Hemingway, die een relatie met elkaar hadden. De rolprent wordt dit voorjaar uitgezonden op de Amerikaanse kabelzender HBO. De rol van Hemingway wordt vertolkt door Clive Owen.


Nicole Kidman wil eigen leven niet op witte doek (Foto: Novum)

Remake Nederlandse film succes in VS

Contraband was het afgelopen weekeinde de best bezochte film in de Verenigde Staten. Dat blijkt uit de bioscoopcijfers van de Amerikaanse filmsite IMDB. De actiefilm met Mark Wahlberg is een remake van de IJslands-Nederlandse productie Reykjavik-Rotterdam.

Contraband staat op nummer een in de Amerikaanse bioscooplijst. De actiefilm heeft in het eerste weekeinde 24 miljoen dollar opgehaald. De actiefilm werd gemaakt voor 41 miljoen dollar. De tweede plaats in de Amerikaanse bioscoop top tien is voor de animatiefilm Beauty and the Beast. De film uit 1991 is opnieuw uitgebracht in 3D.

In Contraband speelt Wahlberg een smokkelaar die zijn zwager wil beschermen tegen een drugsdealer. Reykjavik-Rotterdam kwam in 2008 uit onder regie van de IJslandse Óskar Jónasson. Contraband komt op 8 maart in Nederland uit.


Remake Nederlandse film succes in VS (Foto: Novum)

Weer minder valse eurobiljetten onderschept

Het aantal valse eurobiljetten is vorig jaar gedaald. In 2011 werden in Nederland 29.700 valse biljetten onderschept, een kwart minder dan de 39.600 nepbriefjes die een jaar eerder werden aangetroffen. Dat meldt De Nederlandsche Bank (DNB) maandag. In 2010 nam het aantal valse biljetten dat werd onderschept al met 28 procent af.

Voor de daling is geen exacte verklaring te geven. Wel dragen oplettende winkeliers en de aandacht van politie en justitie volgens DNB bij aan de strijd tegen deze vorm van criminaliteit.

Ook wereldwijd is het aantal valse eurobiljetten afgenomen, zo meldde de Europese Centrale Bank maandag. Het afgelopen jaar zijn 606 duizend valse eurobiljetten aangetroffen. Dat is een afname van ruim 19 procent ten opzichte van 2010. De coupures die in Europa het meest worden vervalst zijn de biljetten van twintig en vijftig euro.

Justine Pelmelay weer thuis na cruiseramp

Justine Pelmelay is weer thuis nadat ze vrijdag aan de dood ontsnapte toen het cruiseschip Costa Concordia aan de grond liep. "Ze is zondag weer veilig geland op Schiphol", zegt de manager van de 53-jarige zangeres maandag.

De bagage van Pelmelay is nog wel aan boord van het schip. Volgens de manager is de bagage vooral nat en is het hopen dat er überhaupt nog iets terugkomt. De zangeres was met haar partner Ronald op vakantie. Het tweetal liet eerder via Facebook weten ongedeerd te zijn.

Het cruiseschip met 4200 opvaren raakte voor de kust van Toscane aan de grond waardoor een groot gat ontstond. Aan boord zaten zeker 26 Nederlanders. Zeker zes opvarenden zijn om het leven gekomen en er worden nog zestien mensen vermist. Het reddingswerk ondervindt maandag vertraging door de woester wordende zee.

Fincher: verkrachtingsscène moet aanstoot geven

Regisseur David Fincher vond de moeilijkste scène uit The Girl with the Dragon Tattoo die met de verkrachting van hoofdpersonage Lisbeth Salander, gespeeld door Rooney Mara. "Maar dat moet ook. Dat soort scènes hoort aanstootgevend te zijn", zegt de maker van onder meer Se7en, Fight Club en The Social Network tegen Novum Nieuws.

De Amerikaanse verfilming van het eerste deel uit de Millennium-reeks bevat, net als het boek van de Zweedse auteur Stieg Larsson, een brute verkrachtingsscène. "Je vraagt nogal wat van een actrice als je wilt dat ze twee dagen lang naakt en vastgebonden met haar gezicht in een kussen gaat liggen", legt Fincher uit. "Het is ook moeilijk om een dergelijke scène maar half te spelen, ze moet er echt volledig voor gaan."

De 49-jarige regisseur vertelt dat de opnames zelfs zo traumatisch waren dat veel van de crewleden onpasselijk werden. "Na verloop van tijd konden sommige cameramensen het echt niet meer aan om Rooney uren achtereen te horen schreeuwen."

Voor de 26-jarige Mara sprong de verkrachtingsscène er wel uit, maar bevatten de draaidagen wel meer moeilijke opnames. "Soms was het fysiek of emotioneel zwaar, dan waren de teksten weer lastig. Het hele scala kwam aan bod."

The Girl with the Dragon Tattoo is vanaf donderdag te zien in de bioscoop.


Fincher: verkrachtingsscène moet aanstoot geven (Foto: Novum)

Nachtvorst bestrijkt voor het eerst hele land

Zondagnacht was de koudste nacht van deze winter tot nu toe. Voor het eerst werden in alle 35 meetstations temperaturen onder de 0 graden gemeten, zegt een woordvoerder van Weeronline maandag.

Bij Enschede Airport Twente werd met -6,4 graden de laagste temperatuur gemeten. Aan de grond werd het daar zelfs -9,4 graden. In het Zeeuwse Wilhelminadorp was het met -0,2 graden het 'warmst'.

In de aanloop naar de winter werd 16 november al een temperatuur van -4,4 graden bereikt bij het Noord-Brabantse Woensdrecht. In de meteorologische winter - die op 1 december begon - was de laagst gemeten temperatuur tot zondag -1,9 graden, die op 11 december in het Limburgse Ell werd gemeten.

Tot nu toe waren er deze winter altijd meetstations waar het boven het vriespunt bleef. "Vooral in het zuidwesten van Zeeland heeft het nog weinig gevroren", zegt de woordvoerder.

Ook maandagnacht wordt het koud. Het koude maar zonnige weer maakt woensdag plaats voor warmer en minder zonnig weer. Het kwik schommelt dan gemiddeld rond de 8 graden. In het weekeinde wordt het weer kouder, maar deze keer gaat dat niet gepaard met een ruime hoeveelheid zon.

"De zon laat zich ongetwijfeld af en toe zien, maar er zal veel bewolking zijn met kans op neerslag", verwacht meteoroloog bij Weeronline Jaco van Wezel. "Er is zelfs kans op sneeuw, maar het is nog moeilijk te zeggen hoe groot die kans is."


Nachtvorst bestrijkt voor het eerst hele land (Foto: Novum)

'Toch meer Twilight-films in de maak'

Het lijkt erop dat The Twilight Saga: Breaking Dawn Part 2 toch niet de laatste film wordt in de vampierreeks. Dat zegt producent Lions Gate Entertainment tegen de Amerikaanse krant Los Angeles Times.

"We verwachten dat Breaking Dawn Part 2 ruim zevenhonderd miljoen dollar gaat opbrengen", zegt Jon Feltheimer, topman bij Lions Gate. "Twilight is een fantastische serie, waarvan elk deel beter is dan het vorige. We zouden gek zijn de filmreeks daarbij te laten, dus ja, ik hoop dat er meer films volgen."

De vorige Twilight-film bracht zo'n 697 miljoen dollar op. De vijfdelige filmreeks, gebaseerd op de boeken van de Amerikaanse Stephenie Meyer, behoort tot een van de meest lucratieve ooit.

Lions Gate nam vrijdag producent Summit Entertainment, dat haar succes voornamelijk dankte aan de Twilight-filmserie, over voor 412,5 miljoen dollar. Aangezien Lions Gate ook een televisietak heeft, bestaat de kans dat Twilight verder gaat op tv.

The Twilight Saga: Breaking Dawn Part 2 verschijnt 16 november in de Nederlandse bioscopen.


'Toch meer Twilight-films in de maak' (Foto: Novum)

'Verhalen over dure tandartsen misleidend'

De vele beweringen over te hoge tarieven voor tandartsbezoeken, van onder meer enkele grote zorgverzekeraars, zijn onjuist en misleidend. Dat zegt de Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (NMT) maandag.

De NMT reageert daarmee op de vele uitspraken dat patiënten per 1 januari de dupe zijn van het experiment met vrije prijzen voor tandartsen. Dat experiment moet tandartsen aanmoedigen betere kwaliteit te leveren tegen een scherpe prijs. Volgens de NMT is er geen enkele aanleiding om te beweren dat daardoor de prijs voor een tandartsbezoek fors is gestegen.

'Verhalen over dure tandartsen misleidend'
'Verhalen over dure tandartsen misleidend' (Foto: ANP)

James Taylor geeft concert in Amsterdam

James Taylor komt voor een optreden naar Nederland. De Amerikaanse singer-songwriter geeft 16 mei een concert in de Heineken Music Hall in Amsterdam. De kaartverkoop start vrijdag, maakte concertorganisator Mojo maandag bekend.

De 63-jarige Taylor stond in 2009 voor het laatst op een Nederlands podium, tijdens het North Sea Jazz Festival. Hij ontving vorig jaar de hoogste onderscheiding die een artiest in de Verenigde Staten kan krijgen. President Barack Obama persoonlijk overhandigde hem de National Medal of the Arts.

Taylor bracht zijn debuutalbum uit in 1968 en scoorde drie jaar later een grote hit met You've Got a Friend. Ook verkocht hij veel exemplaren van singles als Sweet Baby James en October Road. De zanger heeft vijf Grammy Awards in zijn kast staan.

Kerkbestuur legt ruzie met omstreden pastoor bij

De in opspraak geraakte pastoor Norbert van der Sluis in het Noord-Brabantse Liempde heeft het vertrouwen van zijn overgebleven kerkbestuur teruggewonnen. De drie bestuursleden, die waren aangebleven om 'op de winkel te passen', hebben besloten de komende tijd aan te blijven, zegt een woordvoerder van het bisdom Den Bosch maandag.

Drie andere bestuursleden waren in oktober opgestapt op nadat de pastoor had geweigerd in zijn kerk de uitvaart te verzorgen van een man die had gekozen voor euthanasie. Het bestuur verweet hem dat hij ook niet toeliet dat iemand anders de uitvaart verzorgde. De dienst werd uiteindelijk in een andere kerk gehouden.

Het bestuur is heeft besloten te blijven omdat het de afgelopen maanden 'op goede en constructieve wijze' met de pastoor kunnen samenwerken, zegt vicevoorzitter van het bestuur Jo Custers. "Ook merken we dat hij op een andere, meer open manier met de parochianen communiceert."

Een andere reden om niet te vertrekken noemt Custers fusies tussen parochies binnen het bisdom die mogelijk aanstaande zijn. "Het is geen goede uitgangspositie om dan zonder bestuur te zitten. We blijven daarom mede in het belang van de parochie." Het bestuur blijft in elk geval tot na de zomer. Daarna volgt een nieuwe evaluatie.

Opstelten: benoeming Donner correct verlopen

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) vindt dat hij 'correct' heeft gehandeld en 'maximale transparantie' heeft betracht tijdens de benoemingsprocedure van de nieuwe vicepresident van de Raad van State, Piet Hein Donner (CDA). Dat schrijft hij in een brief aan de Nationale Ombudsman, Alex Brenninkmeijer.

De ombudsman overweegt een onderzoek in te stellen naar de gang van zaken rond de benoeming, die tot een 'breed in de samenleving levende wrevel' zou hebben geleid. Het zou namelijk al geruime tijd vaststaan dat oud-minister van Binnenlandse Zaken Donner per 1 februari het stokje zou overnemen van Herman Tjeenk Willink. Enkele sollicitanten menen dat zij 'geen schijn van kans' hebben gehad en zijn naar de ombudsman gestapt.

Opstelten benadrukt opnieuw dat in het kabinet geen afspraken zijn gemaakt over de opvolger van Tjeenk Willink. Ook vindt hij dat de procedure 'transparant en ordelijk' is verlopen. Dat in de media volop werd gespeculeerd over de kwestie was onvermijdelijk, omdat het een 'belangrijk en in het oog springend ambt' is waarvan bekend was dat het uiterlijk op 1 februari vacant zou worden, aldus de minister.

"Het enkele bestaan van speculaties kan er objectief niet toe leiden de procedure belast te achten met de schijn van partijdigheid", schrijft Opstelten aan de ombudsman. "Een dergelijke schijn is ook niet te ontlenen aan enige analogie met de feiten en omstandigheden in de door u aangehaalde zaak. Ik meen dan ook dat ik correct heb gehandeld."

Opstelten kreeg in totaal 39 sollicitaties voor de functie. Met een aantal van hen zijn gesprekken gevoerd. De overigen zijn per aangetekende brief op de hoogte gesteld van hun afwijzing. Donner werd in december benoemd en trad daarop meteen af als minister.


Opstelten: benoeming Donner correct verlopen (Foto: Novum)

[AO] Goede start Wozniacki

Caroline Wozniacki heeft haar eerste test op de Australian Open glansrijk doorstaan. De nummer een van de wereld, die vanwege een polsblessure tot het laatste moment twijfelde over haar deelname, won met 6-2, 6-1 van de Australische Anastasia Rodionova. In de tweede ronde is de Georgische Anna Tatishvili haar tegenstandster.

Rodionova, die ook de afgelopen drie jaar in Melbourne in de eerste ronde bleef steken, kon Wozniacki tot 2-2 in de eerste set bijbenen. De volgende negen games gingen echter naar de Deense, waarna Rodionova bij een 5-0 achterstand alleen nog de eer kon redden. Na een uur en een kwartier spelen stelde Wozniacki de zege definitief veilig.

Wozniacki slaakte na afloop een zucht van verlichting. "Ik maakte me echt zorgen over mijn pols, maar gelukkig heb ik op volle kracht kunnen spelen." De 21-jarige Deense, die op de wereldranglijst de hete adem van Petra Kvitova in haar nek voelt, is nog altijd op zoek naar haar eerste grandslamtitel.


Goede start Wozniacki bij Australian Open (Foto: Novum)

Nederland in race voor extra Europees ticket

Nederland mag volgend seizoen mogelijk met een extra club deelnemen aan de kwalificaties van de Europa League. Halverwege het Europese seizoen staat Nederland op de derde plaats in het Fair Play-klassement van de UEFA. De bovenste drie landen worden aan het eind van het seizoen beloond met een extra Europees ticket.

Nederland moet voorlopig alleen Noorwegen en Finland voor zich dulden. Israël en Spanje staan vierde en vijfde. De UEFA kijkt bij het opmaken van het klassement naar de positieve houding van een ploeg, respect voor de tegenstander en scheidsrechter, het gedrag van de supporters en het aantal gele en rode kaarten.

Als Nederland een extra Europees ticket zou ontvangen, wordt dat toegewezen aan de sportiefste club uit de Eredivisie. Daarbij is het Fair Play-klassement van de KNVB doorslaggevend. De gelukkige ploeg begint direct in de eerste kwalificatieronde van de Europa League.

Nieuwe Ferrari nu wel door crashtest

De nieuwe Formule 1-auto van Ferrari is in de tweede poging door de crashtests van automobielfederatie FIA gekomen, zo melden de Spaanse kranten AS en Marca. Bij een eerste poging bleek de constructie van de bolide niet sterk genoeg te zijn.

Voor de tweede poging is de monocoque van de auto, die intern de 663 genoemd wordt, versterkt met extra carbon, waardoor de test nu wel geslaagd is. Volgens Marca is nu ook bekend waarom de auto lelijk wordt genoemd, want op de revolutionaire neus van de nieuwe bolide zou een bobbel zitten.

Al-Qaida neemt stad in Jemen in

Strijders van Al-Qaida hebben een stad ten zuiden van de Jemenitische hoofdstad Sanaa ingenomen. Zij hebben maandag een kordon rond de stad Radda gelegd, waardoor er geen mensen meer uit of in kunnen.

De strijders trokken in het weekeinde al de stad binnen. Zij bestormden de gevangenis en bevrijdden tussen de 150 en 200 gevangenen, onder wie extremisten uit hun eigen gelederen. Ook vielen zij stellingen van het leger aan.

Dat Al-Qaida erin is geslaagd Radda compleet in zijn macht te krijgen duidt erop dat de extremisten goed gebruik weten te maken van de zwakte van de centrale regering. Deze kampt al een klein jaar met een opstand tegen president Ali Abdullah Saleh.

Saleh heeft in ruil voor vrijwaring van rechtsvervolging toegezegd deze maand te zullen aftreden. Volgens zijn politieke tegenstanders heeft hij Radda doelbewust door Al-Qaida laten innemen om kracht bij te zetten aan zijn betoog dat Jemen hem nodig heeft en hij aan het roer moet blijven om het land te beschermen tegen steeds machtiger wordende moslimextremisten.

Project 1t4i en team Pozzato naar Vlaanderens Mooiste

Project 1t4i en Farnese Vini-Selle, de ploeg van Filippo Pozzato, hebben een wildcard gekregen voor de Ronde van Vlaanderen. Dit heeft het organiserende Flanders Classics bekendgemaakt. Vlaanderens Mooiste zal verreden worden op 1 april.

De twee ploegen hebben geen licentie voor de World Tour gekregen en moeten hierdoor hopen op wildcards voor grote wedstrijden. Ook Topsport Vlaanderen-Mercator, Accent Jobs-Willems Verandas en Landbouwkrediet hebben een uitnodiging ontvangen voor de Vlaamse Hoogmis.

Politie vreest voor leven neergestoken meisje

Het 15-jarige meisje dat zaterdag in Arnhem door een 14-jarige jongen werd neergestoken verkeert maandag nog altijd in kritieke toestand. "Voor haar leven wordt gevreesd", zegt een politiewoordvoerder.

De 49-jarige vader van het meisje, die ook door de jongen werd neergestoken, ligt ook nog in het ziekenhuis maar is buiten levensgevaar. Van de jongen uit Capelle aan den IJssel werd aanvankelijk beweerd dat hij de ex-vriend van het meisje is, maar dat blijkt volgens de politie niet zo te zijn.

De politie onderzoekt wat voor relatie hij dan met het meisje had en wat de aanleiding voor de steekpartij was. Mogelijk worden meer verdachten aangehouden.

Het meisje werd zaterdag rond 16.00 uur neergestoken op de Stadhoudersstraat. Ze werd met zware verwondingen met een traumahelikopter naar een ziekenhuis gebracht.

De jongen rende met bebloede kleren weg, maar werd met hulp van getuigen gevonden in struiken aan de Johan de Wittlaan. Omdat de jongen weigerde tevoorschijn te komen, loste een agent een waarschuwingsschot. Daarop kwam de jongen naar voren en kon hij worden aangehouden.

[AO] Nadal en Federer zonder problemen verder

Rafael Nadal heeft zich eenvoudig geplaatst voor de tweede ronde van de Australian Open. De nummer twee van de wereld had het niet lastig tegen de Amerikaan Alex Kuznetsov: 6-4, 6-1 en 6-1. De Spanjaard zal het de volgende ronde opnemen tegen de Duitser Tommy Haas.

Ook Roger Federer had met weinig tegenstand te maken. De Zwitser rolde de Rus Alexander Kudryavtsev op met 7-5, 6-2 en 6-2. De als derde ingeschaalde Federer moet het nu opnemen tegen de Duitser Andreas Beck die de Fransman Eric Prodon uitschakelde.

Marilyn Manson komt naar 013

Op 4 juni aanstaande zal shockrocker Marilyn Manson met zijn band een optreden geven in het Tilburgse poppodium 013. Dit zal het enige cluboptreden van de band in Nederland zijn, maakte 013 maandag bekend.

Volgende maand komt Mansons' nieuwe album 'Born Villain' uit. Volgens 013 bewijst Manson met dit album dat hij nog altijd in staat is om 'de controverse en de grenzen van het toelaatbare te verkennen'.

Manson, die altijd een uniek uiterlijk heeft, kwam begin jaren '90 met zijn eerste album 'Portrait of an American Family'. In totaal heeft de Amerikaanse artiest meer dan twintig miljoen CD's wereldwijd verkocht.

Lees meer over Marilyn Manson in het topic op het forum.

Zwembadbezoekers reanimeren peuter

Twee bezoekers van een zwembad in Sassenheim hebben zondag een jongetje van 2 jaar oud met succes gereanimeerd. Het jongetje had onbekende tijd onder water gelegen. De 45-jarige Sassenheimer en de 36-jarige man uit Voorhout begonnen het kind te reanimeren omdat de gealarmeerde ambulance er nog niet was.

De twee mannen werden geholpen door een 25-jarige medewerker van het zwembad. Volgens het ambulancepersoneel heeft het ingrijpen van de drie het leven van het kind gered.

[NBA] San Antonio blijft winnen in eigen huis

De basketballers van San Antonio Spurs hebben ook de negende thuiswedstrijd van het seizoen gewonnen. Mede dankzij 24 punten van Tim Duncan versloegen de Texanen Phoenix Suns met 102-91. San Antonio, dat buitenshuis nog geen punt heeft gepakt, staat achter Oklahoma City Thunder tweede in de Western Conference van de NBA.

Utah Jazz klom in het westen op naar de derde plaats. De 106-96 tegen Denver Nuggets betekende de zevende zege in de laatste acht wedstrijden voor de ploeg uit Salt Lake City. Paul Millsap maakte 26 punten en nam ook nog eens twaalf rebounds voor zijn rekening. Al Jefferson speelde met achttien punten en twaalf rebounds eveneens een belangrijke rol.

McClaren: "Twente kan weer kampioen worden"

Steve McClaren heeft er alle vertrouwen in dat hij met de huidige selectie van FC Twente nog dit jaar weer kampioen in de Eredivisie kan gaan worden. De Brit is de opvolger van de ontslagen Co Adriaanse die vanaf afgelopen zomer Michel Preud'homme verving.

McClaren pakte in 2010 de landstitel met Twente, waarna Preud'homme en Adriaanse met aanvallender spel met wisselend succes hetzelfde probeerden. "Mijn visie op voetbal komt overeen met die van de club. Dat is gedurende mijn eerste periode gebleken. Ik houd van de Hollandse school, van een geduldig en dominant positiespel, druk zetten, met op het goede moment de inspeelpass op de spitsen," zei McClaren die liever iets behoudender speelt tegen het AD.

Hij had in zijn kampioenschapsjaar de beschikking over topspelers als Bryan Ruiz en Theo Janssen, maar beiden zijn verkocht aan andere clubs. Hiervoor in de plaats kwamen Willem Janssen en Leroy Fer en veel geld om te investeren is er niet, maar dat ziet de Britse oefenmeester niet als een probleem.

"Ik zie genoeg mogelijkheden. FC Twente staat niet voor niets bovenin de Eredivisie. En heeft bovendien genoeg spelers aan boord die weten wat het is om kampioen te worden. Met Nacer Chadli, Ola John en Leroy Fer zijn daar een aantal opwindende jonge spelers aan toegevoegd. Het kost tijd om mijn stempel te drukken, logisch ook, maar dit FC Twente heeft zonder meer de kwaliteit om kampioen te worden."

[Upd] Talpa dreigt 13-jarige met rechter

De 13-jarige Joris Felix Klokkers (JFK) uit Vinkeveen vond afgelopen vrijdag in zijn Hotmail een dagvaarding van een advocaat van Talpa Radio B.V. Talpa Radio B.V is eigendom van John de Mol dat onder andere Radio 538 en Radio 10 Gold exploiteert.

Joris heeft maar één grote droom, dat is een wereldberoemde dj worden. Eén van zijn helden is Gerard Ekdom van radiostation 3FM. Joris zit gewoon zoals iedere gezonde jongeman van zijn leeftijd op school. Daarnaast maakt hij onder de naam JFK FM via de internetzender NOW enkele uren per week live radio. Dit doet hij met 'leuke' top 40-nummers en housemuziek. Ook heeft hij zijn eigen website en een Twitter-account. 

Iedere week luisteren er tientallen vrienden en vriendinnen van Joris  op internet naar zijn DJ-talenten.

Advocaten van het merkenbureau Elzas Noorzij zijn het er niet mee eens dat de 13-jarige online muziek maakt en de naam JFK FM gebruikt. Het blijkt namelijk dat John de Mol in 1997 de merken JFK en JFK RADIO al had vastgelegd bij het merkenregister in Den Haag en ze vinden dat Joris "flagrante inbreuk maakt op de rechten van cliënte", aldus een woordvoerder van het merkenbureau.

Dit is nog niet alles. Ze willen namelijk ook dat de 13-jarige jongen een schriftelijke verklaring schrijft waarin hij zich onthoudt van het (mis)(ge)bruiken van de naam JFK FM. Mocht de jongen dit niet doen dan zal Talpa zich vrij voelen zonder nadere waarschuwing rechtsmaatregelen te nemen, waarbij vanzelfsprekend ook de volledige schade gevorderd zal worden, meldt een woordvoerder.

Joris is zich natuurlijk doodgeschrokken van deze e-mail maar kan van het geld dat hij verdient met auto's wassen natuurlijk geen dure advocaat betalen.

De jongeman laat zich niet kennen, want hij is namelijk een dj in hart en nieren en wil zich niet laten afschrikken. Maandag zal hij dus gewoon te beluisteren zijn tussen 15:00 uur en 17:00 uur met zijn programma 'Non stop hits', hij heet tenslotte JFK (Joris Felix Klokkers).

Bekijk ook het topic op het FOK!forum.

Update 11.41 uur
De jongen is inmiddels gestopt om via de naam JFK FM uit te zenden. Op zijn website is te lezen dat hij is verdergegaan onder de naam Project Air, tevens staat er vermeld dat hij genoodzaakt is om één maand niet uit te zenden. 

EU stuurt krokettenfusie door naar NMa

De fusie tussen de Nederlandse delen van de diepvriessnackfabrikanten Royaan en Ad van Geloven is nog niet goedgekeurd door de Europese Commissie. Het samengaan van de makers van respectievelijk Van Dobben-kroketten en Mora-snacks is door de commissie verwezen naar de Nederlandse Mededingsautoriteit (NMa).

Volgens de commissie ontstaat door de in november voorgenomen fusie een te sterke speler op de Nederlandse snackmarkt. Hierdoor zou concurrentie geen kans meer hebben. Het Belgische deel van de transactie is wel goedgekeurd door de commissie.

De commissie laat de definitieve beoordeling over de Nederlandse krokettenfusie over aan de NMa.


EU stuurt krokettenfusie door naar NMa (Foto: Novum)

Feestje eindigt in massale vechtpartij

De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag moeten ingrijpen in het Gelderse Beuningen, waar een feestje eindigde in een vechtpartij op straat waarbij zeker 50 mensen waren betrokken. Een 17-jarige jongen is aangehouden.

In de groep feestvierders waren verschillende opstootjes tegelijk gaande, aldus de politie. Het lukte agenten om de groep uiteen te drijven, maar ondertussen vernielde een aantal jongeren een tankstation. De politie verwacht nog meer aanhoudingen te verrichten.

Feestje eindigt in massale vechtpartij
Feestje eindigt in massale vechtpartij (Foto: ANP)

Schrijffouten op monument treinramp Harmelen

Op het monument voor de treinramp in Harmelen dat vorige week werd onthuld, zijn zeker drie namen verkeerd gespeld. Een woordvoerder van de gemeente Woerden bevestigt een bericht daarover van RTV Utrecht.

De namen van de slachtoffers zijn gebaseerd op de overlijdensakten die de politie na de ramp opstelde. Daarin zijn enkele namen anders gespeld dan in hun geboorteakte. "Daar beschikte de politie destijds niet over omdat de slachtoffers uit alle delen van het land kwamen", zegt de woordvoerder.

Of het monument nu wordt aangepast, weet de gemeente niet. "De initiatiefnemer betreurt de fouten en wil proberen alle geboorteakten van de slachtoffers opsporen", aldus de woordvoerder. Mogelijk staan er meer fouten op omdat nog niet alle nabestaanden bij het monument zijn geweest.

De treinramp bij Harmelen kostte vijftig jaar geleden aan 93 mensen het leven en is het grootste treinongeluk in de Nederlandse geschiedenis. Het monument, dat bestaat uit twee zuilen met namen, werd op 8 januari onthuld door Pieter van Vollenhoven.

Meer leerlingen halen havo- of vwo-diploma

Het aantal leerlingen dat een havo- of vwo-diploma haalt stijgt. Tegelijk zijn er ook meer leerlingen die voor hun examen zakken. Dat komt doordat meer leerlingen naar havo en vwo gaan en minder naar het vmbo, blijkt maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Doordat meer leerlingen naar havo en vwo gaan zijn er meer die kans maken op een havo- of vwo-diploma. Zij hebben tegelijk ook meer kans het examen niet te halen. Het slagingspercentage is hierdoor gedaald, op het vwo van 93 naar 89 en op de havo van 89 naar 85. Het totaal aantal geslaagden is echter gestegen.

In 2006 waren er ruim 74,5 duizend examenkandidaten voor havo en vwo. Daarvan haalden er ongeveer 67,4 duizend een diploma. In 2010 gingen 84,6 duizend leerlingen op, waarvan er 73,6 duizend een diploma haalden.

Het aantal dat een fikse teleurstelling te verwerken kreeg nam dus toe van ruim zevenduizend naar een kleine elfduizend. Omdat met ingang van het huidige schooljaar strengere exameneisen gelden, verwacht het CBS dat de slagingspercentages voor vmbo, havo en vwo dit jaar nog lager uitvallen. De toename van het aantal examenkandidaten op havo en vwo wordt vooral mogelijk door een afname op de lagere leerwegen van het vmbo. In 2005 waren daar een kleine 57 duizend eindexamenkandidaten, in 2010 nog maar vijftigduizend. Op de theoretische leerweg van het vmbo nam dit toe van 49 duizend naar vijftigduizend.

[AO] Titelverdedigster Clijsters verder in Melbourne

Kim Clijsters heeft zonder al te veel problemen de tweede ronde van de Australian Open bereikt. De Belgische nummer elf van de plaatsingslijst was met 7-5, 6-1 te sterk voor de Portugese qualifier Maria Joao Koehler. Clijsters schreef het eerste grandslamtoernooi van het seizoen vorig jaar op haar naam.

Clijsters trok zich ruim een week geleden in Brisbane terug met een heupblessure, maar leek daar weinig last meer van te ondervinden. In de volgende ronde speelt ze tegen de Française Stéphanie Foretz Gacon, de nummer 107 van de wereld.


Titelverdedigster Clijsters verder in Melbourne (Foto: Novum)

Razer-baas daagt pc-fabrikanten uit

De grote baas van Razer, Min-Liang Tan, heeft de grote pc-fabrikanten uitgedaagd een innovatiestrijd aan te gaan met Razer op de pc-markt. In een interview met Kotaku op de afgelopen CES vraagt Tan zich af waarom de grote fabrikanten niet meer innoveren en geen risico's meer durven te nemen.

"De pc-grootmachten zijn gestopt met innoveren en wij zijn achtergebleven met een heel klein stukje van de taart. Ik ben het helemaal zat", zegt Tan in het interview. "Ik zou willen dat zij er iets aan zouden doen. Ik zou willen dat we er gezamenlijk wat aan zouden doen."

Tan zegt dat hoewel hij de concurrenten steeds minder ziet innoveren, hij wel telkens van hun ceo's de bewondering krijgt over het lef en de durf die Razer toont. Het feit dat meerdere partijen innovatie in de pc-markt willen hebben ziet Tan in het feit dat Razer pas 50 miljoen dollar heeft gekregen voor research and development.

Tan geeft aan dat de haat-liefdeverhouding die Razer met gamers heeft komt omdat gamers, net als Razer zelf, zo gepassioneerd zijn over hun hobby. "We zeggen niet dat pc-gaming niet dood is omdat wij nu een paar nieuwe producten hebben laten zien. We zeggen wel dat pc-gaming niet dood is omdat, zolang wij er zijn, wij er alles aan doen om het in leven te houden. Dat is waar wij gepassioneerd over zijn. Dat is wat wij doen."

Op de vraag hoe welkom concurrenten voor Razer op de markt zijn zegt Tan dat dit het wel makkelijker zou maken om dat de productiekosten dan omlaag zouden kunnen gaan. "Het maakt niet uit, omdat wij het toch beter doen", is het antwoord van Tan op de mogelijkheid van concurrentie in dezelfde markt.

[Premier League] Uitslagen speelronde 21

In eigen land gaat de competitie komend weekend weer van start, maar in Engeland gaan ze gewoon door. Afgelopen weekend werd er weer een volledige speelronde afgewerkt. Hieronder vind je alle uitslagen, de actuele stand, topscorers en het programma voor komende week.

Uitslagen speelronde 21:

Thuis Uit Uitslag
Aston Villa Everton 1-1
Blackburn Rovers Fulham 3-1
Chelsea Sunderland 1-0
Liverpool Stoke City 0-0
Tottenham Hotspur Wolverhampton Wanderers 1-1
West Bromwich Albion Norwich City 1-2
Manchester United Bolton Wanderers 3-0
Newcastle United Queens Park Rangers 1-0
Swansea City Arsenal 3-2
Wigan Athletic Manchester City ma 16 jan, 21:00 uur


Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Manchester City 20 15 3 2 48 56-16
2 Manchester United 21 15 3 3 48 52-20
3 Tottenham Hotspur 21 14 4 3 46 39-21
4 Chelsea 21 12 4 5 40 40-25
5 Arsenal 21 11 3 7 36 38-31
6 Newcastle United 21 10 6 5 36 30-25
7 Liverpool 21 9 8 4 35 24-18
8 Stoke City 21 8 6 7 30 22-31
9 Norwich City 21 7 7 7 28 32-36
10 Swansea City 21 6 8 7 26 23-25
11 Everton 21 7 4 10 25 21-25
12 Sunderland 21 6 6 9 24 27-24
13 Aston Villa 21 5 9 7 24 23-27
14 Fulham 21 5 8 8 23 23-29
15 West Bromwich Albion 21 6 4 11 22 20-30
16 Wolverhampton Wanderers 21 4 6 11 18 23-37
17 Blackburn Rovers 21 4 5 12 17 32-44
18 Queens Park Rangers 21 4 5 12 17 19-36
19 Bolton Wanderers 21 5 1 15 16 25-46
20 Wigan Athletic 20 3 6 11 15 18-41


Topscorers:

# Naam speler Club Aantal doelpunten
1 Robin van Persie Arsenal 18
2 Demba Ba Newcastle United 15
3 Sergio Agüero Manchester City 14
4 Wayne Rooney Manchester United 13
5 Yakubu Aiyegbeni Blackburn Rovers / Everton 12
6 Edin D¸eko Manchester City 10


Programma speelronde 22:

Datum Thuis Uit
za 21 jan, 13:45 uur
Norwich City Chelsea
za 21 jan, 16:00 uur Everton Blackburn Rovers
za 21 jan, 16:00 uur Fulham Newcastle United
za 21 jan, 16:00 uur Queens Park Rangers Wigan Athletic
za 21 jan, 16:00 uur Stoke City West Bromwich Albion
za 21 jan, 16:00 uur Sunderland Swansea City
za 21 jan, 16:00 uur Wolverhampton Wanderers Aston Villa
za 21 jan, 18:30 uur Bolton Wanderers Liverpool
zo 22 jan, 14:30 uur Manchester City Tottenham Hotspur
zo 22 jan, 17:00 uur Arsenal Manchester United

Cruijff: Samenwerking Van Gaal van de baan

Johan Cruijff heeft een samenwerking met Louis van Gaal bij Ajax definitief uitgesloten. Hij reageert daarmee op pogingen van Hennie Henrichs, voorzitter van de nieuwe bestuursraad, om de twee toch met elkaar om de tafel te krijgen. "Henrichs heeft het onderzocht en daarmee is dit onderdeel nu volledig van de baan", zegt hij in zijn column in De Telegraaf.

Woensdag volgt het volgende hoofdstuk in de machtsstrijd tussen Cruijff en de overige leden van de raad van commissarissen, die Van Gaal naar voren hebben geschoven. In Amsterdam dient dan het hoger beroep dat de raad heeft aangespannen tegen de opschorting van de aanstelling van het nieuwe directieteam.

"Terwijl wij niets anders willen dan uitvoeren wat inmiddels door een enorme meerderheid binnen Ajax is goedgekeurd", zei Cruijff. "Nu willen ze zogenaamd namens Ajax via de rechter iets terug gaan draaien waar bijna iedereen binnen Ajax achterstaat. Ik word zo langzamerhand moe van alle politieke spelletjes."

Eerste kleine details .Hack-game bekend

Famitsu heeft twee screens geplaatst van de nieuwste, nog ongenaamde .Hack-game. Deze zijn geplaatst bij een interview met Hiroshi Matsuyama van CyberConnect2. De screens zouden gameplaybeelden zijn vanaf het voorgestelde platform van het spel, maar CyberConnect2 heeft hier nog niets over gezegd.

De .Hack-franchise kent inmiddels vijf games die zijn uitgewaaierd naar anime, mangastrips en boeken en waarvan er komende week in Japan een film uitkomt.

.Hack 1

.Hack 2

Win goodies op FOK!Ubi-maandag

In samenwerking met Ubisoft geven wij elke maandag een goodie weg. Het kan van alles zijn, een game, een figurine of een T-shirt. Kom dus elke maandag weer kijken of je de vraag weet en doe mee!

Deze week maken drie mensen kans op een The Black Eyed Peas Experience-T-shirt in maat M! Het enige wat je moet doen om kans te maken is de Ubi-moeilijke vraag beantwoorden: Uit hoeveel nummers bestaat de originele tracklist (non-DLC) van de Xbox 360-versie van deze game?

Je kunt je antwoord vandaag tot middernacht op deze pagina achterlaten.

Prijs

Driekwart Nederlanders tegen belastingvoordeel kerk

Driekwart van de Nederlanders vindt dat fiscale voordelen voor kerken en religieuze organisaties moeten verdwijnen. Dat concludeert Trouw uit een onderzoek dat TNS NIPO in opdracht van de krant en de NCRV heeft uitgevoerd.

De overheid komt religieuze organisaties financieel tegemoet door ze aan te merken als algemeen nut beogende instellingen. Dat betekent dat donateurs giften aan kerken en bijvoorbeeld islamitische instellingen in mindering kunnen brengen op hun inkomstenbelasting.

De Nederlandse schatkist zou hierdoor jaarlijks tot driehonderd miljoen euro mislopen. Als het voordeel wordt geschrapt, blijven donateurs waarschijnlijk evenveel geven. Een meerderheid van de ondervraagden geeft aan dat hij dan hetzelfde bedrag zou schenken aan kerk, synagoge of moskee.

Driekwart van de ondervraagden vindt deze inkomstenderving een reden om het fiscale voordeel (deels) te beëindigen. Twee derde vindt het sowieso geen goede zaak dat de giften aftrekbaar zijn.

"We zullen duidelijker naar voren moeten brengen wat de waarde is van de kerk", zegt een woordvoerder van de Nederlandse bisschoppen in de krant. Zondag zijn vijf Nederlandse kerkgenootschappen weer begonnen aan hun jaarlijkse vrijwillige geldwerving. De protestantse kerk haalde vorig jaar 193 miljoen euro op aan giften.

GroenLinks wil debat over rapport Moerdijk

GroenLinks wil een debat over het harde oordeel dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid velt over de gang van zaken rond de brand bij Chemie-Pack begin vorig jaar. GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren wil van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) horen hoe het nu is geregeld als er ergens in Nederland een soortgelijke ramp ontstaat, zei ze in het NOS-journaal.

"Hebben we de crisiscommunicatie dan wel op orde zodat dit niet meer hoeft te gebeuren?", wil ze weten. De NOS meldde zondag op basis van het conceptrapport dat het bedrijf, de gemeente Moerdijk en de veiligheidsregio's Midden- en West-Brabant en Zuid-Holland Zuid volgens de onderzoeksraad fikse steken hebben laten vallen.

Chemie-Pack zou zich niet aan de vergunning, het eigen beleid en de procedures hebben gehouden. Hierdoor kon de brand volgens de raad escaleren. De gemeente zou bij het verlenen en het controleren van de vergunningen te laks zijn geweest.

De communicatie faalde ook. Die zou teveel zijn uitgegaan van wat de overheid kwijt wilde, en niet van wat de burger wilde weten. Ook was de website crisis.nl tijdens de ramp onbereikbaar en opereerden de verschillende overheden langs elkaar heen.

Het definitieve rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid verschijnt eind deze maand. Chemie-Pack probeert publicatie met een kort geding te voorkomen. Volgens het bedrijf staat het rapport vol met fouten en is er meer tijd nodig om deze te weerleggen. De rechtbank in Den Haag doet woensdag uitspraak in deze zaak.

[Serie A] Uitslagen speelronde 18

In de Italiaanse Serie A werd afgelopen weekend de achttiende speelronde afgewerkt. Ondanks het gelijkspel tegen Cagliari wist Juventus de koppositie van AC Milan over te nemen. De Milanezen gingen zelf met 0-1 ten onder tegen stadsgenoot en aartsrivaal Internazionale. Hieronder de uitslagen, stand, topscorers en het programma voor speelronde 19.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Catania AS Roma afg.
Lazio Roma Atalanta 2-0
Cesena Novara Calcio 3-1
Chievo US Palermo 1-0
Fiorentina Lecce 0-1
Genoa Udinese 3-2
Juventus Cagliari 1-1
Parma AC Siena 3-1
AC Milan Internazionale 0-1

Stand
# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Juventus 18 10 8 0 38 29-12
2 AC Milan 18 11 5 2 38 37-17
3 Udinese 18 10 5 3 35 26-13
4 Lazio Roma 18 9 6 3 33 26-17
5 Internazionale 18 10 2 6 32 28-19
6 Napoli 17 7 6 4 27 32-19
7 AS Roma 17 8 3 6 27 23-19
8 Genoa 18 7 3 8 24 22-29
9 Chievo 18 6 5 7 23 14-20
10 Catania 17 5 7 5 22 20-25
11 Cagliari 18 5 7 6 22 16-18
12 Parma 18 6 4 8 22 24-32
13 Fiorentina 18 5 6 7 21 18-16
14 US Palermo 18 6 3 9 21 19-24
15 Atalanta 18 6 8 4 20 23-23
16 Bologna 17 5 3 9 18 16-24
17 AC Siena 18 4 6 8 18 19-19
18 Cesena 18 4 3 11 15 12-25
19 Lecce 18 3 3 12 12 18-34
20 Novara Calcio 18 2 6 10 12 18-35

Topscorers
# Naam Club Doelpunten
1 Zlatan Ibrahimovic AC Milan 12
Antonio Di Natale Udinese 12
Germán Denis Atalanta 12
4 Edinson Cavani Napoli 10
5 Stevan Jovetic Fiorentina 9

Programma speelronde 19
Datum Thuis Uit
ma 16 jan, 20:45 Napoli Bologna
za 21 jan, 18:00 Cagliari Fiorentina
za 21 jan, 18:00 AS Roma Cesena
za 21 jan, 20:45 Atalanta Juventus
zo 22 jan, 12:30 Bologna Parma
zo 22 jan, 15:00 Lecce Chievo
zo 22 jan, 15:00 Novara Calcio AC Milan
zo 22 jan, 15:00 US Palermo Genoa
zo 22 jan, 15:00 AC Siena Napoli
zo 22 jan, 15:00 Udinese Catania
zo 22 jan, 20:45 Internazionale Lazio Roma

THQ ontkent geruchten over verkoop

THQ ontkent de geruchten die gisteren via Twitter op het internet verschenen. THQ zou de gehele 2014-lijst van releases geannuleerd hebben om het bedrijf te positioneren voor verkoop.

Kevin Dent, een game-industrie veteraan, gooide het gerucht de wereld in. THQ zou een MMO onder licentie van The Games Workshop geannuleerd hebben, wat betekent dat Warhammer 40.000: Dark Millennium Online niet meer verder ontwikkeld zou worden. Dent ging verder door te zeggen dat de uitgever ook alle projecten, die in 2014 uitgebracht zouden worden, geannuleerd waren en dat het bedrijf ongebruikte licenties teruggaf aan de licentiegevers, waaronder Disney/Pixar-films. Hij wijst de uDraw als een van de belangrijkste redenen aan. Deze deed het voor de Wii prima, maar de verkopen van de PlayStation 3- en Xbox 360-versies vallen erg tegen. Dat een aandeel van THQ tegenwoordig voor 66 dollarcent van de hand gaat in plaats van 6 dollar dat het vorig jaar opbracht is geen goed teken. Het bedrijf bracht in november naar buiten dat ze negentig miljoen dollar kwartaalverlies hebben gemaakt.

THQ heeft gereageerd op deze uitspraken van Dent door te zeggen: "THQ has not cancelled its 2014 line-up, and has not made any decisions regarding the planned MMO. As part of the ongoing review of our business, we have made decisions to ensure that the company is strategically addressing the most attractive markets. As we have previously announced, we have dramatically reduced our commitment to the kids' boxed games sector which leads to a significantly more focused release schedule moving forward. Our slate for calendar 2012 and beyond is focused on high-quality core games and continues to build our digital platform and business. We are excited for our pipeline of original and high-quality content along with our relationships with some of the best talent in the industry."

Ze geven dus aan dat er nog helemaal geen beslissing is genomen over de Warhammer-MMO en dat er geen projecten voor 2014 zijn geannuleerd. THQ kijkt constant welke markten het aantrekkelijkst voor het bedrijf is. Ze trekken zich dan ook terug uit de gamesmarkt voor kinderen, waar de games van Disney/Pixar ook onder vallen. Het bedrijf ziet de toekomst dan ook met vertrouwen tegemoet. Hun laatste releases, WWE'12 en Saints Row The Third, doen het goed in de verkopen. THQ eerstkomende grote releases in de eerste helft van 2012 zijn Darksiders II en UFC Undisputed 3.

Weer lichaam gevonden in cruiseschip

In het gekapseisde cruiseschip Costa Concordia is een zesde levenloze lichaam gevonden. Dat meldde het Italiaanse persbureau ANSA maandag.

In totaal zijn nog 14 mensen vermist. Het is nog niet bekend wie het zesde slachtoffer van de scheepsramp is. De andere doden waren afkomstig uit Spanje, Italië, Frankrijk en Peru. Hun lichamen zijn inmiddels geborgen.

Het kolossale schip voer vrijdagavond vlak bij het eiland Isola del Giglio en raakte daar een rotspartij. Door de aanvaring ontstond een scheur van tientallen meters lang in de romp. Het schip maakte water en kapseisde uiteindelijk.

Weer lichaam gevonden in cruiseschip
Weer lichaam gevonden in cruiseschip (Foto: ANP)

China telt meer dan half miljard internetters

Het aantal internetgebruikers in China is vorig jaar met 12,2 procent gestegen tot 513 miljoen. Dat blijkt uit cijfers van het China Internet Network Information Centre (CNNIC).

Het land, met de grootste internetpopulatie ter wereld, heeft in totaal 1,3 miljard inwoners. Het aantal mensen op Weibo, de Chinese variant van Twitter, schoot in 2011 omhoog van 63,1 miljoen gebruikers tot 250 miljoen.

Ook het gebruik van mobiel internet groeide hard. Het aantal internetgebruikers via een mobiele telefoon steeg met bijna 53 miljoen tot 356 miljoen.

China telt meer dan half miljard internetters
China telt meer dan half miljard internetters (Foto: ANP)

Hoog aandeel hoger opgeleiden geen doel meer

Het streven naar een hoog aandeel hoger opgeleiden in Nederland wordt opzij gezet. Een hoog percentage hoger opgeleiden moet geen doel op zich zijn, vindt staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra (VVD). Dat schrijft de Volkskrant maandag.

Tot nu toe had Nederland zich verbonden aan Europese afspraken om het percentage jongeren dat hoger onderwijs heeft gevolgd op te krikken naar veertig procent in 2020. "Als er druk komt op de kwaliteit van het hoger onderwijs, dan moet het percentage aan de kant", zei Zijlstra zondag tijdens een door de Volkskrant georganiseerd openbaar interview in het Amsterdamse debatcentrum De Rode Hoed.

De staatssecretaris vindt het belangrijker dat het Nederlands hoger onderwijs internationaal gezien 'echt als hoog geldt'. "Jammer dan als we zo'n percentage niet halen."

Toch is het volgens hem geen probleem als technische universiteiten in hun onderwijs snoeien om de studies te verlichten. Er zou steeds meer in de opleidingen zijn gestopt. "Het is goed om te kijken welke vakken horen bij een specifieke opleiding en om de verouderde vakken eruit te halen." Hij wees er verder op dat keuringsinstantie NVAO het niveau in de gaten houdt.

Familie mag in Japan gepakte activist niet spreken

De familie van de Nederlandse dierenrechtenactivist Erwin Vermeulen heeft een maand na zijn arrestatie nog geen contact met hem gehad. De Japanse autoriteiten houden brieven van de familie vast tot na de rechtszaak die eind deze maand moet beginnen, schrijft de Volkskrant maandag.

Vemeulen maakt deel uit van een team activisten van de radicale milieuorganisatie Sea Shepherd. Hij zit sinds medio december in Japan vast omdat hij iemand zou hebben geduwd toen hij foto's wilde maken van een dolfijnentransport bij het Dolphin Resort Hotel in Taiji. Sea Shepherd heeft een oproep gedaan geld te doneren voor zijn verdediging.

Directeur van Sea Shepherd Nederland Geert Vons stelt in de krant dat Vermeulen een pion is in een internationaal schaakspel. Japan zou een Nederlander hebben opgepakt om druk uit te oefenen op de Nederlandse overheid. Meerdere schepen waarmee Sea Shepherd de Japanse walvisvaart probeert dwars te zitten, varen onder Nederlandse vlag.

Vader Ab Vermeulen is teleurgesteld dat 'je als Nederlandse staatsburger zo weinig bescherming geniet in het buitenland'. "Het ministerie zegt in de krant niet bevoegd te zijn om druk uit te oefenen op Japan of vragen te stellen over de beschuldiging, het bewijs, getuigen of de mogelijkheden van een borgtocht.

Het ministerie laat de krant weten dat Vermeulen twee keer is bezocht, terwijl het vanuit Tokyo vijf uur rijden is. Er zou geen directe aanleiding zijn hem nog eens te bezoeken. Zondag is in Veldhoven een benefietconcert voor de activist.

Gervais maakt sterren weer belachelijk

Ricky Gervais tijdens de uitreiking van de Golden Globes weer uitgehaald naar filmsterren. "De Golden Globes staan tot de Oscars als Kim Kardashian staat tot Kate Middleton: een beetje goedkoper, een beetje beschonkener en eenvoudiger om te kopen", begon de presentator. "Naar het schijnt, niets is bewezen."

De eerste sneer van de avond ging naar Jodie Foster. De Britse komiek zei dat hij van tv-zender NBC, die de uitreiking van de Golden Globes uitzendt, de film The Beaver van Foster niet mocht noemen. Beaver is een Amerikaanse benoeming voor het vrouwelijke geslachtsorgaan. "Ik heb The Beaver niet eens gezien", benadrukte Gervais. "Ik heb het aan wat mannen hier gevraagd en die hebben het ook niet gezien," grapte de Brit over de lesbische Foster.

Gervais introduceerde Madonna spottend als de vrouw die zich nog altijd gedraagt als een maagd. En de komiek kreeg de bal terug. "Als je echt gelooft dat ik nog een maagd bent, waarom breng je daar hier dan geen verandering in?" reageerde de popster. "Het is een paar jaar geleden dat ik voor het laatst een meisje zoende." Madonna verwees naar haar kus met Britney Spears tijdens de uitreiking van de MTV Video Music Awards in 2003.

Ook zijn landgenote Helen Mirren moest eraan geloven. "Scheten, boeren laten, vloeken, wilde seksscènes, zelfs poepen in een wastafel", zei Gervais over de komedie Bridesmaids. "Ik heb gehoord dat ze ter voorbereiding een weekeinde hebben doorgebracht met Dame Helen Mirren."

George Clooney kreeg van de 50-jarige gastheer de bijnaam Cloonmeister General. "Als hij nog knapper en nog populairder wordt, dan staat hij hier volgend jaar waarschijnlijk te presenteren." Gervais kreeg vorig jaar veel kritiek over de lompheid van zijn grappen over ruggen van acteurs als Robert Downey Jr., Tim Allen en Bruce Willis. John Travolta en Tom Cruise noemde hij latente homoseksuelen.

Gervais presenteerde de Golden Globes voor de derde keer op een rij. Hij heeft net als vorig jaar aangegeven dat dit echt het laatste jaar was als gastheer. De Golden Globes werden voor de 69e keer uitgereikt in Los Angeles.

[AO] Ook Huta Galung klaar in Melbourne

Jesse Huta Galung is er niet in geslaagd de tweede ronde te bereiken van de Australian Open. De nummer 233 van de wereld begon sterk tegen de Argentijn Carlos Berlocq, maar wist uiteindelijk niet te winnen; 6-2, 3-6, 6-7(4) en 3-6.

Na zijn sterke eerste set liet Huta Galung Berlocq meer in zijn spel komen. In de derde set nam hij desondanks een 5-2 voorsprong, maar de Argentijn wist de set alsnog binnen te halen. In de vierde set wist Huta Galung nog een break weg te poetsen, maar hij had op de daarop volgende break geen antwoord meer.

Het was voor de vierde keer dat Huta Galung het hoofdtoernooi van een grand slam wist te bereiken. In alle vier de keren was de eerste ronde het eindstation.

[Primera División] Uitslagen speelronde 18

In de Primera División weet afgelopen weekend de achttiende speelronde afgewerkt. Koploper Real Madrid behield de marge van vijf punten voorsprong ten opzichte van nummer twee FC Barcelona door met 1-2 van Real Mallorca te winnen. Barcelona wist zelf met 4-2 van Real Betis Sevilla te winnen. Hieronder de uitslagen, stand, topscorers en het programma voor speelronde 19.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Real Zaragoza Getafe CF 1-1
Granada CF Rayo Vallecano 1-2
Sevilla FC Espanyol 0-0
Real Mallorca Real Madrid 1-2
Valencia Real Sociedad 0-1
Atletico Madrid Villarreal 3-0
Osasuna Racing Santander 0-2
Athletic de Bilbao Levante UD 3-0
Sporting de Gijón Malaga CF 2-1
FC Barcelona Real Betis Sevilla 4-2

Stand
# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Real Madrid 18 15 1 2 46 63-17
2 FC Barcelona 18 12 5 1 41 55-11
3 Valencia 18 10 4 4 34 28-19
4 Levante UD 18 9 3 6 30 25-22
5 Athletic de Bilbao 18 6 8 4 26 26-19
6 Osasuna 18 6 8 4 26 21-30
7 Sevilla FC 18 6 7 5 25 19-19
8 Malaga CF 18 7 4 7 25 21-24
9 Espanyol 18 7 4 7 25 18-21
10 Atletico Madrid 18 6 5 7 23 26-27
11 Real Betis Sevilla 18 7 1 10 22 21-26
12 Rayo Vallecano 18 6 4 8 22 21-27
13 Getafe CF 18 5 6 7 21 18-24
14 Real Sociedad 18 5 6 7 21 17-23
15 Racing Santander 18 4 8 6 20 14-21
16 Real Mallorca 18 4 7 7 19 16-24
17 Granada CF 18 5 4 9 19 12-23
18 Sporting de Gijón 18 5 3 10 18 18-30
19 Villarreal 18 3 7 8 16 15-28
20 Real Zaragoza 18 2 5 11 11 14-33

Topscorers
# Speler Club Doelpunten
1 Cristiano Ronaldo Real Madrid 21
2 Lionel Messi Barcelona 18
3 Gonzalo Higuaín Real Madrid 14
4 Roberto Soldado Valencia 11
5 Karim Benzema Real Madrid 10

Programma speelronde 19
Datum Thuis Uit
za 21 jan, 18:00 Racing Santander Getafe CF
za 21 jan, 18:00 Espanyol Granada CF
za 21 jan, 20:00 Real Sociedad Atletico Madrid
za 21 jan, 22:00 Real Betis Sevilla Sevilla FC
zo 22 jan, 12:00 Osasuna Valencia
zo 22 jan, 16:00 Rayo Vallecano Real Mallorca
zo 22 jan, 18:00 Malaga CF FC Barcelona
zo 22 jan, 19:45 Levante UD Real Zaragoza
zo 22 jan, 21:30 Real Madrid Athletic de Bilbao

Advocaat: Van der Sloot gaat in hoger beroep

Joran van der Sloot gaat vrijwel zeker in hoger beroep tegen zijn veroordeling tot 28 jaar cel voor de moord op de Peruaanse Stephany Flores. "Ik verwacht dat Joran deze weg zal bewandelen", zegt zijn advocaat José Jiménez Navarro. Maandag valt hierover een beslissing, denkt de raadsman.

De advocaat heeft Van der Sloot voor het laatst vrijdag na de zitting gesproken. Vervolgens is de Nederlander overgeplaatst van de Miguel Castro Castro-gevangenis naar de Piedras Gordas-gevangenis in het noorden van Lima. Hier zou volgens de dienst van het Peruaanse gevangeniswezen een strenger regime heersen dan in zijn oude verblijfplaats. Daar zou Van der Sloot privileges hebben gehad.

Volgens Jiménez is er echter niet zoveel verschil qua regime in de nieuwe gevangenis. Wel kreeg de advocaat dit weekeinde te horen dat hij pas maandag bij zijn cliënt langs kon gaan vanwege de geldende bezoekersregeling in Piedras Gordas. Jiménez wil maandagochtend (lokale tijd) met Van der Sloot overleggen over een eventueel hoger beroep. "De straf die hij heeft gekregen is overdreven", vindt de raadsman.

Het kan overigens maanden duren voordat het hoger beroep, dat geen openbare zittingen kent, van start gaat.


Advocaat: Van der Sloot gaat in hoger beroep (Foto: Novum)

Blauwe maandag nog somberder door crisis

Door de aanhoudende negatieve berichten over de economie voelen Nederlanders zich nog somberder op de beruchte 'Blue Monday'. De derde maandag in januari staat al bekend als de dag waarop de meeste mensen zich somber en eenzaam voelen, meldt Buch & Partners Communicatieadviseurs.

De meeste mensen voelen zich op deze maandag somber en eenzaam, omdat goede voornemens niet uitkomen en veel mensen kampen met winterdepressieklachten. De berichten over de recessie maken de somberheid nog groter en de dag zwaarder.

In Nederland hebben rond de twee miljoen mensen last van een vorm van depressie. Een half miljoen mensen daarvan heeft last van een depressie die seizoensafhankelijk is. Rond de 1,5 miljoen mensen hebben last van aanhoudende vermoeidheid, lusteloosheid, gewichtstoename en minder behoefte aan seks.

De mildere vorm van depressie wordt volgens de communicatieadviseur 'winterblues' genoemd. Deze winterdepressie kost de Nederlandse samenleving elk jaar honderden miljoenen euro's, omdat werknemers minder productief zijn of soms helemaal niet kunnen werken.

Bij het zorgcentrum Aafje in Rotterdam vieren ouderen de depressieve dag juist met een muzikaal optreden van Vader Abraham. De dag wordt aangeboden door stichting Bladt Charity in samenwerking met het Nationaal Ouderenfonds om juist van deze 'zware' blauwe maandag een feestdag te maken.

Modern Family en Downton Abbey winnen Globes

Modern Family heeft vannacht de Golden Globe gewonnen voor beste komedieserie en Homeland kreeg het beeldje voor beste dramaserie. Het Britse kostuumdrama Downton Abbey won de prijs voor beste miniserie.

Een grote winnaar op tv-gebied bleef bij de 69e uitreiking van de Golden Globes uit. Actrice Claire Danes won haar derde Globe voor haar hoofdrol in Homeland. De Britse actrice Kate Winslet won ook haar derde beeldje voor haar hoofdrol in de miniserie Mildred Pierce.

Friends-acteur Matt LeBlanc won zijn eerste Golden Globe voor zijn rol in de tv-komedie Episodes en Frasier-acteur Kelsey Grammer won de prijs voor zijn hoofdrol in het tv-drama Boss. De populaire tv-serie Game of Thrones, waarin later dit jaar ook Carice van Houten te zien zal zijn, sleepte een Globe in de wacht. Acteur Peter Dinklage won voor zijn bijrol in de serie.

[AO] Davydenko weer vroeg klaar, Berdych verder

Nikolay Davydenko is alweer vroeg uitgeschakeld in een grandslamtoernooi. De Rus, voormalig nummer drie van de wereld, is sinds zijn blessure van bijna twee jaar geleden nooit meer terug weten te keren op zijn oude niveau en verloor op de Australian Open in Melbourne in vijf sets van de Italiaan Flavio Cipolla.

Na drie sets leek er geen vuiltje aan de lucht te zijn bij Davydenko, die na de verloren eerste set (4-6) zich had teruggeknokt naar een 2-1 in sets voorsprong (6-4 en 6-2). Daarna ging het licht echter uit bij de huidige nummer 52 van de wereld, die drie keer kwartfinalist was bij het eerste grandslamtoernooi van het jaar.

In de tweede ronde treft Cipolla de als achttiende geplaatste Feliciano Lopez. De Spanjaard rekende in drie sets af met de Argentijn Leonardo Mayer; 7-6 (5), 6-3 en 7-6 (2). Ook Tomas Berdych wist die tweede ronde te bereiken. De nummer zeven van de wereld was in vier sets de betere van Albert Ramos; 7-5, 4-6, 6-2 en 6-3.

Helemaal veilig bestaat niet

De treinmachinist kan ernstig in de problemen komen als zijn trein een botsing krijgt. Met een andere trein. Of met een vrachtauto op een overweg. Maar ook de vrachtwagenchauffeur loopt het risico op letsel bij een botsing of bij het lossen van zijn vrachtwagen. En de kantoorbediende kan ook zijn nek breken over het snoertje van de printer. De grootste kans op letsel loop je overigens thuis. Omdat je van het keukentrapje valt. Of in de doorzonwoning van de trap naar de bovenverdieping.

[AO] Azarenka, Li zonder problemen verder

Victoria Azarenka (3) heeft zich zonder enige problemen weten te plaatsen voor de tweede ronde bij de Australian Open. De Wit-Russin versloeg in de Rod Laver Arena de Britse Heather Watson na net iets meer dan een uur met 6-1 en 6-0.

Ook Na Li kende niet veel moeite in de eerste ronde. De als nummer vijf geplaatste Chinese, vorig jaar nog verliezend finaliste en winnares van Roland Garros, versloeg de Kazakse Ksenia Pervak met 6-3 en 6-1.

Agnieszka Radwanska (8) kende aanzienlijk meer moeite met de Amerikaanse Bathanie Mattek-Sands. De Poolse verloor de eerste set na een lange tie-break (10-12), maar wist daarna wel orde op zaken te stellen; 6-4 en 6-2.

The Artist grote winnaar bij Golden Globes

Vannacht werd voor de 69e keer de Golden Globe Awards gehouden. Bij het evenement in het Beverly Hilton Hotel in Beverly Hills was Ricky Gervais gastheer en kwamen vele beroemdheden, zowel om te kijken als om bekeken te worden. Meest opvallende verschijning op de rode loper was het hondje uit de 'stomme' film The Artist, die met het naamplaatje The Dog gesignaleerd werd.

In de categorie film is The Artist de grote winnaar geworden met een drietal filmbeeldjes. In de categorie televisie mocht de serie Homeland tweemaal het podium betreden om een Golden Globe aan te pakken. Kijk hieronder voor een volledig overzicht van alle winnaars van de Golden Globes 2012.

Film

The Artist

Beste Film - Komedie of Musical
The Artist

Beste Film - Drama
The DescendantsHugo
Beste Regisseur - Film
Martin Scorsese – Hugo

Beste Scenario - Film
Woody Allen - Midnight In Paris
Beste Animatie Speelfilm
The Adventures Of Tintin
Beste Buitenlandse Film
A Separation (Iran)
Beste optreden van een acteur in een Film - Komedie of Musical
Jean DujardinThe Artist
Beste optreden van een actrice in een Film - Komedie of Musical
Michelle Williams – My Week With Marilyn
Beste optreden van een acteur in een Film - Drama

Descendants

George ClooneyThe Descendants
Beste optreden van een actrice in een Film - Drama
Meryl StreepIron Lady
Beste optreden van een acteur in een Bijrol in een Film
Christopher Plummer – Beginners
Beste optreden van een actrice in een Bijrol in een Film
Octavia SpencerThe Help
Beste Film Muziek
Ludovic Bource - The Artist
Beste Originele Film themalied
"Masterpiece" – W.E. - Madonna

Televisie

Beste Televisie Serie - Drama
Homeland (SHOWTIME)

Homeland

Beste Televisie Serie - Komedie of Musical

Modern Family

Modern Family (ABC)
Beste optreden van een acteur in een Televisie Serie - Drama
Kelsey Grammer – Boss (STARZ)
Beste optreden van een actrice In een Televisie Serie - Drama

Claire Danes in Homeland

Claire Danes – Homeland (SHOWTIME)
Beste optreden van een acteur in een Televisie Serie - Komedie of Musical
Matt LeBlanc – Episodes (SHOWTIME)
Beste optreden van een actrice in een Televisie Serie - Komedie of Musical
Laura Dern – Enlightened (HBO)
Beste Mini-Series of Film gemaakt voor televisie
Downton Abbey (Masterpiece) (PBS)
Beste optreden van een acteur in een Mini-Series of Film gemaakt voor televisie
Idris Elba – Luther
Beste optreden van een actrice in een Mini-Series of Film gemaakt voor televisie
Kate Winslet – Mildred Pierce (HBO)
Beste optreden van een acteur in een bijrol in een Mini-Series of Film gemaakt voor televisie
Peter Dinklage – Game Of Thrones (HBO)

American Horror Story
Beste optreden van een actrice in een bijrol in een Mini-Series of Film gemaakt voor televisie
Jessica Lange – American Horror Story (FX)

Kijk HIER en HIER en HIER voor meer foto's van de Golden Globe Awards!

[AO] Del Potro met moeite verder

Juan Martin Del Potro heeft zich met enige moeite geplaatst voor de tweede ronde van de Australian Open. De Argentijnse nummer elf van de wereld ontdeed zich in vier sets van de Fransman Adrian Mannarino; 2-6, 6-1, 7-5 en 6-4.

Mannarino won de enige onderlinge ontmoeting tussen de twee vorig jaar op Queen's en begon opnieuw sterk. Na de eerste set zakte zijn niveau echter in en leek Del Potro, winnaar van de US Open in 2009, zonder problemen op de zege af te gaan. De Fransman klampte in de derde set wel weer aan, maar wist de Argentijn niet meer in de problemen te brengen.

Ook Nicolas Almagro plaatste zich voor de tweede ronde. De Spanjaard, als tiende geplaatst, versloeg de Pool Lukasz Kubot in vier sets; 1-6, 7-5, 6-3 en 7-5.

[AO] Rus al vroeg uitgeschakeld

Aranxta Rus is al vroeg uitgeschakeld bij de Australian Open. De tennisster, die vorig jaar nog tot de derde ronde wist te komen, werd nu in de eerste ronde uitgeschakeld door de Oekrainse Lesja Tsoerenko; 6-7 (4) en 1-6.

Rus (77e van de wereld) liep constant achter de feiten aan tegen Tsoerenko, die ruim dertig plaatsen lager staat op de wereldranglijst. In de tweede set nam ze nog wel een break voorsprong, maar verloor vervolgens de laatste zes games op een rij.

Olietanker gezonken voor kust Albanië

Een olietanker is zondag voor de kust van Albanië gezonken. Dat heeft de Albanese politie gezegd. Een bemanningslid kwam om het leven. Twee andere opvarenden, onder wie de Azerbeidzjaanse kapitein, worden nog vermist.

Volgens een politiewoordvoerder is het lichaam van het omgekomen bemanningslid inmiddels geborgen. Twaalf bemanningsleden, veelal Georgiërs, konden uit het water worden gered.

Het is onduidelijk waardoor de Edirne, die voer onder Sierra Leoonse vlag, zondag is gezonken. Het schip had een dag eerder nog drieduizend ton brandstof gelost. Voordat de tanker zonk was er rook te zien, aldus de politiewoordvoerder. De autoriteiten zijn nog op zoek naar overlevenden.

[Lakeside] Gokpolitie onderzoekt zege Van de Wiel

In de eerste ronde van de BDO World Darts Championship 2012 wist de Nederlandse darter Willy van de Wiel met 3-0 te winnen van landgenoot Dave Prins. Op zich geen opvallende uitslag, maar bij wedkantoren zou op deze uitslag veel vaker zijn ingezet dan gebruikelijk. De Britse gokpolitie is een onderzoek gestart.

Met name op de correcte uitslag van de partij is bij verschillende wedkantoren veel ingezet. Naar verluidt werd er op een 3-0 of 3-1 zege van Van de Wiel zelfs meer ingezet dan alle andere wedstrijden in de openingsronde bij elkaar. Uiteindelijk won Van de Wiel de partij met 3-0 en dit was voor de Britse gokpolitie reden genoeg om een onderzoek te starten.

Vooralsnog weigeren grote wedkantoren als Ladbrokes en William Hill om de mensen uit te betalen die het juiste resultaat hebben voorspeld. Zij wachten eerst het onderzoek van de BDO en de Britse goktoezichthouder af. Daarbij wordt waarschijnlijk ook de politie ingezet. "Dit is normaal gesproken niet het type wedstrijd waarop veel geld gegokt wordt. Maar nu zijn er grote sommen ingezet op een 3-0 of 3-1 zege voor Van der Wiel", aldus een woordvoerder van Ladbrokes in The Daily Star.

Van de Wiel, die een ronde later ten onder ging tegen Martin Atkins, en Prins worden vooralsnog van niets beschuldigd. "Ik heb de geruchten gehoord, maar ik heb niets te verbergen", reageerde Prins op de berichten "Ik speelde niet goed, maar dat heb ik uiteraard niet bewust gedaan. Het enige wat ik doe, is darten en proberen te winnen. Dat heb ik tegen Willy gedaan en dat zal ik altijd blijven doen. Ik heb nog niets gehoord van de BDO."

Inmiddels is de BDO op de hoogte gebracht van de zaak en neemt deze hoog op. Mochten de spelers toch schuldig bevonden worden, dan wacht hun een grote straf. In de regels van de BDO staat dat een darter die zich schuldig maakt aan het manipuleren van een partij, een boete van 10.000 Britse pond moet betalen. Daarnaast kan de speler geschorst of zelfs geroyeerd worden. Bovendien wordt er een strafrechtelijk onderzoek gestart, wat een gevangenisstraf tot gevolg kan hebben.

Europa verdeeld na S&P-actie

De massale verlaging van de kredietwaardigheid van eurolanden door Standard & Poor's vrijdag heeft bij de EU-landen een debat aangezwengeld over het Europese noodfonds EFSF. Dat zei een EU-vertegenwoordiger zondag tegen het Franse persbureau AFP. "Er is een debat gaande en er is nog geen overeenstemming", aldus de anonieme bron.

S&P verlaagde vrijdag de kredietwaardigheid van negen eurolanden. Frankrijk en Oostenrijk verloren hun AAA-status, de hoogst haalbare rating die de kredietbeoordelaar geeft. Door de actie komt ook de AAA-status van het noodfonds in gevaar.

Een manier om die 'triple-A'-status wel te behouden is door de vier landen die nog wel de hoogste status hebben (Nederland, Duitsland, Finland en Luxemburg) extra garanties te laten geven. Vooral Duitsland lijkt zich hiertegen te verzetten.

Saabliefhebbers herdenken Saab

Ongeveer 1600 Saabrijders en aanhang zijn zondag bijeengekomen op voormalig vliegkamp Valkenburg bij Katwijk. In totaal ging het om zo’n 3800 mensen. Dat heeft de organisatie bekendgemaakt.

De Saabliefhebber kwamen bij elkaar om steun te betuigen aan elkaar, Saab en de voormalige werknemers van de failliette autofabrikant. Een van de gasten was voormalig Saabeigenaar Victor Muller, die de menigte nog toesprak.

"Het was een verschrikkelijk leuke dag. Het was zo druk dat in en om Katwijk files stonden", aldus Nic Schellekens van Saab Club Nederland. .

Saabliefhebbers herdenken Saab
Saabliefhebbers herdenken Saab (Foto: ANP)

Derde overlevende gekapseisd cruiseschip gered

Reddingswerkers hebben een derde overlevende gered van het cruiseschip Costa Concordia, dat vrijdag voor de kust van Toscane kapseisde. Het Italiaanse bemanningslid is per helikopter in veiligheid gebracht.

Zaterdagnacht werd een Zuid-Koreaans stel dat op huwelijksreis was bevrijd. Reddingswerkers hadden hun geschreeuw gehoord in het deel van het schip dat nog boven water uitsteekt. Het dodental staat nog altijd op drie, terwijl zeventien mensen - zes bemanningsleden en elf passagiers - nog worden vermist. Duikers zullen later proberen het onder water gelegen deel te doorzoeken voor het geval iemand daar heeft weten te overleven.

De identiteit van de doden is bekend. Het gaat om twee Fransen en een Peruaans bemanningslid. Zo'n dertig mensen zijn gewond geraakt, van wie ten minste twee ernstig.

Volgens een woordvoerder van de kustwacht hebben duikers inmiddels de zogenoemde zwarte doos gevonden.

Veel passagiers klagen dat de bemanning bij de evacuatie geen goede aanwijzingen gaf. Ook zou te lang zijn gewacht met het loslaten van reddingsboten. Toen dat eindelijk werd besloten, zou het schip al zo ver zijn gekanteld dat veel boten niet konden worden losgelaten.

Volgens andere opvarenden hield de bemanning van het schip 45 minuten lang vol dat er slechts sprake was van een simpel 'technisch probleem', waardoor de lichten waren uitgevallen.

Ook zou nog niet zijn geoefend op een evacuatie. Die oefening stond gepland op zaterdag, een dag nadat het schip op een rif voer en kapseisde.

Kapitein Francesco Schettino is aangehouden op verdenking van het veroorzaken van een schipbreuk, doodslag en het verlaten van het schip voor alle opvarenden. Volgens Italiaanse aanklagers had de kapitein een route gekozen die te dicht langs de kust liep. De aanklagers hebben tevens bevestigd dat Schettino het schip heeft verlaten ruim voordat de andere opvarenden waren gered. "Helaas moet ik die omstandigheden bevestigen", aldus de aanklager.

De kapitein houdt vol dat het rif waar het schip op vastliep niet stond aangegeven op de kaart. Volgens lokale bewoners is het echter niet een moeilijk te bevaren deel van de zee. Een kapitein van een plaatselijke veerboot zei de dagelijks zonder problemen het stuk tussen het eilandje Giglio en het vasteland af te leggen.


Derde overlevende gekapseisd cruiseschip gered (Foto: Novum)

'Chipshol breekt geheim overleg met Schiphol af'

Gebiedsontwikkelaar Chipshol heeft een geheim overleg met Schiphol afgebroken omdat de luchthaven een volgens Chipshol-oprichter Jan Poot veel te laag bod deed voor de overname van twee van zijn locaties. Dat meldt Chipshol zondag. Schiphol bevestigt het bestaan van de gesprekken, maar wil niet op de inhoud hiervan ingaan.

De geheime gesprekken zijn volgens Poot twee jaar geleden begonnen op initiatief van Schiphol. Schiphol wilde volgens Poot tot een regeling komen. De luchthaven en de gebiedsontwikkelaar zijn al jaren in conflict over de ontwikkeling van een gebied vlakbij Schiphol. Chipshol meent te zijn tegengewerkt door verschillende partijen, Schiphol stelt dat de plannen van de gebiedsontwikkelaar de veiligheid van de luchthaven in het geding brachten.

Poot zegt akkoord te zijn met de gesprekken om zo compensatie te krijgen voor de schade die hij heeft geleden doordat hij zijn grond volgens eigen zegen mede door toedoen van Schiphol kwijtraakte of niet mocht ontwikkelen. Ook wilde hij graag afspreken om samen met Schiphol zijn gebieden te ontwikkelen.

De geheime gesprekken met Schiphol verliepen aanvankelijk in goede sfeer, aldus Poot. De sfeer bekoelde toen Schiphol een bod deed op een van de terreinen van Chipshol. Volgens Poot werd voor het Groenenbergterrein zestien miljoen euro geboden, plus tien miljoen euro schadevergoeding.

Poot reageerde verbijsterd. "Alleen al onze schade wegens stelselmatige tegenwerking door Schiphol bij de ontwikkeling van ons Groenenberg-terrein is door externe deskundigen becijferd op minstens honderd miljoen euro." Het bod beantwoorde volgens Poot daarom in de 'verste verte niet aan de werkelijke waarde van het terrein'. Schiphol trok de hoogte van de geëiste schadevergoeding al eerder in twijfel op zijn website.

De Chipshol-topman ervaart de handelswijze van het vliegveld nu als een 'regelrechte belediging'. Volgens hem waren de gesprekken een vertragingtactiek en is hij twee jaar lang een het lijntje gehouden. Poot vermoedt zelfs dat de Nederlandse regering de hand heeft gehad in de vertragingstactiek.

Een woordvoerder van de luchthaven wil nu niet reageren op het persbericht van Poot. "Wij hadden afgesproken niet naar buiten te treden over de gesprekken. Wij houden ons daaraan."

Het conflict tussen Chipshol en de luchthaven heeft zich de afgelopen jaren vooral in de rechtszaal afgespeeld. Poot heeft onder meer rechters beschuldigd van meineed. Het Openbaar Ministerie in Utrecht zei eerder medio januari te willen beslissen over een eventuele vervolging van de betrokkenen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1254
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
©FOK.nl e.a.