'Europa stelt sancties in tegen oliesector Iran'

Europese landen gaan de druk op Iran opvoeren wegens het atoomprogramma dat de islamitische republiek nastreeft door nieuwe sancties in te stellen. Dat heeft de Britse minister van buitenlandse zaken William Hague zondag gezegd in een interview met Sky News. Het Westen dringt echter niet aan op militair ingrijpen.

Volgens Hague stemt de Europese Unie later deze maand in met nieuwe sancties tegen de Iraanse oliesector. De EU blijft tevens kijken naar mogelijkheden om op vreedzame wijze Iran over te halen niet langer een kernwapen na te streven. "We hebben nooit iets uitgesloten. We hebben geen enkele optie uitgesloten of gesteund. We menen dat alle opties nog op tafel liggen, dat is onderdeel van de druk op Iran, maar we pleiten niet voor en roepen heel duidelijk niet op tot militair ingrijpen", aldus Hague. Onderhandelingen zijn volgens de minister de beste optie.

Er wordt al maanden gewerkt aan sacnties tegen de Iraanse oliesector en de verwachting is dat er 23 januari wordt overlegd over de strafmaatregelen door de Europese ministers van buitenlandse zaken. Volgens de Duitse minister van buitenlandse zaken Guido Westerwelle moeten de sancties ertoe leiden dat er niet langer geld gaat naar het Iraanse atoomprogramma. Alleen al de optie dat Iran over kernwapens zou kunnen beschikken heeft volgens Westerwelle grote gevolgen, niet alleen voor de Golfregio maar ook ver daar buiten. De minister meent dat dit absoluut niet acceptabel is.

"Dus, met nieuwe sancties die we deze maand willen goedkeuren, raken we het hart van het Iraanse atoomprogramma: de olie en daarmee de bron van de financiering van het programma", aldus Westerwelle. Hij benadrukte echter dat de deur naar dialoog altijd open blijft staan.

Ook Westerwelle betoonde zich geen voorstander van militair ingrijpen. "We moeten niet een reeds gespannen situatie in een turbulente regio verder onder druk zetten", aldus de minister.