Oud-voorzitter CDA wil nieuwe gedoogpartners

Het CDA en de VVD moeten op zoek naar nieuwe gedoogpartners. De partij moet de samenwerking met de PVV stoppen en om de tafel gaan zitten met PvdA, D66 en GroenLinks. Dat zegt voormalig CDA-voorzitter Marnix van Rij zondagavond in KRO Brandpunt.

De basis moet volgens hem het huidige regeerakkoord blijven. Bij de nieuwe onderhandelingen moet volgens hem worden bekeken wat er de komende jaren nodig is. "En dan kunnen andere partijen onderdeel worden van die regering."

De Rij was van 1999 tot in 2001 partijvoorzitter. Na een conflict met toenmalig lijsttrekker Jaap de Hoop Scheffer trad hij af. De Hoop Scheffer werd opgevolgd door Jan Peter Balkenende.

Na Balkenende heeft het CDA geen leider meer gehad. Oud-campagnestrateeg en voormalig staatssecretaris van Defensie Jack de Vries zegt in het programma dat de huidige fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma het CDA moet leiden.

Hij zou de geschikte kandidaat zijn nu Camiel Eurlings en Jan Kees de Jager hebben laten weten niet beschikbaar te zijn. De Vries trad in mei 2010 af toen naar buiten was gekomen dat hij een buitenechtelijke relatie had met zijn persoonlijke adjudant.

De Vries prijst Van Haersma Buma als een 'volstrekt herkenbare christendemocraat'. Hij zou uitstralen wat het CDA nodig heeft. "Betrouwbaarheid, degelijkheid en visie op lange termijn." Zijn vermeende saaiheid zou geen probleem zijn. "Saai hoeft geen nadeel te zijn. Men vond Jan Peter Balkenende ook altijd saai."

De CDA-achterban loopt echter nog niet warm voor Van Haersma Buma. Uit een peiling die Maurice de Hond voor het programma uitvoerde blijkt dat slechts negen procent op hem zou stemmen. De achterban ziet veel liever Jan Kees de Jager (31 procent) of Camiel Eurlings (24 procent) als politiek leider. In de zetelpeiling stijgt het CDA deze week van twaalf naar dertien zetels.